Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ρεκόρ αφίξεων τουριστών το 2012 στα Χανιά, αλλά με περιορισμένα έξοδα οι διακοπές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ρεκόρ αφίξεων αλλοδαπών τουριστών σημειώθηκε τη φετινή περίοδο στο αεροδρόμιο Χανίων με βάση τα στοιχεία των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων και Ηρακλείου για την περίοδο 1994 - 2012. Στο αεροδρόμιο Χανίων οι αφίξεις ξεπέρασαν το φράγμα των 700.000 (714.730), ενώ στο Ηράκλειο οι περισσότερες αφίξεις είχαν καταγραφεί πέρυσι με 2.178.509 επισκέπτες. Συγκριτικά, με την περυσινή περίοδο, στο αεροδρόμιο Χανίων καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 8,84%, που αποδίδεται στην πραγματοποίηση δρομολογίων από εταιρείες χαμηλού κόστους. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία των αλλοδαπών επισκεπτών περιόρισε τα έξοδα κατά τη διάρκεια των διακοπών κατά μέσο όρο 18,9%.
Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα νέας, ολοκληρωμένης, έρευνας για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο.
Υπεύθυνοι της έρευνας είναι ο διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ., δρ Γεώργιος Μπαουράκης, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, Κώστας Ζοπουνίδης, ο ερευνητής του Τμήματος Οικονομίας & Διοίκησης, Μ.Α.Ι.Χ., Γιώργος Αγγελάκης και ο Περικλής Δράκος από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οπως επισημαίνουν «παρατηρώντας τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων από το 1994 έως το 2012, βλέπουμε ότι φέτος σημειώθηκαν οι περισσότερες αφίξεις από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Οι αφίξεις φέτος, έφτασαν τις 715.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 130%, σε σχέση με τις αφίξεις του 1994 (311.000). Από το 1996, όπου σημειώθηκαν και οι λιγότερες διεθνείς αφίξεις με charter στο αεροδρόμιο Χανίων (299.000), έως το 2007 (684.000), καταγράφηκε συνεχή αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών. Τα επόμενα τρία έτη (2008 - 2010) παρουσιάζεται μια μείωση των αφίξεων, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια συνεχίζεται η ανοδική τάση των διεθνών αφίξεων. Η τελευταία αύξηση στο αεροδρόμιο Χανίων οφείλεται τόσο στα οικονομικά και ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών που προσφέρουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία όσο και από τη δυναμική εμφάνιση των αεροπορικών πτήσεων χαμηλού κόστους». Πιο συγκεκριμένα, εξηγούν ότι «οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2012 στο αεροδρόμιο Χανίων έχουν φτάσει τις 714.730, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 (656.651 αφίξεις) της τάξης του 8,84%. Βλέποντας τα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών επισκεπτών για την περίοδο αυτή, διαπιστώνουμε ότι το 62,35% προέρχεται από τις Σκανδιναβικές Χώρες, όπως είναι η Νορβηγία (21,87%), Σουηδία (16,38%), Δανία (14,15%), Φινλανδία (9,95%). Ακολουθούν αλλοδαποί επισκέπτες από τη Μ. Βρετανία (10,02%), Γερμανία (5,38%), Πολωνία (5,17%), Ιταλία (4,46%) και Κύπρο (2,96%). Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ της φετινής περιόδου (Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2012) με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όσον αφορά τους αλλοδαπούς επισκέπτες από τις Σκανδιναβικές Χώρες που προτιμούν το αεροδρόμιο Χανίων, παρατηρούμε ότι το ποσοστό αφίξεών τους μειώθηκε από το 70% που ήταν το 2011 στο 62% το 2012 επί των συνολικών αφίξεων. Αύξηση στις αφίξεις σημειώνουν μόνο οι Νορβηγοί κατά 11,1%, σε αντίθεση με τους Φινλανδούς, Δανούς και Σουηδούς που εμφανίζουν μειώσεις κατά 14,8%, 9,6% και 6,5%, αντίστοιχα».
 
ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ
Βλέποντας επίσης, τις αφίξεις των Σκανδιναβών στο αεροδρόμιο Χανίων τα τελευταία 6 χρόνια, παρατηρούν ότι «οι Νορβηγοί σημειώνουν τις περισσότερες αυξήσεις φέτος, παρουσιάζοντας και μια συνεχή αύξηση των αφίξεών τους από το 2009 κατά 20% φτάνοντας τις 140.741 το 2012. Αντίθετα, κατά την περίοδο 2007 - 2012, οι Σουηδοί και Δανοί πραγματοποίησαν τις λιγότερες αφίξεις φέτος με 117.601 και 101.141, αντίστοιχα. Οι Σουηδοί σημείωσαν μια μείωση των αφίξεων τους το 2012, συγκριτικά με το 2007 κατά 11%, ενώ οι Δανοί κατά 14,4%. Τέλος, οι Φινλανδοί κατέγραψαν μείωση των αφίξεών τους τη φετινή περίοδο, μετά από μια αυξητική τάση που είχαν έως και την περυσινή περίοδο.
Από τις υπόλοιπες κύριες εθνικότητες, όλες σημείωσαν αύξηση των αφίξεών τους συγκριτικά με την περυσινή περίοδο. Οι Βρετανοί, οι οποίοι παρουσίαζαν συνεχή πτώση των αφίξεών τους από το 2007 έως και το 2011, σημείωσαν φέτος σημαντική αύξηση κατά 74% σε σχέση με την περυσινή περίοδο, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση επί των συνολικών αφίξεων στο αεροδρόμιο Χανίων μετά από πολλά χρόνια. Οι Γερμανοί επίσης, οι οποίοι και αυτοί παρουσίαζαν συνεχή μείωση των αφίξεών τους από το 2007 έως το 2010, πηγαίνοντας από την τέταρτη στην έκτη θέση, επί των συνολικών αφίξεων, αύξησαν τις αφίξεις τους κατά 82,5% τα τελευταία δύο χρόνια. Σημαντική είναι και η φετινή άνοδος των Πολωνών κατά 67% σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Εντυπωσιακές και ενθαρρυντικές είναι επίσης, οι αυξήσεις των Ιταλών (311%) και Κύπριων (444%) συγκριτικά με την περυσινή περίοδο, καταλαμβάνοντας την όγδοη και ένατη θέση, αντίστοιχα επί των συνολικών αφίξεων στο αεροδρόμιο Χανίων».
 
 
ΟΙ ΛΟΓΟΙ
Αναφερόμενοι στους λόγους της αύξησης υπογραμμίζουν ότι «η αύξηση των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο Χανίων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι η δυναμική εμφάνιση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, οι οποίες προσφέρουν πολύ οικονομικές - ελκυστικές τιμές, η προσφορά από τα τουριστικά καταλύματα υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους αλλοδαπούς επισκέπτες σε προσιτές τιμές, η βελτίωση των υπηρεσιών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και της καθαριότητας σχετικά με τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων της ευρύτερης περιοχής καθώς και των ακτών και παράκτιων περιοχών, όπως επίσης και η στοχευμένη και οργανωμένη ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού».
ΟΧΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ
Παράλληλα, όμως, επισημαίνουν, επικαλούμενοι και έρευνα που έκανε το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το καλοκαίρι του 2012, ότι «η αύξηση αυτή των αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων δεν θα πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, αφού αναλύοντας τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, μέσω της μείωσης των δαπανών των αλλοδαπών τουριστών και κατά συνέπεια των εσόδων της τοπικής αγοράς, παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία των αλλοδαπών επισκεπτών περιόρισε τα έξοδα κατά τη διάρκεια των διακοπών κατά μέσο όρο 18,9%.
Ποσοστό, το οποίο προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες και προβληματισμό, εάν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ανοδική τάση και το οποίο θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερο αν δεν υπήρχε το μεγάλο ποσοστό των Σκανδιναβών που καταφτάνει στο αεροδρόμιο Χανίων καθώς και οι αυξανόμενες πτήσεις χαμηλού κόστους, οι οποίες εκτός του ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σημαντική άνοδο των αφίξεων των Βρετανών, Πολωνών, Ιταλών και Κυπρίων, συντέλεσαν και στη σταθεροποίηση των αφίξεων των Γερμανών, οι οποίοι είναι εκείνοι που έχουν επηρεαστεί λιγότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα τουριστικά μαγαζιά όπως και τα εστιατόρια - ταβέρνες ήταν εκείνα τα οποία επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Σημαντικές ήταν και οι απώλειες στον χώρο των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, της νυχτερινής διασκέδασης, των ημερήσιων εκδρομών - κρουαζιέρων καθώς και στον αριθμό των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα.
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η κατάσταση του οδικού δικτύου και της σήμανσης, αποκομίζει τις περισσότερες αρνητικές εντυπώσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες προσφερόμενες υπηρεσίες, εικόνα όμως η οποία μπορεί να αναστραφεί καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης».
ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Παρατηρώντας τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από το 1994 έως το 2012, όπως επισημαίνουν, «βλέπουμε ότι φέτος έφτασαν τις 2.133.895, σημειώνοντας μια μικρή μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπου είχαν σημειωθεί και οι περισσότερες αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών (2.178.509 αφίξεις) της τάξης του 2,05%. Γενικά, παρατηρούμε ότι οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις ιδιαίτερα κατά την περίοδο 1998 - 2012, με έναν μέσο όρο αφίξεων περίπου στα 2 εκατ.».
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ
Οι ερευνητές αναφέρονται και στον τουρισμό κρουαζιέρας για να σημειώσουν:
«Σημαντικό γεγονός για τον Νομό Χανίων είναι και οι οργανωμένες αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στα Χανιά, οι οποίες ξεκίνησαν δυναμικά την περυσινή περίοδο (Ιανουάριος - Νοέμβριος 2011) σημειώνοντας 151.603 αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, αποφέροντας σημαντικά έσοδα στην τοπική κοινωνία. Φέτος, οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών ήταν μειωμένες κατά 11,53%, φτάνοντας τις 134.118. Παρατηρώντας τις αφίξεις αλλοδαπών ανά μήνα, βλέπουμε ότι οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων άρχισαν έναν μήνα αργότερα σε σχέση με την περυσινή περίοδο, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση κατά 97% στις αφίξεις αλλοδαπών τον μήνα Απρίλιο. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στους μήνες Μάιο και Ιούνιο κατά 69% και 28%, αντίστοιχα, ενώ τον Αύγουστο η αύξηση ήταν οριακή. Αντίθετα, όλοι οι επόμενοι μήνες κατέγραψαν πτώση στις αφίξεις τουριστών, με τις σημαντικότερες μειώσεις να εμφανίζονται τους μήνες Ιούλιο και Οκτώβριο κατά 36% και 30%, αντίστοιχα. Στο Ηράκλειο, για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2012, οι αφίξεις των αλλοδαπών επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια, μειώθηκαν κατά 23,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φτάνοντας τις 163.199, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Ηρακλείου».
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ
Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι «χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς για να ενισχύσουμε περαιτέρω την τουριστική ανταγωνιστικότητα της περιοχής, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της περιοχής, αποφέροντας ικανοποιητικά έσοδα καθώς και νέες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία».
(Χανιώτικα νέα - 4/12/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/112069-rekor-afiksewn-alla/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου