Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό αποκόμισε η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων από τη διεθνή έκθεση του Βερολίνου 'ITB Berlin - 2013'.
Στην έκθεση παρευρέθηκαν από το Δ.Σ. της Ενωσης οι:  Μανώλης Γιαννούλης, Γιώργος Μαθιουλάκης, Γιώργος Νικάκης και Κυριάκος Παπαδάκης, οι οποίοι είχαν συνομιλίες με Tour Operators διαφόρων αγορών καθώς και με δημοσιογράφους.
Οπως διαπίστωσαν και επισημαίνουν με σχετική ανακοίνωση του προέδρου κ. Γιαννούλη και του γραμματέα της Ενωσης κ. Παπαδάκη, «η συγκεκριμένη έκθεση αφορά όλες τις τουριστικές αγορές δίνοντας όμως αρκετή έμφαση και στη γερμανική αγορά λόγω του μεγέθους της. Δυστυχώς, στα Χανιά η γερμανική αγορά έχει μειωθεί αισθητά καθώς εκπροσωπεί μόλις το 5,4% των αφίξεων στον αερολιμένα Χανίων. Συγκεκριμένα το 2012 περίπου 38.839 Γερμανοί αφίχθησαν στα Χανιά. Η Ένωσή μας πιστεύει στη διασπορά κινδύνου και άρα στην ανάπτυξη όσο περισσότερων τουριστικών αγορών γίνεται με προορισμό τον αερολιμένα Χανίων».
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι τα κύρια μηνύματα που εισέπραξαν από τις συναντήσεις τους είναι:
• Η Ελλάδα έχει βελτιωμένη εικόνα από πέρυσι, δεδομένου ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ υπολογίζεται να είναι αισθητά μειωμένος, αλλά και η πολιτική αστάθεια να είναι περιορισμένη σε σύγκριση με πέρυσι.
• Οι σκανδιναβικές χώρες (που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον προορισμό μας, εφόσον αντιστοιχούν  περίπου στο 62% των αφίξεων) δείχνουν θετικά σημάδια ιδίως λόγω της πτωτικής πορείας του ευρώ σε σχέση με τα νομίσματά τους, αλλά και λόγω των τιμών που έχουν προσφέρει οι ξενοδόχοι.
• Η αγγλική και πολωνική αγορά εμφανίζουν θετικά σημάδια όσον αφορά τα Χανιά.
• Η ρωσική αγορά εμφανίζει θετικά σημάδια για την Ελλάδα ως προορισμό. Στα Χανιά το 2012 αφίχθησαν μόνο 3.239 Ρώσοι επισκέπτες. Το 2013 προβλέπεται αυτό το νούμερο να υπερδιπλασιάζεται (αν και θα παραμείνει μικρό σε σχέση με τις άλλες αγορές).
• Η γερμανική αγορά θα έχει διψήφια άνοδο στην Ελλάδα, αν και το 2012, λόγω της αρνητικής κατάστασης, κατέγραψε ιστορικά χαμηλό σημείο».
Τέλος, θεωρούν ότι «στον Νομό Χανίων πρέπει να στοχεύσουμε στρατηγικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της γερμανικής αγοράς και γι’ αυτό τον λόγο θα οργανώσουμε ημερίδα με προσκεκλημένους όλους τους Tour Operators της συγκεκριμένης αγοράς».
Γ. Λ.
(Χανιώτικα νέα - 13/3/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου