Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Το τέλος του δικομματισμού και ο κόσμος του μέλλοντος

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

«...ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ
αντισταθείτε.
Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την
Ελευθερία».
(Μιχάλης Κατσαρός, Η διαθήκη μου, 1953)


Ο δικομματισμός πνέει καθημερινώς τα λοίσθια. Το πολιτικό σύστημα, αγκυλωμένο σε δύο κόμματα εξουσίας επί περίπου τριάντα χρόνια, γέρασε πια. Γι' αυτό και οδηγείται προς αναθεώρηση με μη μονοκομματικές κυβερνήσεις. Οπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Αυτή τη στιγμή, πολιτικοί του παλαιού κόσμου και υποστηρικτές τους επιμένουν να υπερασπίζονται τα θεμέλια του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος. Δεν είναι, όμως, πιστευτοί. Ειδικά σε νέους που ζουν σε συνθήκες πρωτοφανούς ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Που βιώνουν την ανεργία. Που αναζητούν στο Διαδίκτυο την επικοινωνία και την πληροφορία.
Ούτε, επίσης, σε μεγαλύτερους που από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Πού τους έμειναν, ωστόσο, τα δάνεια τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν.
Που τα έχασαν όλα και ως εκ τούτου δεν έχουν τίποτα να χάσουν.
Οπως έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις το 1979 (στα σχόλια του Τρίτου Προγράμματος), «οι πολιτικές παρατάξεις βασίζονται πάνω σε μια φορτισμένη παρεξήγηση των μαζών. Οι μάζες νομίζουν πως εκπροσωπούνται και οι παρατάξεις με τη σειρά τους νομίζουν ότι…
εκπροσωπούν. Λάθος καλοπροαίρετο που όμως δημιουργεί κακοπροαίρετες σχέσεις που υποσκάπτουν τη δομή της πολιτείας και της προσδίδουν όψη ετοιμόρροπου νεοκλασικού μεγάρου».
Τώρα, ξημερώνει μια νέα εποχή, απόρροια της οικονομικής, κοινωνικής μα και πολιτισμικής κρίσης, που βιώνει ο τόπος.
Ο κόσμος που έρχεται, θα είναι πράγματι αλλιώς. Πώς; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.
Τον δρόμο του μέλλοντος, σε όλη την Ευρώπη διότι η κρίση δεν περιορίζεται μόνον στην Ελλάδα, δείχνουν τα κινήματα πολιτών και οι δράσεις αλληλεγγύης που αναπτύσσονται από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.
Χωρίς κομματικές σημαίες και "ξύλινες γλώσσες". Χωρίς κομματικές "καβάτζες".
Ο νέος κόσμος ή θα είναι πιο ελεύθερος, δημοκρατικός και δίκαιος ή θα χαθεί και αυτός στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
(Χανιώτικα νέα - 30/5/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου