Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Φοροδιαφυγή

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η περίπτωση της Υδρας με επιχειρηματίες και κατοίκους να αντιδρούν στη σύλληψη του γιου ιδιοκτήτριας ταβέρνας που δεν έκοβε ή έκοβε πλημμελώς αποδείξεις, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ειδωθεί ως μεμονωμένη.
Στη θέση των κατοίκων που πολιόρκησαν το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής θα ήθελαν να ήταν πολλοί άλλοι, που μέσα από τα ΜΜΕ πληροφορήθηκαν τα γεγονότα.
Αρκετοί που έχουν κάνει επάγγελμα τη φοροδιαφυγή αλλά και πολλοί που νιώθουν ότι αδικούνται από ένα, όντως, άδικο κράτος.
Ούτε, όμως, η υπόθεση αυτή μπορεί να ειδωθεί υπό το πρίσμα της αντίδρασης προς το μνημόνιο.
Αντίθετα, αποτελεί την επιβεβαίωση της νοοτροπίας του στυλ «δεν πληρώνω στο κράτος», η οποία είναι βαθιά ριζωμένη με ευθύνη της πολιτικής τάξης και των πελατειακών σχέσεων τις οποίες φρόντισε να δημιουργήσει.
Ομως, η λύση δεν θα έρθει με αστυνομικά μέτρα. Ούτε με ΜΑΤ και καταστολή.
Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνον με αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Και η αλλαγή αυτή, δεν μπορεί να αφορά μόνον τους επιχειρηματίες αλλά όλους μας. Γιατί αν εμείς οι ίδιοι δεν ζητάμε αποδείξεις, τότε είναι σαν να στηρίζουμε τέτοιου είδους φαινόμενα που πρέπει, κάποτε, να σταματήσουν αν θέλουμε ένα άλλο μέλλον…
(Χανιώτικα νέα - 22/8/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/104789-forodiafugi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου