Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Μέλλον φτιαγμένο από πηλό

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν διεξόδοι! Στα Χανιά, μια παρέα νέων αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και άλλων επαγγελματιών στο χώρο των κατασκευών, αναζήτησε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια στη βάση βιοκλιματικών τεχνικών. Ετσι, δημιουργήθηκε η ομάδα ΠηλΟικο η οποία δραστηριοποιείται σε κατασκευές από φυσικά υλικά όπως ο πηλός και το άχυρο και ήδη ολοκλήρωσε την κατασκευή κτηρίου στον Δράπανο Αποκορώνου. Όπως μας λένε τα μέλη της ομάδας, «όλα ξεκίνησαν το 2008 στην πλατεία της Σπλάντζιας στα Χανιά, όταν επαγγελματίες στο χώρο της κατασκευής αναγνώρισαν το κοινό τους ενδιαφέρον για τη δόμηση με φυσικά υλικά και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό πιο συστηματικά. Σε μία από τις πρώτες συναντήσεις προέκυψε και το όνομα της ομάδας από τη σύνθεση των λέξεων Πηλός και Οίκος, Οικία, Οικολογία, Οικονομία. Έκτοτε η ομάδα μεγάλωσε και τώρα αριθμεί 9 μέλη καθώς και πολλούς εκλεκτούς συνεργάτες. Πρόσφατα μάλιστα η ομάδα μετατράπηκε σε μη κερδοσκοπική εταιρεία. Επιπλέον επεκτείνει συνεχώς τις δράσεις της: διοργάνωση σεμιναρίων και διημερίδων, παραγωγή ταινιών με θέματολογία τη δόμηση με φυσικά υλικά, συμμετοχή σε δράσεις οικολογικού ενδιαφέροντος, καταγραφή της παραδοσιακής μας αρχιτεκτονικής με πηλό».
Για το κτήριο στο Δράπανο εξηγούν: «Πρόκειται για ένα χώρο σεμιναρίων που ανήκει στην "Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιωσιμότητας" ένα  διεθνές διδακτικό και ερευνητικό κέντρο στον τομέα της Δεοντολογίας, της Βιώσιμης Επιχείρησης και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Για το λόγο αυτό το ίδιο το κτίριο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτελεί ζωντανό παράδειγμα κτιρίου φιλικού προς το περιβάλλον. Μελετητές και επιβλέποντες είναι δύο αρχιτέκτονες μέλη της ομάδας, η Ζέτα Χρυσαφάκη και η Αντωνία Διαμαντάκη. Το κτίριο είναι ισόγειο, με επιφάνεια 267μ2. Σχεδιάστηκε με βιοκλιματικές αρχές, ενσωματώθηκε στο τοπίο χωρίς να αφαιρεθούν από αυτό δέντρα και βραχώδεις σχηματισμοί και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ως επί τω πλείστον φυσικά υλικά με μικρή ενσωματωμένη ενέργεια και καλές θερμομονωτικές ιδιότητες: ξύλο για το φέροντα οργανισμό, πέτρα από την εκσκαφή και αχυρόμπαλες για εξωτερική τοιχοποιία, ωμόπλινθοι για τις εσωτερικές τοιχοποιίες, φυτευτό δώμα με χώμα από το οικόπεδο, επισχρίσματα από ασβέστη και από το χώμα εκσκαφής.  Η διαδικασία αδειοδότησης δεν παρουσίασε εμπόδια, εφόσον ο φέρων οργανισμός επιλύθηκε με την ισχύουσα νομοθεσία και απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τη θερμομόνωση και την πυρασφάλεια προσκομίστηκαν από ευρωπαϊκά πρότυπα και μελέτες…
Στα πλαίσια της κατασκευής του κτηρίου συμμετείχαν για πρώτη φορά φοιτητές της αρχιτεκτονικής σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης στην κατασκευή ωμόπλινθων και διοργανώθηκε ένα τετραήμερο σεμινάριο εκμάθησης πλήρωσης τοίχων με αχυρόμπαλες από ειδικους σε αχυρομπαλοκατασκευές από το Ηνωμένο Βασίλειο. 
Το κτίριο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο. Παρακολουθείται από τους αρχιτέκτονες ώστε να προληφθούν τυχόν προβλήματα και έχει επισκέπτες από όλον τον κόσμο».
ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ
ΔΙΕΞΟΔΟΙ
Σε ερώτησή μας για το αν στην εποχή της κρίσης τέτοιες δραστηριότητες βρίσκουν ανταπόκριση, απαντούν: «Ο κόσμος ενδιαφέρεται ολοένα περισσότερο και πιο ουσιαστικά για να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του και να αναθεωρήσει συνήθειες του παρελθόντος. Η οικονομική κρίση μας έχει αγγίξει σίγουρα όλους , όμως, μας έχει προβληματίσει ώστε να βρούμε διεξόδους δημιουργικότητας και δράσης . Έτσι παρατηρούμε νέους κυρίως ανθρώπους και όχι μόνο, να αναζητούν την επαφή με τη φύση και τα «δώρα» της.
Τα φυσικά υλικά όπως ο πηλός (χώμα), το άχυρο, το ξύλο, το καλάμι, η κάνναβη, το μαλλί προσφέρουν κατασκευές υψηλής αισθητικής και βιοκλιματικής συμπεριφοράς με επαρκή θερμομόνωση, αντισεισμικότητα και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης στον χρήστη.
Οι κατασκευές με φυσικά υλικά κερδίζουν περισσότερους υποστηρικτές , αν  κρίνουμε από το ενδιαφέρον του κόσμου προς την ομάδα μας. Στα σεμινάρια που έχουμε διοργανώσει οι συμμετέχοντες νιώθουν χρήσιμοι και μέρος της κατασκευής και απολαμβάνουν τη συνεργασία με άλλους ανθρώπους.  Η συνεργασία είναι άλλωστε η λύση που προτείνει η ομάδα μας ενάντια στην κρίση. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές ομάδες που ασχολούνται με την δόμηση με φυσικά υλικά, με μερικές μάλιστα από αυτές έχουμε ήδη συνεργαστεί».
Ως προς τα σχέδιά τους για το 2013, σημειώνουν:
«Ελπίζουμε ότι το τρέχον έτος θα είναι μία ιδιαιτέρως παραγωγική χρονιά για την ομάδα μας. Την άνοιξη του 2013 προετοιμάζονται δύο σεμινάρια  στα Χανιά. Το πρώτο, σε συνεργασία με την Εύα Καλογιαννάκη, πολιτικό μηχανικό, θα διεξαχθεί από 29 Απριλίου έως 4 Μαϊου στο μετόχι Μουφτίνα στα Περβόλια Χανίων, θα έχει ως θέμα την αεικαλλιέργεια (permaculture) και διδάσκοντες τους ειδικούς Alfred Decher και Τίνα Λυμπέρη.  Λίγες ημέρες αργότερα από 13 έως 17 Μαΐου θα διεξαχθεί το 4ο κατασκευαστικό σεμινάριο της ομάδας με θέμα «κατασκευάζοντας με καλάμι και πηλό».  Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου, θα εφαρμοστούν τεχνικές δόμησης με καλάμι και γαιόσακους για την κατασκευή πειραματικής κατασκευής υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Stefan Pollak και την συνδρομή στην τεχνική γαιόσακων της αρχιτέκτονα Maria Laura del Tento. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στον Καβρό Γεωργιούπολης στα Χανιά. Επίσης, το διήμερο 10-11 Μαΐου , η ομάδα σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης διοργανώνει τη 2η διημερίδα «Δόμηση με φυσικά υλικά» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ-Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.) στα Χανιά με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ίδια περίοδο, στον εκθεσιακό χώρο του Κ.Α.Μ. θα φιλοξενείται μέχρι την Κυριακή 19 Μαϊου έκθεση αρχιτεκτονικού υλικού με ανάλογη θεματολογία. Για τον Σεπτέμβρη, η ομάδα προετοιμάζει τη συμμετοχή της για δεύτερη φορά σε εργαστήρι αρχιτεκτονικού σχεδιασμού (progetto TRECC) στην Sabina της Ιταλίας, ενώ τον Οκτώβρη το “πηλΟίκο” ταξιδεύει στην Ιβηρική για τα γυρίσματα του 2ου επεισοδίου σειράς ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή με την εταιρεία παραγωγής OH MY DOG.
Παράλληλα, οργανώνουμε επιστημονική ομάδα εργασίας για την καταγραφή κτισμάτων από πηλό στη Κρήτη. Η ομάδα φιλοδοξεί να διαφυλάξει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά από πηλό στην χώρα μας και γι’ αυτό καλούμε, όσους επιθυμούν, να στείλουν φωτογραφίες και πληροφορίες για τέτοιες κατασκευές».
Η ομάδα έχει έδρα τα Χανιά, πραγματοποιεί δράσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Τα νέα της είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο www.piliko.gr και στο λογαριασμό της “πηλΟίκο-piliko-team” στο facebook . Η επικοινωνία με την ομάδα γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση pilikoteam@gmail.com
(Ελευθεροτυπία - 19/2/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=344916

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου