Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

«Το εγώ να γίνει εμείς»

«Νομίζω ότι όλοι θέλουν να φύγουν. Αυτό δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Και αυτή η αναχώρηση φαντάζει σαν μία λογική λύση. Οι Ελληνες έχουν μια μεγάλη παράδοση μετανάστευσης. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Η μετανάστευση όμως στη δεδομένη στιγμή βοηθά τον καθένα σε προσωπικό επίπεδο, δεν βοηθά το σύνολο των Ελλήνων. Και αυτή είναι η στιγμή που οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν ότι από την κρίση πρέπει να βγουν όλοι μαζί».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Mάικλ Ιγκνάτιεφ, πρώην αρχηγό του Κόμματος Φιλελευθέρων του Καναδά, συγγραφέα -το μυθιστόρημά του "Scar Tissue" ήταν υποψήφιο για το βραβείο Mπούκερ- ιστορικό και καθηγητή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Ο κ. Ιγκνάτιεφ μίλησε σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, αλλά και στη δημοσιογράφο κα Νίνα Μαρία Πασχαλίδου και η συνέντευξη αυτή αναρτήθηκε στο "Protagon".
Κατά τη συνομιλία του στο "Protagon" προσθέτει: «Ηρθε η στιγμή που το εγώ πρέπει να γίνει εμείς. Το εμείς μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι μια νέα επιχείρηση, ένα νέο προϊόν, μια εκδήλωση, ένα κίνημα. Αν ήμουν 25 χρονών στην Ελλάδα, λοιπόν, θα αγωνιζόμουν να δημιουργήσω. Και πάνω από όλα θα σταματούσα να κατηγορώ τους πάντες. Ναι οι ξένοι φταίνε και εκείνοι και τους αρέσει να χτυπούν την Ελλάδα. Αλλά τι να κάνουμε που τους αρέσει, αυτός δεν είναι λόγος για να μένουν οι Ελληνες με σταυρωμένα χέρια. Η μοίρα αυτής της χώρας είναι στα χέρια των Ελλήνων. Και πρόκειται για μια υπέροχη χώρα».
Ο ίδιος αναφέρεται και στους πολιτικούς. Λέει χαρακτηριστικά:
«Ενα από τα πράγματα που οι κοινωνίες πρέπει να κάνουν είναι να αφαιρέσουν δύναμη από τους πολιτικούς. Εάν μπορέσεις να βάλεις τους πολιτικούς στη θέση τους τότε μπορείς να έχεις καλούς πολιτικούς. Είναι αυτό που ονομάζουμε μικρό κράτος». Ως προς το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, απαντά:
«Πρέπει να αλλάξεις το σύστημα. Πρέπει να καταργήσεις τo πατρονάρισμα. Εάν όλα εξαρτώνται από τους πολιτικούς, οι δουλειές, τα χρήματα από την Ε.Ε., οι επιδοτήσεις, οι δρόμοι, τότε υπάρχουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες για διαφθορά. Εάν αυτό ελαττωθεί, τότε ένας πολιτικός καταλήγει να μην έχει λόγο σε πολλά πράγματα. Πρέπει κανείς να πάρει τα χρήματα από τα χέρια των πολιτικών. Στον Καναδά για παράδειγμα, χωρίς να λέω ότι ο Καναδάς είναι μια τέλεια χώρα, υπάρχουν νόμοι που ορίζουν τη σχέση πολιτικών και χρημάτων, νόμοι οι οποίοι με κράτησαν έντιμο στη διάρκεια της πολιτικής μου θητείας».
Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Στη συνέντευξή του ο ίδιος αναφέρεται και στη φοροδιαφυγή. Επισημαίνει:
«Στην Ελλάδα επικρατεί κοινωνική αποδοχή της φοροδιαφυγής. Δεν μιλάμε για ατομική φοροδιαφυγή, αλλά για μια ολόκληρη κοινωνία που φοροδιαφεύγει. Αυτού του είδους κοινωνικές συμφωνίες σχηματίζουν δομές συμμορίας. Και όταν συμβαίνει αυτό σε μια κοινωνία εκείνοι που κυρίως κερδίζουν είναι εκείνοι που έχουν χρήματα. Αλλά και πάλι επιμένω, όλα αυτά φτιάχνονται. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Δεν είμαστε στη Συρία. Ούτε στην Αφρική. Ούτε είναι επιστημονική φαντασία. Μπορούν να γίνουν διορθώσεις με απλά βήματα αναδιάρθρωσης. Θα πουν οι Ελληνες, "είμαστε μαζί μέσα σε όλο αυτό". Και μετά θα ρίξουν μερικούς από αυτούς που φάγανε τα χρήματα στη φυλακή. Και δύσκολα θα το ξανακάνει κάποιος. Το έχουν κάνει τόσες χώρες. Το έχει κάνει η Μάργκαρετ Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία όταν άνοιξε όλα τα επαγγέλματα. Ναι μισώ την κυρία Θάτσερ, αλλά το έκανε».
Ποια είναι η γνώμη του για την υπάρχουσα κυβέρνηση συνεργασίας;
«Το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ είναι νεκρό. Το μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας είναι επίσης νεκρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από τον πλανήτη Αρη. Οπότε; Tι μένει; Κάτι καινούργιο έρχεται. Και αυτό έγκειται στα χέρια των νέων, οι οποίοι λένε στην πλειοψηφία τους ότι η πολιτική δεν τους αφορά. Στον Καναδά στις προηγούμενες εκλογές μόνο ένας στους πέντε νέους ψήφισε. Αυτή είναι η πολυτέλεια της σύγχρονης κοινωνίας. Αλλά σε χώρες σαν την Ελλάδα μαθαίνεις γιατί η πολιτική έχει σημασία. Οι καλοί πολιτικοί μπορούν να κάνουν τα λεωφορεία να φτάσουν στην ώρα τους, να ισορροπήσουν τον προϋπολογισμό, να δώσουν κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες. Το κάνεις για μερικά χρόνια και μετά φεύγεις. Δεν μένεις με σκοπό να πλουτίσεις. Και οι νόμοι θα πρέπει να το εξασφαλίζουν αυτό».
Στο αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, απαντά:
«Πιστεύω ότι αν η Ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευτεί έξυπνα το νέο πακέτο και κάνει και λίγο τα στραβά μάτια, πάρει τη δόση των 30 δισεκατομμυρίων και καταφέρει και κρατηθεί ενωμένη, από το επόμενο κιόλας καλοκαίρι θα δούμε τα πρώτα δείγματα μιας μικρής ανάκαμψης στη χώρα. Δεν βλέπω καταστροφικά σενάρια στον ορίζοντα. Είναι μια στιγμή αλήθειας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου πραγματικά η καλή πολιτική θα κάνει τη διαφορά».
Τέλος επισημαίνει ότι η πραγματική απειλή αφορά την ίδια τη Δημοκρατία.
«Η Δημοκρατία είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του 20ού αιώνα. Και απειλείται. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχει το εναλλακτικό σενάριο του αυταρχικού καπιταλισμού, ο οποίος διχάζει έναν ολόκληρο κόσμο. Ο καπιταλισμός αυτός είναι ζωντανός στην Κίνα και τη Ρωσία. Και ο άνεμος φυσάει προς την Ευρώπη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της κρίσης».
Link: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=18614
Για την αντιγραφή: Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 9/10/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου