Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ο Αστερίξ συναντά τις αρχαιότητες της Κισάμου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μια ξεχωριστή συνάντηση του Αστερίξ με τις αρχαιότητες της Κισάμου πραγματοποιείται από σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της κωμόπολης! Ο θρυλικός Γαλάτης ήρωας δεν θα είναι μόνος του στην έκθεση με τίτλο: "Πενήντα χρόνια Αστερίξ", που εγκαινιάζεται στις 7 το απόγευμα. Μαζί θα είναι όλη η… παρέα του. Ο Οβελίξ, ο Κακοφωνίξ…
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τους θρυλικούς ήρωες αλλά και να γνωρίσουν τις αρχαιότητες που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου. Το στήσιμο αλλά και η φιλοσοφία της έκθεσης, που έρχεται στα Χανιά με πρωτοβουλία της προϊσταμένης της ΚΕ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αναστασίας Τζιγκουνάκη, έχει να κάνει με "συνομιλία" των ηρώων με τις αρχαιότητες.
Οπως μας εξηγεί η αρχαιολόγος στην ΚΕ' Εφορεία, Ευτυχία Πρωτοπαπαδάκη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου έχουν τοποθετηθεί τα κάδρα μέσα από τα οποία γίνεται μια σύντομη περιγραφή της ιστορίας του κάθε τεύχους του Αστερίξ. Στους χώρους του Μουσείου υπάρχει μία κατασκευή - παιγνίδι που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να φωτογραφίζονται με το σώμα του Αστερίξ. Επίσης, θα δούμε χάρτινες φιγούρες των ηρώων: του Κακοφονίξ, του Οβελίξ και του Αστερίξ με ατάκες σε σχέση με τις διπλανές αρχαιότητες. Για παράδειγμα, δίπλα από ένα νομισματικό θησαυρό που βρέθηκε μέσα σε μικρό χρηστικό σκεύος, υπάρχει ένα αυτοκόλλητο από το τεύχος 18 του Αστερίξ με μια χύτρα μέσα από την οποία πέφτουν χρήματα. Ο Αστερίξ κυνηγά τη χύτρα ενώ η ατάκα γράφει: «Α τον παμπόνηρο τον Ηθικελαστίξ, στην Κίσαμο βρήκε να κρύψει τα λεφτά;».
Σημειώνεται ότι η έκθεση στήθηκε με αφορμή τα 50 χρόνια της ιστορίας του περιοδικού Αστερίξ σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτουτο Θεσσαλονίκης, το οποίο «έδωσε τα 34 κάδρα που απευθύνονται στα ισάριθμα τευχη του περιοδικού». Το Μουσείο Θεσσαλονίκης απηύθυνε μια μουσειογραφική πρόταση με φιγούρες που προσάρμοζε την πορεία του Γαλάτη ήρωα στην Θεσσαλονίκη του 1ου αιώνα π.Χ.. Ετσι, στην πορεία της η έκθεση προσαρμόζει την ιστορία των ηρώων στο κάθε Μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται προκειμένου ο επισκέπτης να γνωρίζει το κόμικ αλλά και να έχει μια πιο οικεία επαφή με τις αρχαιότητες.
Η αρχαιολόγος επισημαίνει επίσης ότι το εποπτικό υλικό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων καθώς ήδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) έχει εγκρίνει τη σχετική πρόταση.
Η έκθεση αποτελεί παραγωγή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Γαλλικού Ινστιτούτου και των εκδόσεων "ΜΑΜΟΥΘ Comix", με αφορμή τα 50 χρόνια κυκλοφορίας της περίφημης σειράς και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την ΚΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων. Μάλιστα, για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος η ΚΕ' Εφορεία Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων βρίσκεται σε συνεργασία με τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Χανίων.
Εχουν ήδη προηγηθεί εννέα διαφορετικές "στάσεις" σε ισάριθμα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας: της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Αργους Ορεστικού, των Ιωαννίνων, των Δελφών, της Ηγουμενίτσας, του Βόλου, της Νικόπολης και της Αρτας.
Υπενθυμίζεται ότι οι περιπέτειες του Αστερίξ, που μαζί με τον αχώριστο φίλο του Οβελίξ και τους κατοίκους του γαλατικού χωριού αντιστέκονται στους Ρωμαίους περί το 50 π.Χ., ξεκίνησαν το 1959.
Εκτοτε το κόμικ έχει μεταφραστεί σε 107 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων η κρητική, η κυπριακή και η ποντιακή, καθώς και στα αρχαία ελληνικά και λατινικά.
(Χανιώτικα νέα -  27/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116747-o-asteriks-sunanta-tis-arxaiotites/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου