Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

"Μάθημα" για το περιβάλλον σε στίχους Νίκου Γκάτσου

 Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς».

"Ο εφιάλτης της Περσεφόνης" - στίχοι: Νίκος Γκάτσος, μουσική: Μάνος Χατζιδάκις,
πρώτη εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη.


"Μάθημα" για το περιβάλλον και την προστασία του αποτέλεσαν για τους μαθητές του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Βουκολιών οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου στον "εφιάλτη της Περσεφόνης". Με βάση τους στίχους του Νίκου Γκάτσου, τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και την ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη, τα παιδιά σχημάτισαν εικαστικά έργα τα οποία "ανέβασαν" στον ιστότοπο του σχολείου αλλά και βίντεο το οποίο υπάρχει στο youtube.
Τα έργα εκφράζουν τις ανησυχίες των παιδιών για το περιβάλλον και τον μελλοντικό κόσμο. Απεικονίζουν το έδαφος που «φύτρωνε φλισκούνι» και τη θάλασσα «που γινόταν ευλογία», στο μπαλκόνι του κόσμου που ποτέ δεν θα ξαναβγεί η Περσεφόνη...
Την πρωτοβουλία πήρε ο δάσκαλος στο Ολοήμερο Τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Βουκολιών, Ματθαίος Μακαρώνας ενώ το βίντεο έγινε στη διάρκεια του μαθήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών με τη βοήθεια του δασκάλου Νίκου Γιαννακάκη.
Οπως εξηγεί ο κ. Μακαρώνας, «μια μέρα τα παιδιά της Γ' τάξης είχαν για μάθημα στο ανθολόγιο το ποίημα του Νίκου Γκάτσου: "Ο εφιάλτης της Περσεφόνης". Με αφορμή το ποίημα συζητήσαμε στο ολοήμερο διάφορα θέματα του χθες και του σήμερα: το μύθο της Περσεφόνης, τα Ελευσίνια μυστήρια, την εναλλαγή των εποχών, τους αρχαιολογικούς χώρους, τον τουρισμό, τα ναυπηγεία και τα διυλιστήρια,την ανεργία, το περιβάλλον. Είδαμε κάποια βίντεο και ακούσαμε το ποίημα μελοποιημένο από τον Μάνο Χατζιδάκι».
Στο μάθημα της μουσικής, ο δάσκαλος μουσικής Ευθύμιος Τσιμπούρης, το έπαιξε στην κιθάρα, έμαθαν τους στίχους και το τραγούδησαν. Αποφάσισαν, τότε, να το "ζωγραφίσουν". Χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα ανέλαβε κάποιους στίχους. Συγκέντρωσαν τις ζωγραφιές και με τη βοήθεια του δασκάλου των υπολογιστών, έφτιαξαν το βιντεάκι.
Το εγχείρημά τους είχε, επίσης, την στήριξη του διευθυντή του σχολείου Ιωάννη Γιακουμάκη.
Τώρα, σχεδιάζουν μια παρουσίαση της δουλειάς τους στη γιορτή για το τέλος της σχολικής χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στον χώρο του δημοτικού σχολείου Βουκολιών.
Η ιστοσελίδα του σχολείου όπου παρουσιάζεται η συγκεκριμένη δουλειά είναι: http://olohmerovouk.weebly.com.
Στο youtube το βίντεο βρίσκεται στη διεύθυνση
http://youtu.be/TeaE_srE-b4 και ένας χρήστης του ιστότοπου σχολιάζει:
«Συγχαρητήρια πρωτίστως στα παιδιά και κατά δεύτερον στους άξιους δασκάλους του σχολειού των Βουκολιων για την εξαιρετικά όμορφη εικαστική εργασία τους.
Στους δύσκολους καιρούς που έρχονται χρειαζόμαστε σκεπτομένους νέους με οικολογική και όχι μόνο συνείδηση που θα οικοδομήσουν μια νέα κοινωνία καλύτερη απ' αυτή που τους παραδίδουμε».
(Χανιώτικα νέα - 13/6/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/99445-mathima-gia-to-periballon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου