Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Επεισόδια ντροπής

Τα επεισόδια που έγιναν για δεύτερη φορά, προχθές το βράδυ, έξω από το θέατρο "Χυτήριο" της Αθήνας και οδήγησαν στη ματαίωση θεατρικής παράστασης επειδή έτσι ήθελαν οι διαμαρτυρόμενοι, αποτελούν ντροπή για μια χώρα που θέλει να θεωρείται σύγχρονη και ευρωπαϊκή. Πολύ δε περισσότερο για τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και που σήμερα εννοεί να την περιορίζει.
Το έργο «Corpus Christi» -αιρετικό έργο του Τέρενς Μαν Νάλι- ξετυλίγει την ιστορία δεκατριών νέων, από την εφηβεία στην ενηλικίωση και τη δοκιμασία της σχέσης τους. Παίζουν μόνο άντρες, σύμφωνα με την ιστορία του Ιησού και των Δώδεκα Αποστόλων, αφού αφορά κυρίως στην ιστορία μίας κοινωνίας ανδροκρατούμενης. Την παράσταση ανέβασε η  ιδιοκτήτρια του θεάτρου "Χυτήριο" και ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου, η οποία υπογράφει και τη διασκευή του έργου μαζί με τον σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου.
Το δικαίωμα στην κριτική και τη διαμαρτυρία είναι, βεβαίως, αναφαίρετο στο πλαίσιο της Δημοκρατίας. Οχι, όμως, η βία, οι απειλές και οι ξυλοδαρμοί. Που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε μια σύγχρονη Δημοκρατία. Και όμως, τέτοιου είδους καταστάσεις σημειώθηκαν προχθές το βράδυ, ενώπιον της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς σχολίασε τα γεγονότα σημειώνοντας
μεταξύ άλλων: «Ο "λαός" που επικαλούνται ιστορικά όλοι οι υποκριτές του τόπου, δεν είναι κάτι αφηρημένο: είμαστε εμείς, οι άνθρωποι που ζούνε, δουλεύουνε και σκέπτονται εδώ. Aν επιτρέψουμε στη λογοκρισία να πάρει τη θέση της κριτικής και στην αυτοδικία να πάρει τη θέση της δικαιοσύνης, έχουμε κατέβει και το τελευταίο σκαλί: αν το κατέβουμε κι αυτό, έχουμε τελειώσει -και ως Εθνος και ως Λαός και (το κυριότερο) ως άνθρωποι».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 13/10/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου