Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Με τζαζ πανδαισία άνοιξε τις πύλες του το φρούριο Φιρκά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Με τον καλύτερο τρόπο άνοιξε τις πύλες του το φρούριο στο παλιό λιμάνι των Χανίων, που επί πολλά χρονιά παρέμενε κλειστό για συναυλίες.
Με το τζαζ φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη 26 Ιουνίου και ολοκληρώνεται απόψε.
Το γεγονός αυτό έχει διπλή σημασία καθώς:
1. Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται σε δημόσιο χώρο στην πόλη μια τόσο σημαντική μουσική εκδήλωση. Ενα τετραήμερο γεμάτο τζαζ μουσικές και όχι μόνο που, μάλιστα, έτυχε αναφοράς και από ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας δεδομένου ότι δεν έχει προηγούμενο σε μικρή πόλη τέτοια διοργάνωση.
2. Το φρούριο Φιρκά αναδεικνύεται ως σημαντικός χώρος τέτοιου είδους εκδηλώσεων.
Το "Sampajana Jazz Festival Χανίων" ξεκίνησε την Τρίτη στον Φιρκά, όπου στη σκηνή ανέβηκαν οι: Εύα Γιαννοπούλου trio, Γιώργος Λιμάκης, Ζ. Πινακουλάκης trio, Χάρης Λαμπράκης quartet Human Touch. Προχθές Τετάρτη ήταν η  funkystatic βραδιά με: Amores Perros & special guest, Γιώργο Κρομμύδα organ trio, Silent comedy performer Alex de Paris & acrobat Fred Normal, Crazy People Music, Γιώργο Κοντραφούρη & Baby Trio κ.ά.
Χθες το βράδυ το πρόγραμμα είχε έθνικ χαρακτήρα και αναμενόταν να συμμετάσχουν οι: Νεκτάριος Μιτριτσάκης, EleKtroBalkana Mode Plagal + guest «Χαΐνης» Δημήτρης Αποστολάκης, Haig Yazdjian, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Βαγγέλης Καρίπης, Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης).
Σήμερα Παρασκευή το φεστιβάλ περιλαμβάνει:
Diminuita, The Stephane Grappelli project, Λευτέρη Ανδριώτη & Αντώνη Πρίφτη, Γιάννη Λουκάτο, Swing Shoes & Sugahspank.
Πέραν, όμως, από τις συναυλίες, στο χώρο του φρουρίου Φιρκά πραγματοποιείται σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, όπως ομιλίες, παράσταση κουκλοθεάτρου κ.ά.
Να σημειώσουμε, μάλιστα, ότι το σύνολο των εσόδων θα διατεθεί για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τους Γιατρούς του Κόσμου.
Το φεστιβάλ παρακολούθησαν και θα έχουν και σήμερα, για τελευταία ημέρα, την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι. Ο χώρος αυτές τις νύχτες πλημμύρισε με ωραίες μουσικές και με το κοινό να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα συγκροτήματα και τους μουσικούς. Θα είναι σημαντικό το τετραήμερο αυτό φεστιβάλ να επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά και να γίνει θεσμός για τα Χανιά. Η ευχή αυτή εκφράστηκε όχι μόνον από κόσμο αλλά και από μουσικούς που ανέβηκαν στη σκηνή και διαπίστωσαν πως στα Χανιά μπορούμε να μιλάμε για κοινό στον χώρο της τζαζ μουσικής.
(Χανιώτικα νέα - 29/6/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/100752-tzaz-pandaisia-sto-frourio-firka/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου