Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Το πρόγραμμα του p_public 2012 στα Χανιά

"Ο δημόσιος χώρος ως μέσο και τόπος έκφρασης" είναι το θέμα των εκδηλώσεων του φετινού p_public που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου 2012. Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο ΚΑΜ. Λεπτομέρειες και αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο του p_public: http://www.p-public.gr/el/welcome. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ:  http://www.p-public.gr/el/events
Το πρόγραμμα των διαλέξεων: http://www.p-public.gr/el/lectures
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Διάρκεια και ωράριο εκθέσεων

-Άγιος Ρόκκος Σπλάντζιας "Επαλληλίες". Διάρκεια: 8.6.2012-10.6.2012, Ανοικτά: Κάθε απόγευμα 19.00-22.00
-Κρήνη της Σπλάντζιας "No Dog in This Fight". Διάρκεια: 8.6.2012-10.6.2012, Ανοικτά: Κάθε απόγευμα 20.00-24.00
-Νεώριο Μoro "Street Life". Διάρκεια: 8.6.2012-22.6.2012, Ανοικτά: Κάθε μέρα 10.00-22.00
-Παρεκκλήσι Renier "Τhe hint of life from behind the lines". Διάρκεια: 10.6.2012-16.6.2012, Ανοιχτά: Κάθε μέρα 11.00-21.00
-K.A.M. "Δημόσιος χώρος". Διάρκεια: 8.6.2012-10.6.2012, Ανοικτά: Κάθε μέρα 11.00-14.00 & 19.00-22.00

P_public - Πρόγραμμα Events 2012

-"Οι κυλιόμενοι κήποι της Σπλάντζιας"
Παρασκευή 8 Ιουνίου 19:00 - οδός Μελχισεδέκ (Σπλάντζια)
Διαδραστική εγκατάσταση από τον Konstantin Fischer, στη μικρή πλατεία στην αρχή της οδού Μελχισεδέκ (Σπλάντζια), στην οποία οι κάτοικοι της Σπλάντζιας θα έχουν την ευκαιρία να δανειστούν ειδικούς κάδους ανακύκλωσης στους οποίους θα έχουν φυτευτεί δέντρα και να τα φροντίσουν σε δημόσιο χώρο κοντά στο σπίτι τους. Σκοπός του project είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής σε θέματα που αφορούν στην προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη σχετικά με το φυσικό και αστικό του περιβάλλον.

-Ασκήσεις επί χάρτου"
Παρασκευή 8 Ιουνίου 20:00 - Γιαλί Τζαμισί
Η ομάδα KPLUSZ σας υποδέχεται σε μία διαδραστική εγκατάσταση στο αστικό κενό δίπλα από το Γιαλί Τζαμισί (τέμενος Κιουτσούκ Χασάν). Η ομάδα επιχειρεί μια χαρτογράφηση του χώρου παρέμβασης με τη συμμετοχή του κοινού. Εργαλείο δράσης θα αποτελέσει οπτικό υλικό με σκοπό να ενεργοποιήσει το αισθητήριο του θεατή συμβάλλοντας σε μια νέα φαντασιακή τοπιογραφία.

-"Δημόσιος χώρος"
Παρασκευή 8 Ιουνίου 21:00- Επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του p_public στο Κ.Α.Μ
Η ομάδα ΖΕΟΝ σας υποδέχεται στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Κ.Α.Μ. με ένα φωτογραφικό δρώμενο/φωτογραφική Εκθεση με θέμα: "Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν κινείστε καθημερινά στον δημόσιο χώρο της πόλης των Χανίων". H έκθεση αυτή έχει σαν στόχο να αναλύσει, μέσα από τις διαφορετικές οπτικές των συμμετεχόντων στο εν λόγω εγχείρημα, τις εικόνες που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα σε πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας.

-Street Life
Παρασκευή 22:00 Ιστιοπλοϊκός Ομιλος (Νεώριο Μoro)
Στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων (Νεώριο Μoro) θα παρουσιαστούν οι 25 βραβευμένες φωτογραφίες από τον Πανελλήνιο Φωτογραφικό Διαγωνισμό του «Photometria Festival 2011» με θέμα «Street Life». H «Καθημερινή Ζωή στο Δρόμο» (Street Life) περιλαμβάνει το χρόνο στο χώρο όπου ο Άνθρωπος-Πολίτης μπορεί να αντιληφθεί την ατομικότητα του ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου. Η Φωτογραφία καλείται να παρουσιάσει χώρους και δράσεις όπου σχηματίζεται ή υφίσταται τόσο η ατομικότητα όσο και η συλλογική μνήμη, η συλλογική συνείδηση, το συλλογικό φαντασιακό...

-Εκθεση "Επαλληλίες"
Σάββατο 9 Ιουνίου, 18:00 Εκκλησία του Αγ. Ρόκκου
Η Χριστίνα Ψυλλάκη παρουσιάζει στην εκκλησία του Αγ. Ρόκκου, καμβάδες μεγάλων διαστάσεων τους οποίους ζωγραφίζει χρησιμοποιώντας αφαιρετικό λεξιλόγιο και στους οποίους κολλά παράλληλες κι ενιαίες, από άκρη σε άκρη του καμβά, λωρίδες χαρτιού.
Η δουλειά της έχει μια πρωτοτυπία στη σύλληψη και εκτέλεση αλλά και πολλές αναφορές στην Τέχνη του εικοστού αιώνα από τον κυβισμό μέχρι τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και τους μινιμαλιστές.

-Εγκατάσταση "round/in/space"
Σάββατο 9 Ιουνίου,19.00, conventο του Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας
Η Σοφία Βλαζάκη και η Μαρίκα Κωνσταντινίδου σας υποδέχονται στο conventο του Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας σε μια εγκατάσταση που συνδυάζει γραπτό λόγο και σχέδιο η οποία θα λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Αρχικά με διάσπαρτα σχεδιασμένες εικόνες πάνω στον τοίχο και σε ένα δεύτερο επίπεδο με γραπτό λόγο στο δάπεδο, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να το αναγνώσει περπατώντας γύρω του. Τελικός σκοπός είναι μέσα από αυτό το παιχνίδι να αναδειχθεί το πνευματικό, ιστορικό και πολιτιστικό βάρος του συγκεκριμένου χώρου.

-Video-art "No Dog in This Fight"
Σάββατο 9 Ιουνίου 20:00, Υπόγεια Κρήνη του Αγίου Νικολάου
Στην Υπόγεια Κρήνη του Αγίου Νικολάου, η Ευαγγελία Χρηστάκου θα μας παρουσιάσει τα video-art "The wire" και "Shape". Παράλληλα το avant-garde ντουέτο Black Fantasy θα δράσει σε ένα πιο θεατρικό πλαίσιο παντρεύοντας τις physical performance και ταινίες της Ευαγγελίας με το έντονο ζωντανό soundtrack του Bat. Τα μέλη του Black Fantasy, χαρακτηρίζουν τον ήχο του 'tribal doom', ένα κράμα από αιθέρια φωνητικά και στοιχεία από άλλα πιο 'σκοτεινά' μουσικά είδη, ερμηνευμένο σε ύφος παγανιστικό.

-video προβολή "Διασχίζοντας τα όρια"
Σάββατο 9 Ιουνίου 21:00, πλατεία της Σπλάντζιας
Από το Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής θα προβληθεί ένα video στην πλατεία της Σπλάντζιας που αφορά το τυχαίο και τις εξάρσεις του, μέσα από διαδρομές που έγιναν σε διαφορετικούς χρόνους, στις γειτονιές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Σκοπός του έργου είναι η διάσχιση των ορίων της φυλής, του φύλου, του έθνους, της φτώχειας κ.λπ. και των νοητών συνόρων που δημιουργούνται στις γειτονιές του κέντρου.
Η προβολή του έργου σε δημόσιο χώρο, δημιουργεί μία νέα χωροχρονική αστική συνθήκη, διασχίζοντας τα όρια, μια συνθήκη συγκατοίκησης των διαφορετικοτήτων σε μια πλατεία. Θα ακολουθήσεισυζήτηση.

-Live μουσική
Σάββατο 9 Ιουνίου 22:00, Προμαχώνας Mocenigo (Πύλη της Αμμου),
Οι No Clear Mind διαχέουν στον αέρα την κινηματογραφική μουσική τους, ένα κράμα ψυχεδελικής folk, ονειρικής ποπ και post rock, οι George Temple In Space αυτοσχεδιάζουν κινούμενοι εντός και εκτός space/psyche rock φάσματος, οι Electric Funeral διασκευάζουν από Pixies μέχρι Britney Spears χωρίς να διστάζουν να ανακατέψουν στο μίξερ Madonna με Sisters of Mercy και οι σεσημασμένοι Velvoids, παίζουν το δίκο τους εκρηκτικό garage/rock ?n? roll. Μαζί και djs, επαναπροσδιορίζουν τον δημόσιο χώρο.

-Αθλητική διαδρομή "P_Passion"
Κυριακή 10 Ιουνίου, 09.00, Παραλιακό μέτωπο Ταμπακαριά - Αγιοι Απόστολοι
Αθλητές, ορειβάτες, ποδηΛάτρεις και πεζοί κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης μετέχουν σε μια πορεία στο παραλιακό μέτωπο που ενώνει τα Ταμπακαριά με τους Αγίους Αποστόλους. Η πορεία ξεκινάει από την Αγία Κυριακή (Ταμπακαριά) στις 9π.μ. και καταλήγει στους Αγίους Αποστόλους.

-Διαδραστική εγκατάσταση, "I have a dream today"
Κυριακή 10 Ιουνίου 18.00, Κρήνη Αγίου Νικολάου, πλατεία Σπλάντζιας
Διαδραστική εγκατάσταση από τον Konstantin Fischer, στα κάγκελα της Κρήνης του Αγίου Νικολάου (πλατεία Σπλάντζιας), στην οποία οι θεατές καλούνται να συμμετάσχουν στην ολοκλήρωση του έργου, ζωγραφίζοντας το δικό τους όνειρο. Σκοπός του project είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα διακρίσεων ανάμεσα στα φύλα.

-Δραματοποιημένο μουσικό παραμύθι
Κυριακή 10 Ιουνίου, 19:00, πλατεία Αγίου Τίτου και οδό Αφεντούλιεφ
'Ο κούκος που ήθελε να γίνει κάποιος άλλος' των Ρόμπερτ Φίσερ και Μπεθ Κέλι παρουσιάζεται από την ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Κ-ART ΚΛΕΙΝΑΚΗ στην πλατεία Αγίου Τίτου και οδό Αφεντούλιεφ (σκαλάκια πλησίον του Κ.Α.Μ.). Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που βοηθάει να συλλογιστούμε πάνω σε θέματα που αφορούν στην ανθρώπινη ψυχή, φοβίες, ανησυχίες, αμφιβολίες.

-Ρεσιτάλ Κέλτικης και Ορχηστρικής Άρπας
Κυριακή 10 Ιουνίου, 20:00, κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου
Ενα μουσικό ταξίδι στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου (πάροδος Χάληδων) με μέσο την κέλτικη και τη μεγάλη ορχηστική άρπα με πεντάλ από την Ελένη Τσαουσάκη. Ενα ρεσιτάλ στο οποίο, μέσα από λιτές αρμονίες και παραδοσιακές κέλτικες μελωδίες, αιθέρια αρπίσματα, glissandi και σύγχρονες τεχνικές, ξετυλίγονται οι ηχητικές και τεχνικές δυνατότητες του οργάνου. Από τα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, η άρπα κάνει τη δική της ηχοχρωματική διαδρομή μέσα από το πρίσμα του υστερο-ρομαντισμού, του ιμπρεσιονισμού και του γαλλικού νεοκλασικισμού, για να φτάσει μέχρι τις μέρες μας.

-Φωτογραφικά δρώμενα "the hint of life from behind the lines"
Κυριακή 10 Ιουνίου, 21:00, παρεκκλήσι των Renier
Η Μιχελογιάννη Μαρία και ο Σαπάνας Κωνσταντίνος σας υποδέχονται στο παρεκκλήσι των Renier (οδός Μόσχων) σε ένα φωτογραφικό διάλογο. Η Μαρία Μιχελογιάννη αποτυπώνει φωτογραφικά τους δημόσιους χώρους και τη σχέση μας με αυτούς, αφήνοντας το θεατή να φαντάζεται τις δυνατότητες πολλαπλών μηνυμάτων. Οι εικόνες είναι εμποτισμένες με μυστήριο καθώς αποτελούν λυρικές μεταφορές της ζωής και τον τρόπο με τον οποίο μία κοινωνία βλέπει τον εαυτό της. Σε αντίστιξη ο Κωνσταντίνος Σαπάνας, με κεντρικό άξονα στην φωτογραφική του ενότητα, τις κατευθυντήριες γραμμές και το βάθος πεδίου, απομονώνει έκδηλα κομμάτια του αστικού τοπίου δημιουργώντας αρμονικές συνθέσεις μέσω μίας σχεδόν κονστρουκτιβιστικής γωνίας λήψης προσεγγίζοντας μια ιδεατή ψυχρή αντικειμενικότητα.

-Ψηφιακές Δράσεις Dead Drops
Κυριακή 10 Ιουνίου, 22:00, πόλη Χανίων
Από την ομάδα Chania Software Developers και σε διάφορα σημεία κατά μήκος των καλλιτεχνικών περιπάτων: Mία ανώνυμη, μη διασυνδεδεμένη ανταλλαγή αρχείων σε δημόσιο χώρο. Τα usb sticks τοποθετούνται σε τοίχους, κτήρια, καρτοτηλέφωνα, στάσεις λεωφορείων έτσι ώστε να είναι "προσβάσιμα"σε όποιον τα ανακαλύψει. Τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει την τερματική του συσκευή (laptop, tablet pc, κινητό τηλέφωνο κ.ά.) προκείμενου να έχει πρόσβαση στα αρχεία που βρίσκονται στο usb stick, ν' ανακτήσει/προσθέσει/τροποποιήσει ό,τι ο ίδιος επιθυμεί.

-Δημιουργία ελεύθερου δικτύου δεδομένων
Κυριακή 10 Ιουνίου, 22:00, πόλη Χανίων
To διαδίκτυο αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό το οποίο χρειάζεται να είναι ελεύθερο και διαθέσιμο σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Με τη βοήθεια ειδικών συσκευών μπορεί κάποιος να διαμοιράσει internet σε μια γειτονική περιοχή μέσω της τεχνολογίας wi-fi. Ακόμα περισσότερο μπορεί να δημιουργηθεί δίκτυο υποστήριξης για την μεγαλύτερη κάλυψη περιοχών. Σε επόμενο στάδιο μέσω κεραιών τοποθετημένων σε ταράτσες σπιτιών ή οροφές δημόσιων κτηρίων είναι δυνατή η δημιουργία ενός ασύρματου δικτύου υπολογιστών ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των χρηστών.

Πρόγραμμα Διαλέξεων Κ.Α.Μ.  p-public 2012

-ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012:  Έναρξη: 10.30 π.μ. - Λήξη: 2.30 μ.μ..
•10.30 π.μ.: Προσέλευση-εγγραφές
•10.40: Χαιρετισμοί
ΕΝΟΤΗΤΑ: Η έκφραση μιας ιδέας ως παράμετρος σχεδιασμού του δημόσιου χώρου.
•11: Στο όριο μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου: Η περίπτωση των εμπορικών όψεων - “Σκηνογραφικός” φωτισμός, Έλενα Ανάγνου, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, MΑ UPC.
•11.15: Νεκρόπολις, μία αναθεώρηση του δημόσιου χώρου του κοιμητηρίου ως κήπο αναμνήσεων, Μάρα Μπήτρου, Αρχιτέκτων Μηχ.
•11.30: Πλατεία Nowy Targ στο Βρότσλαβ της Πολωνίας,Roman Rutkowski, Δρ. Αρχιτέκτων, λέκτορας Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου του Βρότσλαβ
•11.45: Ο δημόσιος-μη-δημόσιος χώρος στην Ολλανδία, Χριστίνα Αμπατζίδου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, MΑ TUDelft
•12: Συζήτηση
•12.30: Διάλειμμα
ΕΝΟΤΗΤΑ: Η διαμόρφωση του δημόσιου χώρου μέσα από τη χρήση του
•1 μ.μ.:  [im]possible living, ομάδα CicloStile_ Beccari Giacomo, Calamosca Gaia, Miti Alessandro, αρχιτέκτονες.
•1.15: (παρά)αρχιτεκτονικοί χώροι από αρχιτέκτονες, Roman Rutkowski, Δρ. Αρχιτέκτων, λέκτορας Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου του Βρότσλαβ.
•1.30: Τέχνη και χωρική αντίσταση: εξελισσόμενες στρατηγικές στην Ασία
Yuk Hui, BEng, MA, PhD Goldsmiths College London, Philosophy/Computing
•2 μ.μ.: Συζήτηση
-ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012: Έναρξη 10.30 π.μ. - Λήξη: 2.05 μ.μ..
ΕΝΟΤΗΤΑ: Προσωρινές χρήσεις - μόνιμες ταυτότητες.
•10.30: Φωτιστικά έργα στο δημόσιο χώρο 2008-2012, ομάδα BEFORELIGHT_ Χριστίνα Αμπατζίδου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, MΑ TUDelft
•10.45: Νέοι περιηγητές στην Αθήνα: Διαδρομή 2
“Οικειοποίηση Ελεύθερων χώρων”, ομάδα SARCHA_ Ντόρα Γιαννάκη, Πολιτικός Επιστήμων MA_ Βέτα Γκερλιώτου,  Αρχιτέκτων Μηχ._ Μαγδαλένα Πανταζή, Αρχιτέκτων Μηχ.MA
•11.05: Αθήνα: Μία μεγάλη κωμικοτραγική σκηνή, Μαρία Ανθοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχ. ΑΠΘ, MΑ ΕΜΠ
•11.20: “You’re sexy - you’re cool - take off your riot suit”: το πολιτικό σώμα στο δημόσιο χώρο, Παρασκευή Κούρτη, Αρχιτέκτων Μηχ., ΜΑ ΑΠΘ
•11.35: Ο δημόσιος χώρος - “κρυμμένος θησαυρός”, Σταύρος Μουζακίτης, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ
•11.50: Συζήτηση
•12.20: Διάλειμμα
ΕΝΟΤΗΤΑ: Άτυπες - άυλες μόρφες δημόσιου χώρου
•12.50: Διαδίκτυο - Άυλος δημόσιος χώρος, ομάδα προγραμματιστών CHANIADEVS, Γιώργος Γιαννακάκης, Μιχαήλ Μαραγκάκης
•1 μ.μ.: Imagine the City: Δράσεις για τον δημόσιο χώρο μέσα από την καλλιέργιεα της δυναμικής των ιδεών και της συλλογικότητας,
ομάδα ImaginetheCity_ Kατερίνα Γρηγοροπούλου, Αρχιτέκτων Μηχ. Παν. Θεσσαλίας, ΜΑ LMU_ Αλέξανδρος Νούσιας, Δικηγόρος LLM
•1.15: Προσαρμόσιμη διαδραστική αρχιτεκτονική στο δημόσιο χώρο: Το Τoybox
φοιτητική ομάδα Π.Κ., διαδάσκων: Σωκράτης Γιαννούδης, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχ., λέκτορας ΠΚ.
•1.30: Συζήτηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου