Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Προβληματισμός στο ΤΕΕ για τις Α.Π.Ε. στην Κρήτη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Κρήτη, αλλά και προτάσεις προκειμένου η ανάπτυξή τους να γίνει μόνο με Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχεδιασμό και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, αναπτύχθηκαν σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Μάλιστα, προτάθηκε από τον εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης «η αναστολή αδειών παραγωγής Α.Π.Ε., οι οποίες έχουν εκδοθεί, αλλά δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, στη λογική της επιλογής κατά προτεραιότητα μόνο των επενδύσεων οι οποίες αποδεδειγμένα μπορούν να υλοποιηθούν και μέχρι το επιτρεπόμενο ποσοστό».
Το θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο Ιδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, στις 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου, ήταν "Περιβάλλον και Ανάπτυξη".
Εισηγητής, ως εκπρόσωπος του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τ.Ε.Ε., το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ήταν ο Λευτέρης Κοπάσης, ο οποίος αναφερόμενος στον εθνικό σχεδιασμό και ειδικότερα στην περίπτωση της Κρήτης, επεσήμανε ότι «η διείσδυση Α.Π.Ε. στην Κρήτη θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να καλύπτει το 35% των προβλεπόμενων αναγκών του νησιού με ορίζοντα το 2040 και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Κρήτης που βρίσκεται σε αναθεώρηση».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «πρέπει να ενταχθούν προνομιακά και κατά προτεραιότητα στον παραπάνω προγραμματισμό, χωρίς περιορισμούς, υβριδικά υδροηλεκτρικά που συνδυάζουν αντλησιοδεξαμενές και αιολικά και λειτουργούν ως μπαταρίες, με πλεονέκτημα την παραγωγή ενέργειας προγραμματισμένα χωρίς να επηρεάζουν την ευστάθεια του δικτύου».
Ως προς την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, σημείωσε ότι «η λύση που εξετάζεται είναι η διασύνδεση στο ΚΥΤ της Αττικής με υποβρύχιο καλώδιο της τάξης των 800 έως 1.000 MW, ενώ ο χρονικός ορίζοντας εγκατάστασης εκτιμάται ότι είναι 3 έως 5 χρόνια από τη λήψη της απόφασης που δεν πρέπει να καθυστερήσει καθόλου. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά όπως η ένταξη του νησιού στο ευρωπαϊκό διασυνδεδεμένο σύστημα της Ν.Α. Ευρώπης με τη δυνατότητα διοχέτευσης μέρους της παραγωγής από Α.Π.Ε. (που ενδεχομένως δεν θα ήταν δυνατόν να απορροφηθεί από το Σύστημα της Κρήτης κατά τις ώρες χαμηλού φορτίου), η μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, η οικονομικότερη και αξιόπιστη λειτουργία με την αντιμετώπιση της εποχικότητας της ζήτησης λόγω του τουρισμού τη θερινή περίοδο». Ωστόσο, ο κ. Κοπάσης ανέφερε ότι «απουσιάζει εκκωφαντικά ο ολοκληρωμένος Στρατηγικός Σχεδιασμός.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΠΙΟΥ
Ο εισηγητής του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης υπογράμμισε ότι «το τοπίο κακοποιείται από συγκεκριμένες εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. και εξαιτίας του λάθος τρόπου κατασκευής τους» και έτσι «απαιτείται μεγαλύτερη εξειδίκευση κατά την αδειοδότηση και αυστηρότερη παρακολούθηση κατά την υλοποίηση». Επιπλέον, ο κ. Κοπάσης επεσήμανε ότι «καμία παρέμβαση δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς τη συνειδητή συμμετοχή των πολιτών ανάγοντας τις παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών ως εξαιρετικά σημαντικό παράλληλο μέτρο που πρέπει να εξειδικευτεί».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη «Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού που με τη σειρά του θα διευκολύνει κάθε αναπτυξιακή διαδικασία με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και θέσεις εργασίας».
Επίσης, διατύπωσε προτάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται:
• Ταχύτατη ολοκλήρωση της αναθεώρησης του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού στην Κρήτης από το Υ.Π.Ε.Κ.Α.
• Ταχύτατη θεσμοθέτηση από την Περιφέρεια Κρήτης των μελετών που η ίδια έχει προκηρύξει  και παρακολουθεί την υλοποίησή τους μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Πολυτεχνείο Κρήτης με το για το Χωροταξικό των Αιολικών καθώς και των Φωτοβολταϊκών και Ηλιοθερμικών Ισχύος.
• Ενεργοποίηση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης και των Δήμων του Νησιού: να συντονίσει τη διεκδίκηση για τη θεσμοθέτηση κινήτρων με χρηματοοικονομικά κριτήρια εφόσον πληρούνται όλες οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για αναδιανομή του οικονομικού κέρδους στην τοπική κοινωνία καθώς και να παρέχονται έγκαιρα σε επίπεδο Δήμου έγκυρα στοιχεία και προτάσεις για το αναπτυξιακό μοντέλο κάθε περιοχής.
• Εγρήγορσή του Τεχνικού Επιμελητηρίου να παρακολουθεί συστηματικά και να ενημερώνει στοιχειοθετημένα την Πολιτεία, την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες ώστε τόσο σε θεσμικό επίπεδο, σε επίπεδο αποφάσεων και σε επίπεδο συμμετοχής και αποδοχής να τηρούνται ολοκληρωμένες πολιτικές ανάπτυξης στη βάση Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων με κάθε πρόσφορο μέσο.
• Ολα τα παραπάνω πρέπει να πραγματοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες ώστε να μην χρειαστούν διαδικασίες fast track.
(Χανιώτικα νέα - 17/12/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/112893-problimatismos-gia-tis-a-p-e-stin-kriti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου