Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ο θαυμαστός κόσμος των μεσαίων και βραχέων κυμάτων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μπορεί το μέλλον της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης να είναι ψηφιακό ή Διαδικτυακό, όμως, υπάρχει ένα κομμάτι του παρελθόντος που όχι μόνο δεν έχει χαθεί, αλλά, αντιθέτως, διατηρεί πολλούς πιστούς και καλούς φίλους. Ο λόγος για τα Μεσαία και τα Βραχέα κύματα της ραδιοφωνίας. Αγνωστα, ίσως, σε αρκετά παιδιά της γενιάς που μεγαλώνει με το Διαδίκτυο και τη ψηφιακή τεχνολογία. Γνωστά, όμως, σε φανατικούς του ραδιοφώνου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Εχουν όχι μόνον παρελθόν και παρόν αλλά και μέλλον. Είναι τα ραδιοφωνικά κύματα με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές και τα οποία επιτρέπουν τη μετάδοση του σήματος των ραδιοφωνικών σταθμών σε τεράστιες αποστάσεις. Αλλωστε, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 τα περισσότερα ραδιόφωνα δεν διέθεταν μπάντα FM και οι περισσότεροι σταθμοί μετέδιδαν το πρόγραμμά τους στα MW. Στα μεσαία κύματα (MW-AM) ο ακροατής μπορεί να ακούσει ελληνικούς σταθμούς αλλά και σταθμούς του εξωτερικού καθώς τα κύματα αυτά έχουν σαφώς μεγαλύτερη εμβέλεια σε σχέση με τα fm λόγω του τρόπου με τον οποίο μεταδίδονται.
Ιστορική συχνότητα των Μεσαίων Κυμάτων είναι αυτή των 1.512 Χιλιοκύκλων μέσα από την οποία μεταδίδει το πρόγραμμά του από την πρώτη μέρα ζωής του ο Κρατικός Ραδιοφωνικός Σταθμός των Χανίων (ΕΡΑ Χανίων). Ακόμα και σήμερα ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των Χανίων έχει ακροατές στα μεσαία κύματα. Ακροατές  που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν φτάνει το σήμα από τα Fm. Γιατί η εμβέλεια της ΕΡΑ Χανίων από τα μεσαία φτάνει σε Αθήνα, Κομοτηνή, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, αλλά ακόμα και στο εξωτερικό, όπως σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας, στην Τυνησία κ.α.. Εχει αναφερθεί λήψη του σήματος της ΕΡΑ Χανίων και στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες, καθώς τότε, λόγω της ανάκλασης των κυμάτων στην ιονόσφαιρα, μεγαλώνει η εμβέλεια των σταθμών που μεταδίδονται από τα Mεσαία Κύματα. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι, όπως αναφέρεται και στον ιστότοπο της ΕΡΤ, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Χανίων εκπέμπει από το 1947 μέχρι σήμερα. Στην αρχή λειτούργησε με πομπό ισχύος 50 Watt στα Μεσαία Κύματα και 4 χρόνια αργότερα, το 1951, εντάχθηκε στο τότε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952 το ΕΙΡ κατασκεύασε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις στη Σούδα Χανίων, όπου τοποθετήθηκε πομπός των 5 ΚWatt. Η πανηγυρική έναρξη έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1954. Το 1986 ανεγέρθη νέο κτίριο στο ιδιόκτητο οικόπεδο του Σταθμού στη Σούδα, όπου και εγκαταστάθηκε πομπός ισχύος 100 ΚWatt στα Μεσαία Κύματα, ο οποίος και σήμερα εκπέμπει στους 1512 KHz με εμβέλεια σε πολλές περιοχές της χώρας και ευρύτερα της λεκάνης της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Το 1990 ο Ρ/Σ Χανίων μπήκε και στα FM με πομπό FM των 10 KWatt, από την Σκλόκα και το 2001 ενισχύθηκε με δεύτερο πομπό ισχύος 1 Kw ο οποίος εκπέμπει από τη Μαλάξα.
Στα Χανιά, επίσης, είναι εφικτή η λήψη στην μπάντα των Μεσαίων Κυμάτων, των κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών απευθείας από την Αττική, καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου και συγκεκριμένα:
•Στη συχνότητα των 665 Χιλιοκύκλων του σταθμού "Φιλία" της ΕΡΤ, ο οποίος ορισμένες ώρες αναμεταδίδει τον "Κόσμος" και τη "Φωνή της Ελλάδας".
•Στη συχνότητα των 729 Χιλιοκύκλων του ραδιοφώνου της ΝΕΤ, το οποίο στα fm αναμεταδίδεται στα Χανιά στη συχνότητα των 92,9 Μεγάκυκλων (Σκλόκα).
•Στη συχνότητα των 981 Χιλιοκύκλων της ΕΡΑ-ΣΠΟΡ η οποία στα Χανιά αναμεταδίδεται στα fm μέσα από τη συχνότητα των 90,1 Μεγάκυκλων.
Τη νύχτα είναι εφικτή η λήψη και ξένων σταθμών το σήμα των οποίων φτάνει στην Κρήτη. Κάποιοι από τους σταθμούς αυτούς έχουν εκπομπές στην ελληνική γλώσσα.
ΤΑ ΒΡΑΧΕΑ
Ακόμα, όμως, πιο μαγευτικός είναι ο κόσμος των βραχέων κυμάτων (SW) της ραδιοφωνίας. Μέσα από τα βραχέα είναι δυνατή η μετάδοση αλλά και η λήψη του σήματος ραδιοφωνικών σταθμών από όλο τον πλανήτη. Σταθμών γνωστών αλλά και άγνωστων!  Σταθμών που εκπέμπουν από και για όλον τον κόσμο.
"Η ΦΩΝΗ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"
Στα βραχέα κύματα μεταδίδεται το πρόγραμμα της "Φωνής της Ελλάδας" την οποία και εμείς οι ίδιοι έχουμε ακούσει σε όχι λίγα ταξίδια μας σε χώρες του εξωτερικού. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η "Φωνή της Ελλάδας" της ΕΡΤ εκπέμπει -κάποιες ώρες του 24ωρου- από την Αττική για την Ευρώπη στη συχνότητα των 9.420 και 7.475 Χιλιόκυκλων (Khz), προς Τασκένδη στη συχνότητα των 9.420 Khz, προς Μέση Ανατολή, Ινδικό Ωκεανό και Αυστραλία, αλλά και προς Νότια Αμερική και Νότιο Ατλαντικό στη συχνότητα των 15.650 Khz, προς Ατλαντικό Ωκεανό στις συχνότητες των 15.650, 7.475, 9.420 και 15.630 Khz κ.α..
Το πρόγραμμα της "Φωνής της Ελλάδος" μεταδίδεται, φυσικά και από το Διαδίκτυο. Οι ακροατές του σταθμού είναι στην πλειονότητά τους απόδημοι Ελληνες, ναυτικοί και φίλοι των βραχέων κυμάτων.
Η ΕΡΤ-3
Επίσης στα βραχέα κύματα εκπέμπει το Τρίτο Πρόγραμμα - Βραχέα της ΕΡΤ-3 για τους απανταχού Ελληνες και φιλέλληνες, από τις 2 μ.μ. έως τις 6.50 μ.μ. ώρες Ελλάδας στους 9.935 χιλιοκύκλους και από τις 7 μ.μ. έως τις 0.50 π.μ. από τους 7.450 χιλιοκύκλους.  
(Χανιώτικα νέα - 30/7/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/103231-o-thaumastos-kosmos-twn-mesaiwn-kai-braxewn-kumatwn/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου