Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Παύση χρηματοδότησης και για το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου

Σειρά προβλημάτων, όπως την παντελή έλλειψη προσωπικού και την παύση της κρατικής χρηματοδότησης, αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου, παρά το σημαντικό ερευνητικό έργο το οποίο επιτελεί.
Χθες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Στρατής Παπαμανουσάκης, έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό πεπραγμένων του Ινστιτούτου για το 2012.
Με την ευκαιρία, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «μέσα στο γενικό πλαίσιο της προσπάθειας εκπλήρωσης της αποστολής του, στις υφιστάμενες γενικότερες συνθήκες, το Ι.Κ.Δ. συνέχισε επιτυχώς και κατά το 2012 τις δραστηριότητές του. Εντούτοις πρέπει να επαναληφθεί ότι παραμένουν άλυτα τα σοβαρά οργανωτικά και διοικητικά προβλήματα, που έχουν επισημανθεί ήδη από πενταετίας (καθυστέρηση διορισμού διοίκησης, παντελής έλλειψη προσωπικού, παύση κρατικής χρηματοδότησης). Εξάλλου, η φημολογία περί ενδεχόμενης κατάργησης του Ινστιτούτου και η αβεβαιότητα ως προς το μέλλον του δεν επέτρεψαν την ανάληψη άλλων σημαντικών πρωτοβουλιών για την περαιτέρω προώθηση του έργου του Ινστιτούτου (διοργάνωση συνεδρίου, προώθηση διεπιστημονικών επαφών, διεύρυνση ερευνητικών στόχων κ.λπ.)».
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το έργο του Ινστιτούτου βασίζεται και κατά το 2012 στην επιστημονική υποδομή του και στα νέα και παλαιότερα συνεχιζόμενα επιστημονικά του προγράμματα. Ηδη στο Ι.Κ.Δ. λειτουργεί βιβλιοθήκη με πέντε χιλιάδες περίπου τόμους, που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδόσεις καθώς και με πολλά νομικά περιοδικά. Κατά το παρελθόν έτος πραγματοποιήθηκε ριζική αναμόρφωση και βελτίωση της ιστοσελίδας του Ι.Κ.Δ. στη νέα ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ikd.gr Στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται όλες οι σχετικές πληροφορίες για το έργο του Ινστιτούτου, τα νέα του Ι.Κ.Δ., οι εκδόσεις του καθώς και ολόκληρη η Βιβλιογραφία του Κρητικού Δικαίου και η ισχύουσα Νομοθεσία περί Κρήτης. Τέλος, εκδίδεται κανονικά η επιστημονική επετηρίδα «ΤΑΛΩΣ», όπου δημοσιεύονται τα ερευνητικά προγράμματα του Ι.Κ.Δ. και άλλες μελέτες περί Κρητικού Δικαίου.
Στα πρώτα ολοκληρωμένα και εκδοθέντα ήδη προγράμματα του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων:
α) «Βιβλιογραφία του Κρητικού Δικαίου», των ερευνητών Μανώλη Βασιλοδημητράκη, Γεωργίας Τζανάκη και Μαρίας Ζουμαδάκη, με καταγραφή της μέχρι τότε Γενικής και Ειδικής Βιβλιογραφίας.
β) «Διάγραμμα ιστορίας του Κρητικού Δικαίου», με συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξης του Κρητικού Δικαίου κατά την αρχαία (Νεολιθική, Μινωική, Αρχαιοελληνική, Ρωμαϊκή), μέση (Βυζαντινή, Αραβική, Ενετική) και νεώτερη (Τουρκοκρατία, Ημιαυτονομία, Κρητική Πολιτεία, Σύγχρονη) περίοδο.
γ) «Επιτομή Κρητικής Νομολογίας», του Διευθυντή του Ινστιτούτου Στρατή Παπαμανουσάκη, που περιλαμβάνει κωδικοποίηση αποφάσεων Κρητικών Δικαστηρίων περιόδου Τουρκοκρατίας, Ημιαυτονομίας, Κρητικής Πολιτείας και Νεώτερης.
δ) «Αντίποινα (μετάφραση στην Αγγλική)», του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικολάου Σταμπολίδη, που περιλαμβάνει σχετική μελέτη ευρημάτων της Κρήτης, της γεωμετρικής - αρχαϊκής περιόδου, περί του θεσμού των αντιποίνων.
ε) «Η Διαιτησία στο Κρητικό Δίκαιο», της Δικηγόρου Γεωργίας - Παναγιώτας Λίμνιου, που περιλαμβάνει ιστορική και νομική καταγραφή ενός σημαντικού δικαιϊκού θεσμού στην Κρήτη.
στ) «Λόγοι διαζυγίου και ανάθεση γονικής μέριμνας στις αποφάσεις του Πρωτοδικείου Χανίων», της δρος Νομικής Νικολέτας Μπεχλιβάνη, που περιλαμβάνει σχετική τεκμηριωμένη μελέτη.
ζ) «Το Ποινικό Δίκαιο της Κρήτης κατά την Τουρκοκρατία», του δικηγόρου Χρήστου Κιτσόπουλου, που αφορά μελέτη με ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του Δικαίου της εποχής.
Εξάλλου, κατά το 2012 συνεχίστηκαν, μολονότι η ολοκλήρωσή τους καθυστερεί, τα παλαιότερα επιστημονικά προγράμματα:
α) «Το Κρητικό Δίκαιο της Βυζαντινής Περιόδου», του ερευνητή Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, που αφορά τη μελέτη και έρευνα των πηγών της εποχής.
β) «Το Κρητικό Δίκαιο της Βενετοκρατίας», του ερευνητή Γιάννη Χατζάκη, που αφορά την παρουσίαση των σχετικών πηγών στην ιστορική και νομική τους διάσταση.
γ) «Ποινική Δικαιοσύνη και Κρητικές Επαναστάσεις κατά τη Βενετοκρατία», του ερευνητή Χρήστου Κιτσόπουλου, που αφορά την έρευνα και μελέτη των σχετικών πηγών.
δ) «Η Βεντέτα στην Κρήτη», των ερευνητριών Μ. Παπαϊωάννου και Μ. Γαλανού. Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι βασικά η ανάδειξη και παρουσίαση των πηγών του Κρητικού Δικαίου της αντίστοιχης περιόδου κ.ά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 16/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116102-pausi-xrimatodotisis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου