Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ανοίγει ο δρόμος για κλωστική κάνναβη

Τον δρόμο για την καλλιέργεια ενός παρεξηγημένου φυτού, της κλωστικής κάνναβης, ανοίγει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά.
Οπως έγινε γνωστό, στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, υπάρχει διάταξη με την οποία διαχωρίζεται η κλωστική κάνναβη από τα φυτά που συνδέονται με την παραγωγή εξαρτησιογόνων ουσιών.
Αυτό σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις, που αναμένεται να προσδιοριστούν με υπουργικές αποφάσεις, πρόκειται να επιτραπεί η κλωστική κάνναβη (Cannabis sativa L) για την παραγωγή υφασμάτων και άλλων προϊόντων.
Η κλωστική κάνναβη δεν αποτελεί εξαρτησιογόνα ουσία, αλλά προσοδοφόρα καλλιέργεια για την παραγωγή χαρτιού, προϊόντων υφαντουργίας, κατασκευών κ.ά.
Ηδη από το 2002 τα 'Χ.Ν.' είχαν αναφερθεί στην ύπαρξη σχετικής μελέτης. Σε δημοσίευμά μας είχαμε επισημάνει ότι σε μελέτη για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών στην Ελλάδα αναφέρεται ότι «η κλωστική κάνναβη και το κλωστικό λίνο είναι δυνατό να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών».
Η πρωτοβουλία για τη μελέτη αυτή προήλθε από τη Γενική Διεύθυνση του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) και από το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πρόταση έγινε δεχτή από τον υπουργό Γεωργίας και χρηματοδοτήθηκε με 7.000.000 δραχμές.
Από τότε είχαμε επισημάνει ότι η αποδοχή της μελέτης αυτής και η τυχόν έγκρισή της θα ανοίξει ουσιαστικά τον δρόμο για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης και στην Ελλάδα, που μάλιστα επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο τίτλος της μελέτης είναι: "Σχέδιο καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης και κλωστικού λιναριού στην Ελλάδα".
Ο τότε γενικός διευθυντής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Σ. Βυζαντινόπουλος, σημειώνει, μάλιστα, στον πρόλογο της εργασίας αυτής, που έγινε τον Μάρτιο του 2000:
«…Η μελέτη αυτή έγινε την πλέον επίκαιρη χρονική στιγμή, επειδή έχουν ήδη δρομολογηθεί δραστικές μειώσεις στις εκτάσεις του βάμβακος, χωρίς αύξηση άλλων δυναμικών καλλιεργειών όπως αραβοσίτου, βιομηχανικής ντομάτας κ.λπ. Η κλωστική κάνναβη και το κλωστικό λίνο είναι δυνατό να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών».
Σε περίληψη της μελέτης που προοριζόταν τότε κυρίως για την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας σημειώνεται:
«Διαπιστώθηκε ότι κατά τη μακρά χρονική περίοδο, που η χώρα μας ήταν απούσα από τις διεθνείς εξελίξεις της κάνναβης και του λιναριού, σημειώθηκαν σημαντικότατες πρόοδοι: α) Στη δημιουργία σύγχρονων ποικιλιών κάνναβης και λιναριού με υψηλές αποδόσεις, β) Σε νέες τεχνολογίες απόληψης ινών κάνναβης και λιναριού οι οποίες μειώνουν κατά πολύ το βιομηχανικό κόστος, γ) Στην εμφάνιση νέων προϊόντων από την επεξεργασία των στελεχών κάνναβης».
Επίσης, εξετάστηκε το νομικό πρόβλημα για την κάνναβη και προτείνεται «η νομιμοποίηση της καλλιέργειας των ποικιλιών της Cannabis sativa, οι οποίες θεωρούνται κλωστικές, σύμφωνα με τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς, χωρίς ωστόσο να θίγεται το γράμμα και το πνεύμα του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών. Ακόμη προτείνεται διάταξη για την απελευθέρωση του εμπορίου των προϊόντων της κλωστικής κάνναβης όπως ρούχων κ.λπ.».
«Η υπεροχή των καλλιεργειών κλωστικού λιναριού και κάνναβης είναι συντριπτική έναντι του αραβοσίτου και σκληρού σίτου. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην υψηλότερη κοινοτική επιδότηση. Παρατηρούμε, ακόμη, πολύ μεγάλη υπεροχή του κλωστικού λιναριού ως προς την κλωστική κάνναβη. Ομως εδώ πρέπει να σημειωθεί:
• Ο καλλιεργητής κάνναβης, πέραν της αρχικής προσόδου, κατά την παράδοση της παραγωγής στο εργοστάσιο απολαμβάνει συμπληρωματικής ενίσχυσης μετά την εκκαθάριση της διαχειριστικής περιόδου, όπως τουλάχιστον συμβαίνει στο γαλλικό συγκρότημα LCDA.
• Η καλλιέργεια κάνναβης θεωρείται οικολογική (επειδή δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα και λοιπά φυτοφάρμακα).
• Η βιομηχανία επεξεργασίας κάνναβης είναι και προβλέπεται στο μέλλον να αποκτήσει σημαντική δυναμική, λόγω του ότι τα υφαντά της θεωρούνται υποαλλεργικά και επειδή δημιούργησε νέα προϊόντα (τα οποία στο παρελθόν ήταν υποπροϊόντα) που θεωρούνται επίσης υποαλλεργικά με προοπτική μεγάλης ζήτησης».
Σε άλλο σημείο της μελέτης αναφέρεται ότι κρίνεται απαραίτητος ο ποιοτικός έλεγχος των παραγομένων ινών κάνναβης και λιναριού. Τον έλεγχο αυτό μπορεί να αναλάβει το Εθνικό Ινστιτούτο Βάμβακος του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 8/3/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/117244-anoigei-o-dromos-gia-tin-klwstiki-kannabi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου