Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Κόκκινο σκαθάρι κατά φοινικοειδών

Το κόκκινο σκαθάρι που καταστρέφει φοίνικες, έκανε την εμφάνισή του και στην περιοχή της Αγίας Ρουμέλης Σφακίων, όπου η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προσπαθεί να το περιορίσει για να μη μολυνθούν τα φοινικοειδή όλης της περιοχής.
Ηδη, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ. Βουλγαράκη, καθορίστηκε ως μολυσμένη ζώνη η περιοχή την οποία καλύπτει η κτηματική περιφέρεια της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ρουμέλης Σφακίων και ως ζώνη απομόνωσης, η περιοχή που ορίζεται από τα όρια της συγκεκριμένης Τοπικής Κοινότητας και σε πλάτος 10 χιλιομέτρων περιμετρικά.
Σκοπός της οριοθέτησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, είναι η αποφυγή της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Rynchophorus ferrugineus (ρυγχοφόρος των φοινικοειδών), στις μη μολυσμένες περιοχές.
Με την απόφαση του κ. Βουλγαράκη, στη μολυσμένη ζώνη οι κάτοχοι των προσβεβλημένων φυτών θα πρέπει:
• Να γνωστοποιούν άμεσα στο Τμήμα Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων  κάθε περιστατικό προσβολής (ενέργεια που θα πρέπει να γίνεται σ' οποιοδήποτε σημείο του Νομού κι αν παρουσιαστεί προσβολή).
•Υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας να κόβουν τα ασθενή δένδρα (εάν είναι δυνατόν στη βάση του κορμού) και στη συνέχεια τα φυτά να μεταφέρονται σε κατάλληλους χώρους, είτε αφού τοποθετηθούν μέσα σε κλειστούς περιέκτες (π.χ. κοντέινερ) είτε αφού καλυφθούν με πολύ πυκνό δίχτυ (διαμέτρου οπής ?1 mm) και να τα θάβουν σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων. Οι χώροι αυτοί θα εγκρίνονται από την αρμόδια Υπηρεσία ή να τα καίνε άμεσα. Επειδή η καύση των φοινικοειδών γίνεται πολύ δύσκολα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μένουν άκαυστα τεμάχια, που θα περιέχουν μορφές του εντόμου.
Ακόμα στην ανακοίνωση τονίζεται:
«Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί διασπορά των διαφόρων μορφών του ρυγχοφόρου στον περιβάλλοντα χώρο, έτσι που να μην βοηθείται  η εξάπλωση της προσβολής. Πάντα κατά τη διαδικασία κοπής συλλέγονται όλα τα έντομα που έχουν διασπαρεί.
Εφόσον ενδείκνυται μπορεί να γίνει χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων στο κομμένο φυτό, στα κομμένα τεμάχια του φυτού και στον χώρο γύρω από τη θέση κοπής, όπως και προληπτικά στον χώρο διατήρησης φοινικοειδών (υπό την επίβλεψη γεωπόνου και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας).
Εφόσον η προσβολή είναι στα αρχικά στάδια μπορεί να γίνει όπου ενδείκνυται μηχανική εξυγίανση - μικροχειρουργική των προσβεβλημένων φυτών και κατάλληλη αγωγή με εγκεκριμένα εντομοκτόνα και από εκπαιδευμένο συνεργείο. Εκτός των παραπάνω μπορεί να γίνει και εφαρμογή σκευασμάτων εντομοπαθογόνων νηματωδών ή μυκήτων υπό τις οδηγίες γεωπόνου».
Στην παραπάνω ζώνη:
•Απαγορεύεται η διακίνηση φοινικοειδών από την παραπάνω ζώνη προς άλλες περιοχές.
•Η διακίνηση των φοινικοειδών θα γίνεται μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων, αφού θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία: α) τα φυτά να είναι για δύο έτη πριν τη μετακίνηση τους τοποθετημένα σε χώρο με πλήρη φυσική προστασία (δικτυοκήπια με οπές 1?mm, με διπλές εισόδους και φερομονικές παγίδες) β) κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις που θα διενεργούνται τουλάχιστον κάθε 3 μήνες να μην έχουν παρατηρηθεί ενδείξεις παρουσίας του εντόμου και γ) να συνοδεύονται απαραίτητα από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (όπως ισχύει εξάλλου για όλες τις περιοχές).
•Απαγορεύεται η τοποθέτηση παγίδων (φερομόνης - καϊρομόνης) σε περιοχές όπου δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Rhynchophorus ferrugineus (ρυγχοφόρος των φοινικοειδών), επειδή προσελκύουν το έντομο.
Οι προσβολές που θα παρατηρηθούν σε φοινικοειδή σε οποιοδήποτε σημείο του Νομού γνωστοποιούνται άμεσα στις αρμόδιες Αρχές.
Η ΖΗΜΙΑ
Σημειώνεται ότι η ζημιά προκαλείται κυρίως από τις προνύμφες (κάμπιες). Η προσβολή ξεκινά από την κορυφή του φοίνικα, στη βάση των νεαρών φύλλων ή από πληγές στα φύλλα και στον κορμό, όπου τα θηλυκά ωοτοκούν.
Οι προνύμφες τρέφονται με μαλακές ίνες. Μετακινούνται προς το εσωτερικό του κορμού ανοίγοντας στοές και μεγάλες κοιλότητες. Οι στοές στο πάνω μέρος του κορμού φτάνουν σε μήκος έως και 1 m. Οι προνύμφες μπορούν να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του κορμού ακόμα και στη βάση του στο σημείο που αρχίζουν οι ρίζες.
Χαρακτηριστικό μακροσκοπικό σύμπτωμα είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) και η κάμψη των παλαιών φύλλων που δίνει στο φυτό την όψη ανοικτής ομπρέλας.
Οι έντονα προσβεβλημένοι φοίνικες εμφανίζουν ολική απώλεια των φύλλων και σήψη του κορμού, με συνέπεια τη ξήρανση του δέντρου. Συνήθως η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες είναι ορατή πολύ αργότερα από την έναρξη της προσβολής. Οταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη και επιφέρει την ολική ξήρανση του δέντρου.
(Χανιώτικα νέα - 22/8/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου