Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Καταγράφηκαν και στην Κρήτη τα 8 Ρίχτερ από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ενας εκπαιδευτικός σεισμογράφος που λειτουργεί στο πλαίσιο έκθεσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κατέγραψε τον χθεσινό σεισμό μεγέθους 8 Ρίχτερ, στα νησιά του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεάνο, που άφησε πίσω του νεκρούς, τραυματίες και συντρίμια.
Ο σεισμός αυτός καταγράφηκε μετά από 25 λεπτά από το σεισμογράφο που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος RACCE στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ενώ οι καταγραφές των δονήσεων (πράσινα βέλη) διήρκεσαν για πάνω από 2 ώρες!
Ο ίδιος σεισμογράφος έχει καταγράψει και προηγούμενες σεισμικές δονήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως αυτόν μεγέθους 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στη Γαύδο την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στις 9.56 π.μ., δηλαδή σε ώρα που η έκθεση λειτουργούσε και οι μαθητές μπορούσαν να δουν 'ζωντανά' την καταγραφή.
Μάλιστα, το ευρύ κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση στις αναρτήσεις των καταγραφών μέσα από τη σελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Facebook (Natural History Museum of Crete).
Στην ίδια έκθεση λειτουργεί επίσης δεξαμενή τσουνάμι ενώ ο επισκέπτης μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει τον δικό του "μίνι" σεισμό.
Οπως μας λέει ο διδάκτορας Γεωλογίας και υπεύθυνος στο Τμήμα Βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Χαράλαμπος Φασουλάς, «με το πρόγραμμα Racce έχουμε στήσει μία περιοδική έκθεση για την προστασία από τους σεισμούς. Μέσα σε αυτή την έκθεση, εγκαταστήσαμε ένα εκπαιδευτικό σεισμογράφο ο οποίος κατέγραψε τη δόνηση των 8 Ρίχτερ. Αυτός ο σεισμογράφος δεν είναι ίδιος με τους ερευνητικούς σεισμογράφους που έχουν τα Ινστιτούτα και οι οποίοι καταγράφουν τις δονήσεις σε τρεις διαστάσεις: σε δύο οριζόντιες και μία κατακόρυφη. Ο δικός μας έχει τη δυνατότητα να καταγράψει τις δονήσεις μόνο σε μία οριζόντια συνιστώσα. Είναι εκπαιδευτικός με την έννοια ότι οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να δουν τη βασική αρχή της λειτουργίας του σεισμογράφου. Ο,τι καταγραφή γίνεται, αποτυπώνεται σε ένα μόνιτορ και ταυτόχρονα, επειδή ο σεισμογράφος έχει ενταχθεί σε διεθνές δίκτυο σχολικών σεισμογράφων, όλα τα στοιχεία του αναρτώνται κατευθείαν στην ιστοσελίδα του δικτύου. Ετσι, απ’ όλο τον κόσμο, τα σχολεία μπορούν να μπουν και να βρουν τις καταγραφές που κάνει ο δικός μας σεισμογράφος. Στο πλαίσιο της λειτουργίας αυτής καταγράφτηκε και ο χθεσινός σεισμός, όπως επίσης είχαν καταγραφεί και πολλοί από τους προηγούμενους σεισμούς, όπως ο σεισμός του Καζακστάν, οι σεισμοί στη Λήμνο, ο σεισμός που έγινε προ ημερών στη Γαύδο. Μάλιστα, την ώρα του σεισμού στη Γαύδο, το Μουσείο λειτουργούσε».
Η ΕΚΘΕΣΗ
Η έκθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας περιλαμβάνει επίσης μια συσκευή προσομοίωσης τσουνάμι.
Οπως εξηγεί ο κ. Φασουλάς, οι επισκέπτες μπορούν να δουν πώς δημιουργείται ένα τσουνάμι. Εχει στηθεί μια δεξαμενή και οι μαθητές-επισκέπτες με μια μανιβέλα μπορούν να κυλήσουν το νερό και να δημιουργήσουν ένα τσουνάμι το οποίο καταλήγει σε δύο τύπους ακτής: μία ρηχή όπου πλημμυρίζει η παραλιακή ζώνη και μία πολύ απότομη που σκάει απλώς το κύμα.
Στην ίδια έκθεση έχει, ακόμα, στηθεί μια πλατφόρμα όπου «ο επισκέπτης χοροπηδώντας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σεισμό και μετά, σε έναν πίνακα, μπορεί να αντιστοιχήσει τη δόνηση που δημιούργησε με ένα σεισμό συγκεκριμένης έντασης και συγκεκριμένου μεγέθους, ο οποίος θα μπορούσε να λάβει χώρα κάτω από τα πόδια του.
Επιπλέον, υπάρχει μία διαδραστική παρουσίαση, «με έναν υπολογιστή και μία οθόνη, που δείχνει όλους τους σεισμούς και τις εκρήξεις των ηφαιστειών που έχουν γίνει από το 1960 σε όλο τον κόσμο».
Ο κ. Φασουλάς επισημαίνει ότι ο επισκέπτης «έχει τη δυνατότητα επιλογής μιας περιοχής του πλανήτη και να επιλέξει να δει μόνο τους σεισμούς ή μόνο τα ηφαίστεια. Και υπάρχει μια άλλη εφαρμογή που για κάποιους συγκεκριμένους σεισμούς, πολύ ισχυρούς, όπως ο σεισμός της Ιαπωνίας, μπορεί να δει με ποιον τρόπο διαδίδονται τα σεισμικά κύματα τόσο μέσα στο εσωτερικό της γης όσο και στην επιφάνεια».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η έκθεση έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου και θα διαρκέσει τουλάχιστον για ένα χρόνο».
Το πρόγραμμα RACCE (Raising earthquake Awareness and Coping with Children Emotions) συγχρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και είχε ως βασικό στόχο την ενίσχυση του επιπέδου της γνώσης σε σχέση με σεισμικές ή ηφαιστειακές καταστροφές και την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών σε περίπτωση ανάλογων κινδύνων.
Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 26 μήνες και ολοκληρώνεται τον προσεχή Φεβρουάριο, ενώ χρηματοδοτήθηκε με περίπου 430.000 € από την Ε.Ε..
Συντονιστής του προγράμματος είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ), ενώ εταίροι το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ο ΟΑΣΠ από την Ελλάδα. Το Ινστιτούτο Παρακολούθησης Βεζούβιου και το Εκπαιδευτικό Κέντρο Villa Montesca από την Ιταλία, το Κέντρο Εκπαιδευτικών Πρωτοβουλιών Σόφιας από τη Βουλγαρία και το Γεωλογικό Απόθεμα Haute Provence της Γαλλίας.
(Χανιώτικα νέα - 7/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/115557-ekpaideutikos-seismografos-kategrapse-ta-8-rixter/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου