Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Αντ. Φώσκολος: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες δείχνουν 320 δισ. δολάρια

Στα τέλη του 2014 αναμένεται να αρχίσουν οι γεωτρήσεις για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, που, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμο ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας της καναδικής κυβέρνησης, Αντώνη Φώσκολο, μπορεί να δώσουν λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την επιστροφή του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS, στο λιμάνι της Πάτρας (26 Φεβρουαρίου), ο κ. Φώσκολος εμφανίζεται, όπως και στο παρελθόν, βέβαιος ότι «με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και της γεωργίας, δηλαδή με την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα, τον οποίο οι κυβερνήσεις έθαψαν τα τελευταία 30 χρόνια, όλα τα προβλήματά μας θα λυθούν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις έρευνες, τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη μόνο από την περιοχή που δόθηκε προς έρευνα, δηλαδή τα 225.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κυμαίνονται σε 320 δισ. δολάρια και 500.000 θέσεις εργασίας!
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φώσκολος, ο οποίος είναι επίσης μέλος της άτυπης επιτροπής ανακήρυξης ΑΟΖ, που συστάθηκε το 2012 υπό την εποπτεία του βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. και συμβούλου του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη, μιλώντας τον Μάιο του 2011 στην Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και στο συνέδριο του «Economist» στο Λαγονήσι, είχε υπογραμμίσει ότι σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης κρύβει έναν πλούτο σε υδρογονάνθρακες -κυρίως φυσικό αέριο- ικανό να δώσει λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Στην άτυπη επιτροπή, συμμετέχουν ακόμη:
* Ο πρώην διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής της ΕΛΠΕ Α.Ε. και μέλος της Διεθνούς Ενωσης Οικονομολόγων Ενέργειας, Ηλίας Κονοφάγος.
* Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αγγελος Συρίγος.
* Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λιόν, μαθηματικός Νίκος Λυγερός.
* Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασίνης.
- Κάντε μας ένα πρώτο σχόλιο για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
«Η απάντηση έχει δοθεί από τον αντιπρόεδρο της PGS Σβέρε Στράντενες, που ήρθε από το Οσλο της Νορβηγίας για να συγχαρεί το ερευνητικό προσωπικό και το πλήρωμα του Nordic Explorer, λέγοντας επί λέξει ότι μπορούμε να πούμε "ότι η έρευνα, που μας στοίχισε πάνω από 100 εκατ. δολάρια, ήταν καθ' όλα επιτυχημένη".
Το ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας PGS στο λιμάνι της Πάτρας
Το ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας PGS στο λιμάνι της Πάτρας
 »Σε απλά ελληνικά, σημαίνει: "Θα μοσχοπουλήσουμε σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες τα αποτελέσματα των ερευνών, διότι υπάρχουν πολλά ελπιδοφόρα κοιτάσματα υδρογονανθράκων". Και βεβαίως υπάρχει και η δήλωση του υπουργού ΥΠΕΚΑ, καθ. Ε. Λιβιεράτου, ότι "τα αποτελέσματα των ερευνών υπερέβησαν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας". Οι προβλέψεις του πρώην υφυπουργού ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη πριν από τις έρευνες της PGS ήταν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα αποκομίσει από την αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων 150 δισ. ευρώ, ήτοι 190 δισ. δολάρια. Αρα μιλάμε για πολύ μεγαλύτερα ποσά από τα αρχικά 190 δισ. δολάρια. Οι εκτιμήσεις Κονοφάγου, Λυγερού, Φώσκολου ήταν 270 δισ. δολάρια. Ατομικά, οι δικές μου εκτιμήσεις είναι τουλάχιστον 320 δισ. δολάρια.
»Για να το κάνω πιο κατανοητό. Αν αυτά τα ποσά αντιπροσωπεύουν το 20% του ακαθάριστου κόστους που θα πάρει το ελληνικό Δημόσιο, τότε η αξία των κοιτασμάτων, κατά τους υπολογισμούς του καθηγητή Μανιάτη, υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια, της τριανδρίας Κονοφάγου-Λυγερού-Φώσκολου το 1,35 τρισ. και του Φώσκολου το 1,75 τρισ. Αν υποθέσουμε ότι η αξία ενός ισοδυνάμου βαρελιού αργού πετρελαίου είναι 90 δολ., τότε ο καθηγητής Μανιάτης, πρώην υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, αναφέρεται σε αποθέματα άνω των 11 δισ. βαρελιών (boe), η τριανδρία σε 15 δισ. βαρελιών (boe) και εγώ σε 19,5 δισ. βαρελιών (boe). Και επειδή όλες αυτές οι ποσότητες δεν μπορεί να υπάρχουν μόνο στο Ιόνιο, εξυπακούεται ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες και κάτω από την Κρήτη».
- Πότε υπολογίζετε ότι θα μπουν τα γεωτρύπανα;
«Θα ακολουθήσει μια περίοδος αξιολόγησης, περίπου τριών μηνών, εκ μέρους της PGS, για να ετοιμάσει μια σύντομη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, "Fast Track Demo", ούτως ώστε να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες. Για τα δικά μας θαλάσσια βάθη μόνο μεγάλες εταιρείες θα ενδιαφερθούν. Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ με τους δικούς του συμβούλους, που μάλλον θα είναι από τη γαλλική BEICIP/FRANLAB, δηλαδή η ίδια εταιρεία που αξιολόγησε τα στοιχεία της PGS για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης, θα αξιολογήσει και αυτή τα στοιχεία της PGS.
»Πιστεύω ότι μαζί με την αξιολόγηση της PGS θα προβούν στην οικοπεδοποίηση της εκτάσεως των 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (Ν. 4001/2011 Μανιάτη, που κατετέθη στην ελληνική Βουλή και εγκρίθηκε, και που επίσης κατετέθη στον ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2012 και εγκρίθηκε, και που κατετέθη και στην Ε.Ε. και εγκρίθηκε), περίπου 15 οικόπεδα (δική μου εκτίμηση) τα οποία θα βγουν σε διαγωνισμό. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 5-6 μήνες. Αρα τέλος του 2013 θα γνωρίζουμε. Πιστεύω ότι το πολύ 5 μεγάλες εταιρείες θα "χτυπήσουν" τα οικόπεδα. Στις αρχές του 2014 θα κατακυρωθούν οι διαγωνισμοί και προς τα τέλη του 2014 ή αρχές του 2015 θα αρχίσουν οι αναγνωριστικές γεωτρήσεις».
Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος
Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος
 - Τι γίνεται με το θέμα της ΑΟΖ;
«Με το θέμα της ΑΟΖ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Πρώτα την ανακηρύσσουμε την ΑΟΖ, και αυτό είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας, και μετά την οριοθετούμε σταδιακά, με κάθε κράτος χωριστά. Αν τα όμορα κράτη δεν θέλουν να κάνουν οριοθέτηση, μπορούμε, όπως ακριβώς έκανε ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης μέσω της τροπολογίας του Ν. 4001/2011, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και έγινε δεκτή από τον ΟΗΕ και την Ε.Ε., να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας με βάση τη μέση γραμμή των αποστάσεων μεταξύ των όμορων χωρών. Με βάση αυτή την τροπολογία ξεκίνησαν οι έρευνες στο νοτιοδυτικό Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης. Αυτή η κίνηση είναι πολύ σημαντική κίνηση πίεσης όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά και προς τη Λιβύη και την Αίγυπτο, οι οποίες δεν αποδέχονται την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών βάσει του Δικαίου της Θάλασσας -όπου τους συμφέρει, εννοείται, διότι σε άλλες περιπτώσεις το έχουν αναγνωρίσει: και η Αίγυπτος με την Κύπρο και η Λιβύη με τη Μάλτα και η Τουρκία με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα. Ετσι, η Ελλάδα ξεκίνησε τις έρευνες εκεί που αποδεδειγμένα υπάρχουν υδρογονάνθρακες και ακριβώς εκεί που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». 

"Οι μισθοί θα υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ το μήνα"

Το όφελος της ελληνικής κοινωνίας από τους υδρογονάνθρακες θα είναι πολλαπλό, σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο: «Τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη μόνο από την περιοχή που δόθηκε προς έρευνα, δηλαδή τα 225.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κυμαίνονται πάνω από τα195 δισ. δολ. που δήλωνε ο καθηγητής Μανιάτης πριν τελειώσουν οι έρευνες της PGS (τώρα είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι από τις αισιόδοξες προβλέψεις μας), έως τα 270 δισ. δολ. της τριανδρίας Κονοφάγου-Λυγερού- Φώσκολου, έως τα 320 δισ. δολ. που επιμένω εγώ. Αυτά τα έσοδα είναι μόνο από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και δεν συμπεριλαμβάνουν τα έσοδα από τους φόρους των ανθρώπων που θα εργαστούν στον τομέα των υδρογονανθράκων ούτε τα έσοδα που θα πάρουν οι περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων νήσων. Το άθροισμα θα είναι τουλάχιστον κοντά σε αυτό που λέει η Deutcshe Bank: 600 δισ. δολ.». Και προσθέτει:
«Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα υπερβούν τις 500.000, για όσους έχουν εμπειρία και σχέση με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με μισθούς που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα 2.000 ευρώ το μήνα. Ρωτήστε τις αποδοχές των υπαλλήλων των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Ενεργειακή Αιγαίου, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ».

- Οχι λίγοι κρούουν κώδωνα κινδύνου για τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τι κίνδυνοι υπάρχουν και σε τι βαθμό;

«Οι επιπτώσεις θα είναι πάρα πολύ μικρές, πάντα με βάση τις γνώσεις της Περιβαλλοντικής Χημείας και τη μέχρι τούδε εμπειρία μου. Η διαλυτότητα του μεθανίου στο νερό είναι απειροελάχιστη -33 ppm- και γι' αυτό διαφεύγει υπό τη μορφή φυσαλίδων στην ατμόσφαιρα. Αυτή είναι η συμπεριφορά όλων των αερίων στο νερό. Γύρω από τη Γαύδο, σύμφωνα με στοιχεία από ψαράδες της Γαύδου και των Σφακίων, υπάρχουν 7 περιοχές που βγάζουν φυσικό αέριο για χιλιάδες χρόνια. Στο νότιο μέρος της Γαύδου, στις Ασπες, βγαίνει φυσικό αέριο και σε αυτές τις περιοχές τα ιταλικά καΐκια κάθε χρόνο πιάνουν περίπου 600 τόνους γαρίδες, τις μεγαλύτερες γαρίδες της Μεσογείου, που τις πουλούν σε Ισπανία και Ιταλία προς 45 ευρώ το κιλό.
»Γνωρίζετε για πόσα χρόνια βγαίνει φυσικό αέριο κάτω από την Κρήτη; 10.000 αιώνες. Ναι, 10.000 αιώνες. Αυτό λένε η γεωλογία και οι δημοσιεύσεις των ξένων επιστημόνων που δουλεύουν κάτω από την Κρήτη για περισσότερο από 20 χρόνια. Επαθαν τίποτε τα ψάρια της Κρήτης;
»Εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 1,5 εκατ. άνεργοι Ελληνες, να σηκώσουμε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, διότι σήμερα 3,8 εκατ. Ελληνες ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, να σταματήσουμε τις αυτοκτονίες που έχουν υπερβεί τις 3.000, να σταματήσουν οι Ελληνες, αυτός ο περήφανος λαός, να πηγαίνει στα σκουπίδια για να βρει κάτι να φάει, να σταματήσει η μεταναστευτική αιμορραγία των νέων Ελλήνων και το κόψιμο των μισθών και συντάξεων.
»Με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και της γεωργίας, δηλαδή την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα που οι κυβερνήσεις τον έθαψαν τα τελευταία 30 χρόνια, όλα τα προβλήματά μας θα λυθούν. Αν υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα υπάρχουν και λύσεις. Για αυτό έχουμε και τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Για να δίνουνε λύσεις. Εδώ ο άνθρωπος έφτασε στο φεγγάρι και δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε κάποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα;».
(Ελευθεροτυπία - 4/3/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=04/03/2013&id=347938

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου