Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Κρήτη και γαστρονομία

Η επιστροφή σε παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα, σε συνδυασμό με τον τουρισμό, αποτελεί θα έλεγε κανείς ένα από τα στοιχήματα για το μέλλον της Κρήτης. Αλλωστε, σε διεθνείς εκθέσεις που συμμετέχει το νησί μας, πέραν από τον ήλιο και τη θάλασσα, προβάλλονται και τα προϊόντα τα οποία παράγει. Προσφάτως δε έγιναν συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών από την Κρήτη και το εξωτερικό με σκοπό τη σύναψη συμφωνιών για εξαγωγή προϊόντων. Αλλά ακόμα και μέσα στις πόλεις του νησιού και στην ύπαιθρο, η κρητική γαστρονομία φαίνεται ότι γνωρίζει άνθηση.
Ηδη 14 επιχειρήσεις (εστιατόρια και ταβέρνες) έχουν διακριθεί από το 'Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας'. Εστι ονομάζεται η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό τη διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της Κρητικής Διατροφής, αλλά και την πιστοποίηση χώρων εστίασης που προσφέρουν κρητική κουζίνα. Η δημιουργία της εταιρείας έρχεται να καλύψει την ανάγκη για συντονισμένη προβολή και προώθηση της κρητικής διατροφής και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και διεθνώς.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, η πρωτοβουλία από την οποία δημιουργήθηκε το 'Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας' στοχεύει στην προστασία και ανάδειξη της κρητικής διατροφής και απονέμεται σε εστιατόρια που προσφέρουν κρητική κουζίνα και χρησιμοποιούν αποκλειστικά παρθένο κρητικό ελαιόλαδο και τοπικά προϊόντα. Στόχος η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, του τουριστικού προϊόντος και εν τέλει της τοπικής οικονομίας.
Σχετική είναι η ιστοσελίδα www.cretan-nutrition.gr
Και είναι κινήσεις που, αν μη τι άλλο, αποτελούν μια αισιόδοξη νότα μέσα στην κρίση.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/1/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου