Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ζητούμενα...

Εντονος προβληματισμός αναπτύσσεται εσχάτως σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με αφορμή την οικονομική κρίση.
Ωστοσο, δεν παύει να αποτελεί μεγάλη υπόθεση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο το οποίο προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και βασικές δημοκρατικές λειτουργίες μέσα στην γηραιά ήπειρο.
Με την εννοια αυτή, είναι προοδευτικό ευτύχημα η ένταξη και παραμονή μας στην Ε.Ε.. Ας μην ξεχνάμε τις καταδίκες κρατών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την επιβολή προστίμων για υποθέσεις ρύπανσης.
Ωστοσο, αυτά δεν αρκούν. Υπάρχουν και άλλα στα οποία η Ε.Ε. -η οποία φαίνεται να χάνει τον χαρακτήρα της- οφείλει να ανταποκριθεί.
Στην ιστοσελιδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβάζουμε ότι ο στόχος της Ευρώπης για τον 21ο αιώνα είναι: να παράσχει ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στους λαούς της, να υπερβεί τις διχόνοιες στην ήπειρο, να διασφαλίσει την ασφαλή διαβίωση των πολιτών της, να προωθήσει την ισορροπημένη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και να διατηρήσει την πολυμορφία των λαών τής Ευρώπης, να υπερασπιστεί τις κοινές αξίες των Ευρωπαίων, όπως η αειφόρος ανάπτυξη και το υγιές περιβάλλον, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κοινωνική οικονομία της αγοράς.
Ολα τουτα, όμως, παραμένουν ζητούμενα... Και προπαντός η "ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη". Προς το παρόν βιώνουμε τον οικονομικό μαρασμό λαών του ευρωπαϊκού νότου, όπως του ελληνικού.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 10/11/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου