Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ελλείψεις στον εθνικό δρυμό της Σαμαριάς

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Χωρίς το απαραίτητο προσωπικό κινδυνεύει να μείνει το φετινό καλοκαίρι ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς, ο οποίος προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Και φέτος αναμένεται να τον επισκεφτούν ακόμα περισσότεροι, όπως επισημαίνεται από τον Φορέα Διαχείρισης, από αυτούς που έρχονται για διακοπές στα Χανιά με τις πτήσεις χαμηλού κόστους.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ήδη ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος έστειλε υπόμνημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την κατανομή προσωπικού για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς για το έτος 2013.
O κ. Βουλγαράκης επισημαίνει την ανάγκη άμεσης και έγκαιρης πρόσληψης για το έτος 2013 του απαραίτητου προσωπικού για τις εργασίες προετοιμασίες καθώς και για τη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Επίσης, τονίζει την αναγκαιότητα έγκαιρης εξασφάλισης ιατρικής κάλυψης της Σαμαριάς, με την εποχική πρόσληψη 2 ιατρών.
Οπως επισημαίνει ο κ. Βουλγαράκης «ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αποτελεί φυσικού κάλλους κόσμημα ολόκληρης της Κρήτης και είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς της Μεγαλονήσου. Με δεδομένα τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς για την τοπική και ελληνική οικονομία γενικότερα, θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες πρόσληψης του απαιτούμενου προσωπικού  και προς την κατεύθυνση αυτή παρακαλούμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος».
Επίσης, υπογραμμίζει «την ανάγκη να εξασφαλιστεί έγκαιρα και η ιατρική κάλυψη της Σαμαριάς εποχικά με την πρόσληψη δύο ιατρών» και διευκρινίζει ότι «για την κάλυψη αυτή η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων από πέρυσι προσπάθησε με ενέργειες και έγγραφά της προς τους αρμόδιους Φορείς να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό, χωρίς όμως αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι η παροχή υπηρεσιών ασφάλειας και ιατρικής περίθαλψης αποτελεί μείζον θέμα για την ομαλή λειτουργία του Δρυμού».
Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς, Πέτρος Λυμπεράκης, μας είπε ότι «πέρυσι με το προσωπικό του Δασαρχείου και το προσωπικό που διέθεσε ο Φορέας Διαχείρισης, το φαράγγι της Σαμαριάς δούλεψε χωρίς ελλείψεις, αλλά στα όρια των δυνατοτήτων του. Ηταν οριακός ο αριθμός των εργαζομένων για να καλυφθούν οι ανάγκες».
Το «μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν καλύφθηκε καθόλου η ανάγκη για υγειονομική περίθαλψη, στοιχειώδης, έστω πρωτοβάθμια, στο χωριό της Σαμαριάς (το οποίο βρίσκεται στο μέσον περίπου της διαδρομής) -υπάρχει μόνο ένας γιατρός στην Αγιά Ρουμέλη. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι πάρα πολύ θετική η πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη. Παράλληλα και ο Φορέας προσφέρει, όπως κάθε χρόνο, το προσωπικό που μπορεί».
Ο κ. Λυμπεράκης επεσήμανε επίσης ότι «πέρυσι η κάλυψη έγινε από το πάγιο προσωπικό του Δασαρχείου που ήταν σχετικά αυξημένο με τη συμμετοχή των αγροφυλακών. Ομως, δεν μπορεί αυτό να αποτελεί οριστική λύση. Και ειδικά φέτος, που περιμένουμε αύξηση της επισκεψιμότητας, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν και ιδιαίτερα από τις πτήσεις χαμηλού κόστους».
(Χανιώτικα νέα - 17/1/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/114355-anagki-se-proswpiko-kai-giatrous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου