Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ξέφρενη πορεία στις τιμές των καυσίμων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Τα δύο ευρώ "άγγιξε" χθες η πώληση της απλής αμόλυβδης στα Χανιά με τους βενζινοπώλες να ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, προκειμένου να πέσουν οι τιμές. Μαζί τους συντάσσονται τα τέσσερα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια του νησιού, τα οποία έστειλαν κοινή επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, προτείνοντας δέσμη μέτρων για τη μείωση των τιμών στα καύσιμα.
Την ίδια ώρα, οι οδηγοί βρίσκονται σε... απόγνωση καθώς πέραν από τα "φουσκωμένα" εκκαθαριστικά της Εφορίας και τα "χαράτσια", χρειάζεται να βάζουν πιο συχνά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τη βενζίνη. Δεν είναι λίγοι οι Χανιώτες οδηγοί οι οποίοι έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις πρατηριούχων, η κατανάλωση βενζίνης στα Χανιά έχει μειωθεί σε ποσοστό άνω του 50% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που οι τιμές ξεκίνησαν την ανοδική τους πορεία.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα απασχολήσει τη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (Ε.Β.Ε.) Χανίων.
Οπως μας λέει ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλης Κώτσος, χθες στα Χανιά «η πιο υψηλή τιμή της απλής αμόλυβδης ήταν στο 1,999. Δηλαδή, αγγίζει τα 2 ευρώ.  Περιμένουμε μια μείωση, λόγω της μείωσης των τιμών στις διεθνείς αγορές. Μια μείωση η οποία πιστεύουμε ότι θα γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ομως, ακόμα κι αν πέσει η τιμή της βενζίνης κατά 1, 2 ή 5 λεπτά, δεν σημαίνει ότι δεν θα εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα». Στο σημείο αυτό ο κ. Κώτσος υπενθυμίζει την πρόταση των πρατηριούχων να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και υπογραμμίζει ότι με τα προτεινόμενα μέτρα μπορεί να επιτευχθεί πτώση της τιμής της βενζίνης, τουλάχιστον κατά 50 λεπτά.
Πάντως, η αύξηση της τιμής στα καύσιμα οδηγεί, όπως προαναφέρθηκε, σε πτώση της κατανάλωσης. Ο κ. Κώτσος επισημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα -διάστημα στο οποίο συνεχώς αυξάνεται η τιμή της βενζίνης- η κατανάλωση έχει πέσει πάνω από 50%.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Στο μεταξύ, στην επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Χανίων, Γ. Μαργαρώνης, Ρεθύμνου, Γ. Γιακουμάκης, Ηρακλείου, Μ. Αλιφιεράκης και Λασιθίου, Θ. Χαριτάκης, υπογραμμίζουν ότι «η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή στη βενζίνη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ στην Κρήτη αγγίζει πλέον τα 2 ευρώ.  Αυτή η τιμή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεταφορικού κόστους, την αύξηση του κόστους παραγωγής των βιοτεχνικών προϊόντων και συνακόλουθα τη δραματική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, γεγονός που θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων. Ειδικά τώρα, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τουρισμό, όπου καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τους τοπικούς φορείς για τη βελτίωση του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην αγορά, οι υπερβολικά υψηλές τιμές της βενζίνης δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στη διακίνηση των τουριστών, Ελλήνων και αλλοδαπών. Εάν  οι τιμές συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, τότε η κατανάλωση καυσίμων θα γίνει απαγορευτική και τα πρατήρια θα λειτουργούν -εάν λειτουργούν- με μηδενικά περιθώρια κέρδους».
Στη συνέχεια τονίζουν ότι «τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, μετά από κοινή σύσκεψη και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου και τις Ενώσεις  Βενζινοπωλών των Νομών Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου Κρήτης προτείνουν για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος λύσεις όπως:
•Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30 λεπτά.
•Υπολογισμό του Φ.Π.Α. επί της τιμής που πωλούν οι εταιρείες διύλισης και χονδρικής προ φόρων, ήτοι χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιβαρύνσεις από τον φόρο, ώστε να σταματήσει η επιβολή φόρου στον φόρο.
•Ελεγχο και εποπτεία σε όλα τα στάδια της αγοράς, δηλαδή όχι μόνο στη λιανική, αλλά και στη χονδρική και τη διύλιση.
•Πάταξη της λαθρεμπορίας και της νοθείας.
•Παραμονή στον χαμηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με παράλληλη άμεση τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης για να διασφαλιστούν με αυτόν τον τρόπο τα έσοδα του κράτους.Καταλήγοντας οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων σημειώνουν απευθυνόμενοι στον υπουργό: «Με την παρούσα επιστολή και εκπροσωπώντας το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας της Κρήτης, εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τη διατήρηση των τιμών της βενζίνης σε αυτά τα υψηλά επίπεδα και αναμένουμε την παρέμβασή σας προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές και να αποφευχθεί μια όξυνση της υφιστάμενης κρίσης».
(Χανιώτικα νέα - 30/8/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/105408-ksefreni-poreia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου