Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Μαθήματα ιστορίας Κινηματογράφου στα Χανιά

Εναν καινούργιο κύκλο μαθημάτων που αφορούν στην ιστορία του Κινηματογράφου εγκαινιάζει από φέτος η Εταιρεία Θεάτρου "Μνήμη" στο πλαίσιο λειτουργίας της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Κυδωνία που λειτουργεί από το 2000 στα Χανιά. Το μάθημα θα διδάσκεται από το λογοτέχνη και γνώστη της Ιστορίας του Κινηματογράφου Λεωνίδα Κακάρογλου σε μαθήματα των 90 λεπτών, δύο φορές το μήνα, αρχής γενομένης από το Μάρτιο, και θα έχει το γενικό τίτλο: "Από τους Λυμιέρ στους Κοέν
Σημειώσεις για την ιστορία του κινηματογράφου".
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εταιρείας Θεάτρου: "Μνήμη", μέσα από τις συναντήσεις αυτές ο Λεωνίδας Κακάρογλου θα παρουσιάσει μια συνοπτική εικόνα της γέννησης και της εξέλιξης της Κινηματογραφικής Τέχνης στον κόσμο, με την παράλληλη προβολή ταινιών και τη συμμετοχή προσκεκλημένων κινηματογραφιστών, οι οποίοι θα καταθέτουν την προσωπική τους άποψη στα υπό συζήτηση θέματα. Το κόστος των μαθημάτων είναι 20 ευρώ το μήνα.
Ενδεικτικά, οι επί μέρους ενότητες των μαθημάτων περιλαμβάνουν:
1. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ, ΓΕΝΝΗΣΗ
(από τα παιχνίδια στο θαύμα)
2. ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ, ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΟΙ
(πρώτες ταινίες)
3. Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΗΣ
(χαρακτηριστικά παραδείγματα ανά χώρα)
4. ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ
(τα πρώτα αριστουργήματα)
5. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΗΧΟ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
(εθνικοί κινηματογράφοι)
6. ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
(σχολές, κινήματα, δημιουργοί)
7. ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
(από τη βιομηχανία του Χόλυγουντ στους ανεξάρτητους)
8. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
(νέοι δημιουργοί)
9. ΕΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
(ένα οδοιπορικό)
10. ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
(λίγα λόγια για την ορολογία του κινηματογράφου)
11. ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ
(πώς βλέπουμε τις εικόνες)
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου στο τηλέφωνο 2821092395, στο e-mail: info@theatrokydonia.gr
ή στο θέατρο Κυδωνία, Υψηλαντών 12.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΚΑΡΟΓΛΟΥ
Ο Λεωνίδας Κακάρογλου γεννήθηκε στα Χανιά τον Ιούλιο του 1952. Ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού ενώ εκ παραλλήλου ασχολείται συστηματικά με τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.
Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕ-ΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και της εταιρείας STUDIO ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ, στην Αθήνα. Η ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο ξεκινάει από το 1975 όταν, ως μέλος του Πολιτιστικού Γραφείου του Ε.Μ.Π. και στη συνέχεια ως μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Χανίων του Φιλολογικού Συλλόγου ο «Χρυσόστομος», οργανώνει προβολές και δημόσιες συζητήσεις. Λίγο αργότερα ιδρύει τον «Κινηματογραφικό Όμιλο Χανίων» και οργανώνει προβολές στο φρούριο Φιρκά, στον κινηματογράφο Ολύμπια και στο Ωδείο Χανίων, το οποίο τότε, είχε πάνω από τριάντα χρόνια να χρησιμοποιηθεί ως κινηματογράφος. Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΚΗΠΟΣ» για περισσότερα από είκοσι χρόνια κατά τα οποία, παράλληλα με τις προβολές ταινιών τέχνης, οργανώνει σεμινάρια πάνω στην τέχνη του κινηματογράφου, μουσικές παραστάσεις, συζητήσεις με κριτικούς, σκηνοθέτες κ.α. Έχει παρουσιάσει και προβάλλει περισσότερες από 1300 ταινίες και έχει γράψει κριτικά κείμενα γι’ αυτές. Υπήρξε ο δημιουργός των «Εβδομάδων Ελληνικού Κινηματογράφου» στο Ωδείο Χανίων και του φεστιβάλ «Βωβός Κινηματογράφος και Μουσική επί Τόπου». Έχει κληθεί να μιλήσει για θέματα που αφορούν στον κινηματογράφο στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π., στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης και στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ δίδαξε ιστορία του κινηματογράφου στο ΙΕΚ Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Συνεργάστηκε με το φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ». Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Τέλος, έχει κάνει εκπομπές για τον κινηματογράφο στο ραδιόφωνο: «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» στην ΕΡΑ ΧΑΝΙΩΝ (1986-1989) και «ΘΑΥΜΑΤΡΟΠΙΟ» στο ΡΑΔΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ (2002-2003).
Από το Δεκέμβριο 2012 σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ και το Κέντρο Γκαίτε Χανίων είναι υπεύθυνος της «Κινηματογραφικής Λέσχης των Φίλων του Θεάτρου Κυδωνία» προβάλλοντας κάθε Δευτέρα βράδυ στις 9.00 μμ μία ταινία ποιότητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου