Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Καθυστερούν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Αγνωστο παραμένει το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, μολονότι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έκαναν λόγο για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Επίσης, αν και οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι έκανε σχετική ανακοίνωση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, αυτό δεν προκύπτει από την ομιλία του, που έχει καταχωρισθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Υ.Π.Ε.Κ.Α.).
Αντίθετα, στην ομιλία του ο υφυπουργός δεν έκανε αναφορά στην Κρήτη, αλλά επικεντρώθηκε στο να διαβεβαιώσει ότι «οι στρατηγικοί στόχοι στον τομέα του αερίου, δηλαδή να λειτουργήσει η χώρα ως ενεργειακή πύλη προς την Ευρώπη, διευκολύνοντας τη δίοδο φυσικού αερίου οιασδήποτε προέλευσης, αρχικά προς την Ιταλία και τις χώρες των Βαλκανίων, δεν έχει μεταβληθεί. Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει υφιστάμενες υποδομές ή υποδομές σε σχεδιασμό για να μεταφέρει και διακινήσει αέριο σε αέρια ή υγροποιημένη μορφή από την Κασπία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο ή τη διεθνή αγορά σε ό,τι αφορά το LNG».
Παράλληλα, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση, «συνεχίζει να υποστηρίζει σταθερά και να προωθεί όλες τις προσπάθειες για υλοποίηση διασυνδέσεων με το Εθνικό μας Σύστημα Φυσικού Αερίου και τούτο εκφράζεται μέσα από τις ποικίλες διακρατικές ή εμπορικές συμφωνίες που κατά καιρούς έχουν υπογραφεί» για να εξηγήσει ότι «συνεχίζει να υποστηρίζει έργα όπως ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και Τουρκίας - Ελλάδος - Ιταλίας (ITGI) λόγω της προφανούς στρατηγικής σημασίας τους, αλλά και του γεγονότος ότι πρόκειται για έργα προχωρημένα από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων».
ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Την περασμένη Δευτέρα 2 Ιουλίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τις αιτήσεις συμμετοχής στον διεθνή διαγωνισμό: "Ανοικτής πρόσκλησης" για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές στη Δ. Ελλάδα.
Στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι συνολικά 11 εταιρείες με διεθνή παρουσία και εμπειρία, οι δύο μεμονωμένα και οι υπόλοιπες εννέα συγκροτώντας τέσσερις κοινοπραξίες, κατέθεσαν οκτώ προσφορές:
-Για την περιοχή Ιωάννινα:
1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
2. Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)
3. Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.
4. Chariot Oil and Gas Limited
-Για την περιοχή Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά):
1.  Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
-Για την περιοχή Κατάκολο:
1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. GrekoilEnergyVenturesLTD.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Για την Κρήτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε προχωρήσει ακριβώς πριν τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου 2012 σε ανακοίνωση «σχετικά με τις αιτήσεις συμμετοχής στον διεθνή διαγωνισμό για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης».
Τότε, είχε αναφέρει ότι «συνολικά οκτώ μεγάλες εταιρείες, εξειδικευμένες στον τομέα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, κατέθεσαν προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν οι εταιρείες:
1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA
2) DOLPHIN GEOPHYSICAL
3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION
4) SPEC PARTNERS LTD
5) CGGVERITAS
6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)
7) SPECTRUM GEO LIMITED
8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε επίσης αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση ότι «η αξιολόγηση των προσφορών θα ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του Υ.Π.Ε.Κ.Α. στις αρχές Απριλίου, προκειμένου ο ανάδοχος, ή οι ανάδοχοι, να προχωρήσουν άμεσα στις έρευνες και ακολούθως στην ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν, καθώς στόχος του Υ.Π.Ε.Κ.Α. είναι να προκηρύξει εντός του 2012 Διεθνείς Διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση Υ/Α σε Ιόνιο και νότια Κρήτη». Εκτοτε, δεν έχει προχωρήσει σε νεότερη ανακοίνωση για το θέμα αυτό.
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΤ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Πάντως, χθες μιλώντας στα "Χανιώτικα νέα", ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, ανέφερε ότι «οι γεωφυσικές έρευνες κάτω από την Κρήτη και στο Ιόνιο έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εδώ και τρεις - τέσσερις μήνες. Πάντως, είναι ενθαρρυντικό ότι θα αρχίσουν -πιστεύω- αυτές οι γεωφυσικές έρευνες».
Οσον αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Φώσκολος είπε ότι «τα κοιτάσματα αυτά είναι πολύ μικρά και έχουν μικρή σημασία. Οχι ότι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν κοιτάσματα. Αλλά είναι πολύ μικρά».
Παράλληλα, ο ίδιος επανέλαβε με βεβαιότητα ότι υπάρχουν κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, αλλά «δεν ξέρουμε το πού υπάρχουν. Αυτό θα το δώσουν οι γεωφυσικές έρευνες. Η μορφολογία νοτίως της Κρήτης είναι παρεμφερής με αυτή της Κύπρου. Και είναι ακόμα πιο πλούσια από την Κύπρο».
Επιπλέον, σε ερώτηση, από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι έρευνες νοτίως της Κρήτης, σε τι χρονοδιάγραμμα αναμένονται αποτελέσματα, ο κ. Φώσκολος απάντησε:
«Θέλουμε έξι μήνες να μαζέψουμε στοιχεία, εννέα μήνες να κάνουμε αξιολόγηση... Εάν βρούμε πού είναι τα μεγάλα κοιτάσματα, αυτό το απόθεμα κεφαλαιοποιείται. Μπαίνει πλέον στο ισοζύγιο του Υπουργείου Οικονομικών. Οπως έγινε και με την Κύπρο».
(Χανιώτικα νέα - 5/7/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/101204-seismikes-ereunes-alla-pote/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου