Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Στο όνομα του λαού...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

"Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις".
Μάνος Χατζιδάκις

Αν πριν τρία χρόνια μας έλεγαν ότι θα έρθουν ημέρες που θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις και αρκετός κόσμος θα το αποδεχτεί μοιρολατρικά, σαν ένα επώδυνο αλλά αναγκαίο μέτρο, θα βάζαμε στοίχημα ότι αυτό δεν γίνεται.
«Ποιος θα τολμήσει να κόψει μισθούς;», θα λέγαμε.
Κι όμως, ήρθε η μέρα που οι πολιτικοί τόλμησαν το… ακατόρθωτο και οι περικοπές πέρασαν. Τι κι αν η πλειονότητα αγανάκτησε. Τι κι αν γέμισαν οι πλατείες με τους λεγόμενους «αγανακτισμένους» πολίτες. Τα μέτρα ψηφίστηκαν. Φυσικά για το… καλό μας. Ετσι μας είπαν. Και έτσι είναι η πολιτική. Λειτουργεί, πάντα, στο όνομα του λαού. Ο πολίτης επιλέγει, βεβαίως, στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας τους εκπροσώπους του. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Και, στη συνέχεια, περιμένει υπομονετικά τις επόμενες εκλογές για να τιμωρήσει ή να επιβραβεύσει. Και η ζωή συνεχίζεται…
Μόνο που τα τελευταία δύο χρόνια τα πράγματα έχουν εξελιχτεί διαφορετικά.
Λίγο πριν τη δόση του δανείου αρχίζουν οι απειλές για έξοδο από το ευρώ. Και λίγο μετά την καταβολή της δόσης, έρχονται οι διαβεβαιώσεις. «Δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα», λένε οι πολιτικοί. Και εμείς κοιμόμαστε ήσυχοι. Μέχρι την επόμενη δόση, οπότε ξυπνάμε από το λήθαργο ή φροντίζουν να μας ξυπνήσουν οι δανειστές της χώρας, που ζητάνε και άλλα μέτρα. Κι ας έχουν φτάσει πια οι πολίτες σε απόγνωση καθώς με άδεια τσέπη καλούνται να πληρώσουν Εφορία και χαράτσια.
Και τότε, όμως, το «επικοινωνιακό επιτελείο» των μέτρων έχει προνοήσει. Φροντίζει να μεταθέτει τις ευθύνες από τους πολιτικούς στην κοινωνία στην οποία δημιουργεί ενοχές. Λες και φταίνε οι πολίτες στο σύνολό τους για την Ελλάδα τού σήμερα. Ή λες και οι πολίτες έχουν τη βασική ευθύνη και όχι οι διοικούντες τις τύχες της χώρας.
Κι όμως όλοι καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα. Με μέτρα τα οποία, ακόμα κι αν σώσουν την ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά τους δείκτες των Χρηματιστηρίων, πολύ φοβόμαστε ότι θα διαλύσουν εντελώς την κοινωνία…
(Χανιώτικα νέα - 7/9/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/105987-entos-ektos-kai-epi-t-auta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου