Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Δίκτυο παρακολούθησης υγροτόπων από το WWF

Ενα πρότυπο δίκτυο για την παρακολούθηση και την προστασία υγρότοπων έχει στηθεί από το WWF  Ελλάς στην Κρήτη και αυτή τη στιγμή επεκτείνεται σε Λέσβο και Πάρο!
Το Δίκτυο συγκροτείται από 60 ενεργούς πολίτες, 193 υγρότοπους, περισσότερους από 25 φορείς, δεκάδες δράσεις προστασίας και ευαισθητοποίησης και 1.500 συμμετέχοντες.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο, παρουσιάστηκε με αφορμή την επέκτασή του σε Λέσβο και Πάρο.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του WWF Ελλάς, «το παράδειγμα της Κρήτης άλλωστε, δίνει το έναυσμα, καθώς σε δύο μόλις χρόνια, τουλάχιστον 60 ενεργοί πολίτες έχουν αναλάβει να επισκέπτονται και να παρακολουθούν συστηματικά τους κρητικούς υγρότοπους, ενώ ενδιαφέρον για έμμεση υποστήριξη έχουν εκδηλώσει περισσότερα από 1.500 άτομα που συμμετείχαν σε πληθώρα συμβολικών δράσεων προβολής και προστασίας (οριοθετήσεις, καθαρισμοί, ξεναγήσεις). Επιπλέον, μέσω του Δικτύου Παρακολούθησης έχουν σταλεί τουλάχιστον 50 ερωτήματα και αναφορές υποβάθμισης σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σε όλη την Κρήτη, με την ανταπόκριση των φορέων να δείχνει πλέον αισθητή βελτίωση.
Στο ίδιο πλαίσιο, οι 85 συνολικά υγρότοποι της Λέσβου και οι 10 της Πάρου χρήζουν της προστασίας των ενεργών πολιτών των δύο νησιών, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής τους κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα απειλούνται καθημερινά».
«Χρησιμοποιώντας τα ερευνητικά δεδομένα του πολυετούς προγράμματος του WWFΕλλάς "Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας¨, την εμπειρία του Δικτύου Παρακολούθησης Υγρότοπων της Κρήτης, το νομικό πλαίσιο (Νόμος για τη Βιοποικιλότητα, προεδρικό διάταγμα για την προστασία μικρών νησιωτικών υγρότοπων) αλλά και τη δύναμη που έχει η τοπική κοινωνία για να προστατεύσει τους υγρότοπους των νησιών της, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες και φορείς να μας υποστηρίξουν δυναμικά, συμμετέχοντας στο Δίκτυο», δήλωσε ο Θάνος Γιαννακάκης συντονιστής του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/2/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου