Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Προς χαρακτηρισμό των Ταμπακαριών ως διατηρητέο μνημείο

Κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται, μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, η υπόθεση του χαρακτηρισμού των Ταμπακαριών ως διατηρητέου μνημείου.
Αυτό επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Νίκος Ξυνίδης, με την ευκαιρία της επίσκεψης μαθητών της Γ’ τάξης του 7ου Γυμνασίου στο Δημαρχείο Χανίων.
Τους μαθητές του σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή Σοδυ - Χαλέπα συνόδευαν οι καθηγητές τους, ενώ τους  υποδέχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Ξυνίδης και Δημήτρης Λειψάκης.
Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Χανίων, η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου ενημέρωσε τους αντιδημάρχους για τις δράσεις της, για την έκδοση του φετινού ημερολογίου τους με θέμα τη Χαλέπα, τα κτίσματα και την ιστορία της καθώς και για τα σχέδιά τους που αφορούν στη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας για την περιοχή της Χαλέπας και την αρχιτεκτονική της κληρονομιά. Εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για «την καθυστέρηση, η οποία παρατηρείται στον χαρακτηρισμό ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων ενός μεγάλου αριθμού κτηρίων των  Ταμπακαριών», αλλά «και για τη "Βίλα Σβαρτς", η οποία, αν και έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή».
Ο κ. Ξυνίδης ενημέρωσε τους μαθητές και τους καθηγητές τους ότι για τη συνοικία 'Ταμπακαριά', μετά από χρονοβόρες διαδικασίες η υπόθεση του χαρακτηρισμού ως διατηρητέου του σημαντικού αυτού μνημείου για την πόλη των Χανίων και την Κρήτη είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της.
Οσον αφορά στη "Βίλα Σβαρτς", ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι «πρόκειται για ένα παλιό νεοκλασικό, ιστορικό κτήριο, για οποίο υπάρχει προμελέτη και απαιτείται οριστική μελέτη και μελέτη εφαρμογής, ώστε να  ενταχθεί σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα».
Τόνισε ακόμη ότι ο Δήμος Χανίων είναι σε στενή συνεργασία με το Τ.Ε.Ε. Δυτ. Κρήτης, αλλά και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για ζητήματα που αφορούν γενικά την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και, συνεχάρη τους μαθητές για την ευαισθησία που δείχνουν σε θέματα  διατήρησης του πολιτισμού μας.
Ο κ. Λειψάκης με τη σειρά του ενθάρρυνε τους μαθητές να συνεχίσουν τις δράσεις τους που αναδεικνύουν   την όμορφη περιοχή της Χαλέπας και τους τόνισε ότι ο Δήμος Χανίων θα είναι κοντά τους και θα στηρίξει τις δραστηριότητές τους.
Στην συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον κ. Λειψάκη στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και να ενημερωθούν για τη λειτουργία των Οργάνων και των Υπηρεσιών του Δήμου.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116522-diatiriteo-mnimeio-ta-tampakaria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου