Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Χαμένες ευκαιρίες

Κι όμως στην εποχή της κρίσης, των περικοπών, μπορούν να βρεθούν πιστώσεις για την αντιμετώπιση, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, της ανεργίας στην Ελλάδα. Μόνο που η ευκαιρία αυτή κινδυνεύει να χαθεί. Τέτοιες πιστώσεις ήδη πέτυχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υπέβαλαν σχετικές αιτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανάμεσα σε αυτές δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα. Η χώρα μας δεν επέδειξε ενδιαφέρον και ως εκ τούτου την περασμένη Τρίτη 23 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν τη συμπεριέλαβε σε αυτές για τις οποίες εγκρίθηκαν κονδύλια.
Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα ανακοίνωση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου, που κάνει λόγο για αναξιοποίητους από την Ελλάδα πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.
Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου οικονομική βοήθεια ύψους 25,9 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για προγράμματα επανεκπαίδευσης και εύρεσης νέας απασχόλησης. Αυτό αφορά 8.000 περίπου ανέργους από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Σουηδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Δανία). Οι σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί από τα  τέλη του 2011 μέχρι τα μέσα του 2012.
Ωστόσο, η Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την ανεργία, βρίσκεται εκτός οικονομικής βοήθειας. Ετσι, το ερώτημα του ευρωβουλευτή είναι: «Γιατί η ελληνική κυβέρνηση, με τη συνεργασία και άλλων φορέων, δεν υποβάλει ανάλογες αιτήσεις, ώστε να εκμεταλλευθεί τους διαθέσιμους πόρους, σε όφελος των απολυμένων στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, τον χώρο της οικοδομής, των κατασκευών γενικότερα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συναφών δραστηριοτήτων ή άλλων κλάδων που έχουν πληγεί από την ύφεση και την ανεργία; Το Ταμείο μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν κλείσει κι απολύσει μαζικά εκατοντάδες εργαζομένους, αλλά και για ένα σύνολο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από συναφείς κλάδους. Αρκεί, βέβαια, να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και τεκμηρίωση».
Εχει δίκιο ο ευρωβουλευτής. Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, τι κάνουν οι πολιτικοί μας; Γιατί αφήνουν ευκαιρίες υπέρ της Ελλάδας να πάνε χαμένες; Τι απαντούν;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/10/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου