Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Περίεργοι θόρυβοι αναστάτωσαν τα Χανιά

Η καταγραφή των δονήσεων από το ΤΕΙ Κρήτης
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Περίεργοι θόρυβοι χθες το βράδυ αναστάτωσαν κατοίκους περιοχών του Νομού Χανίων που βγήκαν από τα σπίτια τους νομίζοντας ότι γίνεται σεισμός.
Δεν ήταν, όμως, σεισμική δόνηση. Η προέλευση των θορύβων, που έγιναν αισθητοί από το Καστέλλι Κισάμου έως τα Ακρωτήρι Χανίων παρέμενε άγνωστη έως αργά τη νύχτα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μία πολιτική και στρατιωτική υπηρεσία τηλεφωνούσε στην άλλη, αλλά καμία δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την προέλευση του θορύβου.
Υπήρχαν μόνον εικασίες. Τίποτα δεδομένο.
Εως αργά το βράδυ, δεκάδες πολίτες είχαν επικοινωνήσει με τα "Χανιώτικα νέα" ζητώντας να πληροφορηθούν τι είχε συμβεί. Ομως, όλες οι υπηρεσίες με τις οποίες επικοινώνησαν τα "Χανιώτικα νέα" δήλωναν άγνοια.
Από την Αστυνομία μας είπαν ότι επικοινώνησαν με τις στρατιωτικές υπηρεσίες
αλλά καμία δεν είχε εκείνη την ώρα τυχόν άσκηση.
Από το Πεδίο Βολής Κρήτης μας διαβεβαίωσαν πως το Π.Β.Κ. δεν είχε καμία δραστηριότητα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων μας απάντησαν ότι δεν υπήρχε άσκηση στη θαλάσσια περιοχή.
Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Τάσος Κουρουπάκης, μας είπε ότι η Πολιτική Προστασία δεν έχει, επίσης, καμία ενημέρωση ενώ ο διοικητής της 5ης Μεραρχίας τον οποίο αναζήτησε, βρισκόταν σε σύσκεψη στην Αθήνα.
«Απορίας άξιον είναι το ότι ο θόρυβος ακούστηκε από το Καστέλλι μέχρι τα Κουνουπιδιανά», σημείωσε ο κ. Κουρουπάκης.
ΑΣΚΗΣΗ
ΑΠΟ 115;
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των "Χανιώτικων νέων" την ώρα των δονήσεων ήταν σε εξέλιξη άσκηση με πτήσεις αεροσκαφών από την 115 Πτέρυγα Μάχης. Είναι πιθανόν αλλά όχι βέβαιον, οι θόρυβοι να προήλθαν από αεροσκάφος που έσπασε το φράγμα του ήχου. Ομως, ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο, είναι προς μεγάλη διερεύνηση καθώς δεν έγινε αισθητός ο θόρυβος μόνο μία φορά. Αλλά πέντε! Τόσες δονήσεις κατέγραψε το ΤΕΙ. 
ΤΟ ΤΕΙ
Το σεισμολογικό δίκτυο του ΤΕΙ Κρήτης κατέγραψε τις δονήσεις.
Μιλώντας αργά το βράδυ στα "Χανιώτικα νέα", ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, καθηγητής κ. Βαλλιανάτος είπε χαρακτηριστικά: «Στο χρονικό διάστημα από 8.45 χθες το βράδυ μέχρι 9.15 τη νύχτα καταγράφτηκαν πέντε δονήσεις, μόνο από τον σεισμολογικό σταθμό των Χανίων. Οι δονήσεις δεν αντιστοιχούν σε σεισμική διέγερση και πιθανολογούμε ότι είναι ανθρωπογενούς αιτιολογίας».
(Χανιώτικα νέα - 26/9/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/107178-periergoi-thoruboi-anastatwsan-ta-xania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου