Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Προετοιμασίες για τη ψηφιακή TV στα Χανιά, αλλά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16/12/2012: Αγνωστο, τελικά, παραμένει το πότε τα Χανιά θα μπουν πλήρως στη ψηφιακή τηλεοπτική εκπομπή. Και αυτό γιατί ενώ έχουν ξεκινήσει, κυρίως σε τοπικά κανάλια, οι προετοιμασίες και ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψηφιακή μετάβαση σχεδιάζεται για τους πρώτους μήνες του 2013, έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση. Το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών ακόμα δεν έχει δώσει ημερομηνίες για τη ψηφιακή μετάδοση από το κέντρο εκπομπής Μαλάξα. Την απόφαση του υπουργείου αναμένουν η Digea και η ΕΡΤ, τουλάχιστον για ό,τι αφορά τα κανάλια εθνικής εμβέλειας.
Στο μεταξύ, καθορίστηκε ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 2704/Β'/5-10-2012) των Υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης, στον οποίο περιγράφονται τα κέντρα εκπομπής και τα λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου  με στόχο την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας.
Σε κύκλο τα Κέντρα Εκπομπής στον νομό Χανίων
Στον νέο χάρτη προβλέπονται αλλαγές σε σχέση με την κατανομή των συχνοτήτων στον Νομό Χανίων από την προηγούμενη Υπουργική Απόφαση του 2008.
Ο νέος χάρτης συχνοτήτων στην Κρήτη
 Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι  η πρώτη μετάδοση ψηφιακού σήματος έγινε τον περασμένο Ιούλιο από τη Μαλάξα.
Αφορμή το πρόγραμμα Nova επίγεια που παρέχει δύο συνδρομητικά κανάλια της Nova, τα Nova cinema1 και Nova Sports. Τα κανάλια αυτά είναι μεν συνδρομητικά, αλλά στο ίδιο μπουκέτο μεταδίδονται, μέσω ΕΡΤ και δύο δορυφορικά κανάλια, τα Euronews και TV 5 Monde, η λήψη των οποίων είναι ελεύθερη.
Ετσι, οι τηλεθεατές που θα συντονίσουν την τηλεόρασή τους, εφόσον διαθέτει ψηφιακό δέκτη MPEG 4, στον δίαυλο (κανάλι) 39, θα μπορούν να δουν ελεύθερα τα τηλεοπτικά κανάλια Euronews και TV-5 Monde.
Πάντως, όποτε ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση των υπολοίπων καναλιών (Digea, ΕΡΤ και τοπικά) από τη Μαλάξα, ταυτόχρονα θα σημειωθεί switch-off. Δηλαδή θα σταματήσει η αναλογική μετάδοση.
Να σημειώσουμε ότι σε προηγούμενο σημείωμά μας είχαμε αναφερθεί και στους διαύλους μετάδοσης των καναλιών από τη Μαλάξα (http://www.acrovasies.blogspot.gr/2012/07/blog-post_2792.html) που, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι διαφορετικοί, σύμφωνα με την νεότερη Υπουργική Απόφαση.
Γ . ΛΥΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου