Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα. Ενας Γερμανός γιατρός, φιλέλληνας και επισκέπτης των Χανίων, ίδρυσε στην πατρίδα του μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση μέσω της οποίας συγκέντρωσε και έστειλε στο Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων (ΚΙΦΑΧ) ένα φορτηγό... σκευάσματα! Οι υπεύθυνοι του Κοινωνικού Ιατρείου παρέλαβαν πριν από ένα μήνα 20.000 φάρμακα.
Το ΚΙΦΑΧ, που επιτελεί πολύτιμο έργο, λειτουργεί εδώ και 16 μήνες στα Χανιά, ύστερα από πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Εργατικού Κέντρου Χανίων, με σκοπό να προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι από το ΕΣΥ.
Την περασμένη Τετάρτη εγκαινιάστηκε ο νέος του χώρος, στον 1ο όροφο της πολυκατοικίας επί της πλατείας Κολοκοτρώνη 10 στα Χανιά! Η δύναμή του πηγάζει από τον εθελοντισμό και τις προσφορές των πολιτών. Αυτή τη στιγμή διαθέτει τριάντα γιατρούς που καλύπτουν δεκαεπτά ειδικότητες και υπερδιπλάσιους φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, υγειονομικούς, απλούς πολίτες που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ό,τι μπορούν για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η προσφορά από τη Γερμανία συγκίνησε άπαντες.
Οπως μας λέει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΙΦΑΧ, πνευμονολόγος Μηνάς Βουλγαρίδης, «είναι πράγματι ένα δείγμα τού πώς η αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα, δεν έχει όρια και δεν έχει περιορισμούς, και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Εχουμε μεγάλη ποσότητα φαρμάκων και αυτό το οφείλουμε σε έναν μεγάλο απόντα από την ημέρα των εγκαινίων. Τον δρα Τζορτζ Λούντβιχ. «Ο Τζορτζ Λούντβιχ είναι Γερμανός γιατρός που αγαπά την Ελλάδα και τα Χανιά. Την επισκέπτεται συχνά. Μας βρήκε το καλοκαίρι. Μας υποσχέθηκε πως θα μας βοηθήσει. Και πράγματι, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, έφτιαξε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την ονομασία "Ιατρική Βοήθεια στην Ελλάδα". Πήρε άδεια από τις γερμανικές αρχές. Και πριν από ένα μήνα ήρθε ένα μεγάλο φορτηγό με 20.000 σκευάσματα - φάρμακα για βοήθεια στην Ελλάδα. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς η αλληλεγγύη λύνει προβλήματα, δεν έχει σύνορα και δεν συμβιβάζεται με καθεστώτα και πολιτικές που μας οδηγούν σε αυτή την κατάσταση».
ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ
Αλλά και ένας πολίτης από το Λασίθι, που ζει στη Σουηδία και τα στοιχεία του οποίου δεν ανακοινώθηκαν, έστειλε υγειονομικό υλικό αξίας 50.000 ευρώ στα νοσοκομεία του νομού (Αγ. Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία και Νεάπολη).
Το κοντέινερ με το υλικό έφτασε στο λιμάνι του Ηρακλείου την περασμένη Παρασκευή και το μεσημέρι της Δευτέρας παραδόθηκε στη διοίκηση και στο προσωπικό του νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου, με σκοπό να διανεμηθεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του νομού που θα παρατηρηθούν ελλείψεις. Πρόκειται για αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται για την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων, κάτι που θα δώσει μεγάλη ανάσα, μιας και στην παρούσα περίοδο έχουν παρατηρηθεί ξανά ελλείψεις σε κάποια από αυτά.
«ΕΜΕΙΣ ΒΟΗΘΑΜΕ.Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ;»
Αλλά και ένας πολίτης από το Λασίθι, που ζει στη Σουηδία και τα στοιχεία του οποίου δεν ανακοινώθηκαν, έστειλε υγειονομικό υλικό αξίας 50.000 ευρώ στα νοσοκομεία του νομού (Αγ. Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία και Νεάπολη). Το κοντέινερ με το υλικό έφτασε στο λιμάνι του Ηρακλείου την περασμένη Παρασκευή και το μεσημέρι της Δευτέρας παραδόθηκε στη διοίκηση και στο προσωπικό του νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου, με σκοπό να διανεμηθεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του νομού που θα παρατηρηθούν ελλείψεις. Πρόκειται για αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται για την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων, κάτι που θα δώσει μεγάλη ανάσα, μιας και στην παρούσα περίοδο έχουν παρατηρηθεί ξανά ελλείψεις σε κάποια από αυτά.
- See more at: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.columns&s=h-ellada-ths-allhleggyhs#sthash.cSOLOs7y.dpuf











  • «Εμείς βοηθάμε, η πολιτεία τι κάνει;»

    «Το Κοινωνικό Ιατρείο Χανίων», εξηγεί ο Μ. Βουλγαρίδης, «ξεκίνησε πριν από 16 μήνες και με τις λίγες δυνατότητες που είχε, στεγαζόταν σε ένα μικρό δωμάτιο στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
  • - See more at: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.columns&s=h-ellada-ths-allhleggyhs#sthash.N5jfk2lJ.dpuf
    «Το Κοινωνικό Ιατρείο Χανίων», εξηγεί ο Μ. Βουλγαρίδης, «ξεκίνησε πριν από 16 μήνες και με τις λίγες δυνατότητες που είχε, στεγαζόταν σε ένα μικρό δωμάτιο στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Οι ανάγκες μεγάλωσαν και μαζί με τις ανάγκες οι δυνατότητες παροχής καλύτερης βοήθειας, που ήρθαν με τη συνεργασία της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου, που μας παραχώρησε αυτά τα έξι δωμάτια σ' αυτόν το χώρο για να λειτουργήσουμε πιο άνετα. Η παραχώρηση έγινε πριν από οχτώ μήνες και σήμερα μπορούμε να λειτουργούμε κάτω από πιο αξιοπρεπείς συνθήκες. Παράλληλα, έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργούμε πιο ουσιαστικά ως Κοινωνικό Ιατρείο σε τέσσερα δωμάτια».
    Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η κρίση γεννά αλληλεγγύη και αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Μου κάνει εντύπωση το τελευταίο διάστημα ο αυθορμητισμός που αυξάνεται από απλούς συμπολίτες μας, που μας τηλεφωνούν για να βοηθήσουν. Δυστυχώς όμως οι ανάγκες αυτών που έχουμε να βοηθήσουμε είναι τεράστιες. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Δεν μπορούμε να παίξουμε το ρόλο που θα έπρεπε να παίξει η πολιτεία. Η πρόσβαση στην Υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, κατοχυρωμένο από τον ΟΗΕ εδώ και εξήντα χρόνια και πρέπει να απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από χρώμα και φυλή, ανεξάρτητα από πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, ανεξάρτητα από οικονομική κατάσταση.
    »Δυστυχώς, η εποχή που ζούμε, η σημερινή εποχή της βαρβαρότητας, μας έχει φτάσει στο σημείο αυτό το δικαίωμα να το στερούνται 10.000 συμπολίτες μας στα Χανιά, γιατί τόσοι έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη και είναι άνεργοι. Σε αυτούς απευθυνόμαστε. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να τους λύσουμε όλα τα προβλήματα. Σκοπός μας δεν είναι κάθε χρόνο να πηγαίνουμε σε μεγαλύτερο χώρο, αλλά η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Αυτή είναι υποχρεωμένη να το κάνει ισότιμα, ποιοτικά και δωρεάν για όλους τους πολίτες».
    Η Δέσποινα Μαρκάκη μας λέει ότι μέχρι τώρα το Κοινωνικό Ιατρείο έχει καταγράψει παροχή υπηρεσιών σε 225 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι Ελληνες, για να συμπληρώσει ότι «βοηθάμε όσο μπορούμε και όπως μπορούμε».
    Ελευθεροτυπία - 1/3/2013
    Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=347329
    LInk2: http://www.haniotika-nea.gr/116851-allileggui-xwris-sunora/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου