Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Δυσοίωνες προβλέψεις από τους κατοίκους της Κρήτης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
(Lyviakis@gmail.com)

Εργασιακή ανασφάλεια στο παρόν και απαισιοδοξία για το μέλλον, αισθάνεται η πλειονότητα των Κρητικών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι κάτοικοι του νησιού μας δηλώνουν ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες έγιναν φτωχότεροι και προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση των πολιτών αλλά και της χώρας δεν πρόκειται να αλλάξει ενώ φοβούνται πως το πρόβλημα της ανεργίας θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.
Παράλληλα, βλέπουν ότι το κόστος ζωής αυξάνεται και μαζί με αυτό οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών, που, σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς μέσα στη σημερινή συγκυρία, δεν πέφτουν.
Η έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης έγινε στην Κρήτη από το Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας από τις 30 Αυγούστου έως τις 2 Οκτωβρίου 2012 σε τυχαίο δείγμα 322 ατόμων άνω των 18 ετών.
Βασικά συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Στο ερώτημα πόσο άλλαξε η οικονομική σας κατάσταση τους τελευταίους 12 μήνες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το 54,3% απάντησε "προς το χειρότερο", το 35,7% "προς το πολύ χειρότερο", το 8,1% ότι "δεν άλλαξε καθόλου". Συνολικά, εννέα στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους 12 μήνες χειρότερεψε σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Περισσότερο πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση χειροτέρεψε οι μη εργαζόμενοι και οι άνεργοι.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Περισσότεροι από τους 8 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους δέκα μήνες θα αλλάξει προς το χειρότερο. Περισσότερο φοβούνται για τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση οι ηλικίες 45 - 59 ετών, οι εργαζόμενοι και όσοι έχουν επίπεδο εκπαίδευσης Δημοτικού.
TO ΚΟΣΤΟΣ
ΖΩΗΣ
Σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής, 8 στους 10 ερωτηθέντες βλέπουν το κόστος ζωής να αυξάνεται σε σχέση με αυτό που ήταν 12 μήνες πριν.
Οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο από τους άνδρες.
Λιγότερο ανήσυχοι για το κόστος ζωής είναι οι ερωτηθέντες κεντροδεξιάς ιδεολογίας και περισσότερο όσοι απάντησαν «τίποτα» ως ιδεολογία.
Η ΦΤΩΧΕΙΑ
Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η φτώχεια στην Ελλάδα θα αυξηθεί περαιτέρω μέσα στον επόμενο χρόνο.
Το 16% των ερωτηθέντων δεξιάς ιδεολογίας πιστεύει ότι η φτώχεια θα μειωθεί.
TO ΜΕΛΛΟΝ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μετά από 12 μήνες θα είναι χειρότερη. Όσον αφορά την ιδεολογία, λιγότερο απαισιόδοξοι είναι οι κεντροδεξιοί και πιο απαισιόδοξοι όσοι απάντησαν «άλλη» ως ιδεολογία.
Στο ερώτημα, «μετά από 4 χρόνια, σε ποια κατάσταση πιστεύετε ότι θα βρίσκεται η οικονομική πορεία της χώρας;», το 47% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μετά από 4 χρόνια θα είναι χειρότερη.
Όσον αφορά την ιδεολογία, οι κεντροδεξιοί είναι οι λιγότερο απαισιόδοξοι και οι αριστεροί οι πλέον απαισιόδοξοι.
Πάντως, οι ερωτηθέντες είναι σχετικά λιγότερο απαισιόδοξοι όσον αφορά την μακροπρόθεσμη πρόβλεψή τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας, σε σχέση με την πρόβλεψη που έκαναν για μετά από 12 μήνες.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ
ΑΓΑΘΑ
Σε ό,τι αφορά τις των καταναλωτικών αγαθών, 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθούν. Γενικά, δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στις απόψεις των ερωτηθέντων για την πορεία των τιμών των αγαθών σε σχέση με δημογραφικά και κοινωνικά κριτήρια.
ΑΝΕΡΓΙΑ
Ενα ποσοστό της τάξης του 93%, θεωρεί ότι η ανεργία θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Γενικά, δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στις απόψεις των ερωτηθέντων για την αύξηση της ανεργίας σε σχέση με δημογραφικά και κοινωνικά κριτήρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Το τρίτο μέρος της έρευνας αφορά την αντίληψη της προσωπικής οικονομικής κατάστασης των ερωτηθέντων.
Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες δεν αισθάνονται καλά σε σχέση με την οικονομική τους ασφάλεια για το μέλλον. Πιο ανήσυχοι για την μελλοντική τους οικονομική ασφάλεια είναι οι ερωτηθέντες ηλικίας 30 έως 44 ετών, οι άνεργοι και όσοι βρίσκονται ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δεν πιστεύουν ότι τώρα είναι καλή περίοδος για αποταμίευση. Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες δεν βλέπουν πιθανό να αποταμιεύσουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Οι ερωτηθέντες νεότερης ηλικίας το βλέπουν κάπως πιο πιθανό να αποταμιεύσουν από ό,τι οι άλλες ηλικίες.
ΕΡΓΑΣΙΑ
Το 4ο μέρος της έρευνας αφορά απόψεις των ερωτηθέντων για την εργασία τους.
Περισσότεροι από 9 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τώρα δύσκολο να βρεθεί δουλειά στην περιοχή τους. Οι απόψεις για την ευκολία ή δυσκολία εύρεσης εργασίας στην περιοχή είναι ιδιαίτερα αρνητικές, ανεξάρτητα από τα κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος.
Ως προς το πώς πιστεύουν ότι θα διαμορφωθεί η προσφορά εργασίας στην περιοχή σας μέσα στον επόμενο χρόνο, περισσότεροι από 9 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι μέσα στον επόμενο χρόνο οι δουλειές θα είναι λιγότερες στην περιοχή τους. Οι απόψεις για την προσφορά εργασίας στην περιοχή τον επόμενο χρόνο είναι ιδιαίτερα αρνητικές, ανεξάρτητα από τα κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος.
Σε σχέση με την τωρινή τους εργασία και τις προοπτικές που αυτή προσφέρει, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είναι δυσαρεστημένοι από την τωρινή τους εργασία και τις προοπτικές που αυτή προσφέρει.
Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι οι ερωτηθέντες, τόσο πιο δυσαρεστημένοι είναι από τις προοπτικές της τωρινής τους εργασίας. Σε όσο καλύτερη οικονομική κατάσταση είναι οι ερωτηθέντες, τόσο πιο ικανοποιημένοι είναι από την τωρινή τους εργασία. Το 54% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένοι με τις προοπτικές εξέλιξης που προσφέρει ο οργανισμός ή η εταιρεία στην οποία απασχολούνται αυτή τη στιγμή. Το 69% των ερωτηθέντων δεν αισθάνονται εξασφαλισμένοι στην τωρινή τους εργασία. Λιγότεροι εξασφαλισμένοι αισθάνονται οι ερωτηθέντες ηλικίας άνω των 60 ετών.
Σε σχέση με τις αποδοχές τους από την εργασία τους αυτή την περίοδο, το 75% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένοι με τις αποδοχές τους.
Πιο δυσαρεστημένοι με τις αποδοχές τους είναι όσοι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, οι ερωτηθέντες μεγαλύτερης ηλικίας, και όσοι έχουν επίπεδο εκπαίδευσης Δημοτικού.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΑΠΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Στο ερώτημα, ποια είναι η κύρια πηγή πληροφόρησής τους σχετικά με την οικονομική πορεία της χώρας;», πιο δημοφιλές μέσο είναι το Διαδίκτυο, με 43%, και δεύτερη δημοφιλέστερη πηγή ενημέρωσης είναι η τηλεόραση με ποσοστό 29%. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι ερωτηθέντες, τόσο πιθανότερο είναι να χρησιμοποιούν τις εφημερίδες για την οικονομική τους ενημέρωση.
Το Διαδίκτυο είναι πιο διαδεδομένο ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες, στους κεντροαριστερούς και σε αυτούς με ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης.
(Χανιώτικα νέα - 24/10/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/109467-apaisiodoksia-gia-to-mellon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου