Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Κι όμως, αυτοί δεν κοκκινίζουν

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η τραγωδία με τους φοιτητές στη Λάρισα θα έπρεπε να κάνει μερικούς να ντρέπονται. Οχι μόνο εκείνους οι οποίοι ψήφισαν μέτρα που, αντί να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή, οδήγησαν και οδηγούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στη φτώχεια και στα... μαγκάλια.
Αλλά και όλους όσοι ευθύνονται για την οικονομική κατρακύλα της χώρας και του λαού της κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν.
Κάποιοι πολιτικοί μπορεί να πίστεψαν ή και να πιστεύουν ακόμα, υπό την απειλή του ΔΝΤ και της τρόικας, την αναγκαιότητα των «Μνημονίων», για να μην «πτωχεύσει» η χώρα και να μη γίνουμε... Αργεντινή. Μπορεί, πράγματι, να έχουν αγαθές προθέσεις. Ομως, δεν μετράει πάντα η πρόθεση, αλλά το αποτέλεσμα το οποίο είναι τραγικό.
Πλέον, βλέπουμε καταστάσεις οι οποίες παραπέμπουν σε μιαν Ελλάδα που νομίζαμε, οι αφελείς, ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ. Την Ελλάδα των... μαγκαλιών. Μόνο που τώρα, εν έτει 2013, έχουμε νεκρούς. Εν προκειμένω, δύο νέους ανθρώπους οι οποίοι αναζήτησαν ζεστασιά έτσι όπως μπορούσαν. Γιατί λεφτά για πετρέλαιο θέρμανσης δεν υπάρχουν. Ορθώς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, σημείωσε ότι από λάθος πολιτικές, χάνονται ανθρώπινες ζωές.
«Πρέπει να αντιληφθείτε ότι πάνω από όλα είναι η ζωή των Ελλήνων και όχι οι στόχοι που μας βάζουν οι δανειστές μας» τόνισε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών αλλαγή της πολιτικής «που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας».
Ακόμα σχολίασε ότι «για ακόμη μία φορά μέσα σε ένα χειμώνα πληρώνεται με αίμα αθώων η ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας να συλλάβει τη φοροδιαφυγή στο χώρο του πετρελαίου και τόνισε ότι το δικαίωμα στη φθηνή και ασφαλή θέρμανση είναι αυτονόητο, όπως αυτονόητο είναι το δικαίωμα στη ζωή».
Στη Λάρισα, σπουδαστές, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη θέρμανση, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Κι όμως, οι κυβερνώντες φαίνεται πως επιμένουν σε νέα μέτρα, που θα πλήξουν περισσότερο την κοινωνία. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Ε» του περασμένου Σαββάτου αποκάλυπτε ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για περαιτέρω μειώσεις κυρίων και επικουρικών συντάξεων και για συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων, σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των δαπανών τα επόμενα χρόνια. Πάντα οι κυβερνήσεις φροντίζουν να αρμέγουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας κατάφεραν να διαλύσουν ακόμα και τη λεγόμενη «μεσαία τάξη».
Τώρα συνεχίζουν να παίρνουν αποφάσεις στο όνομα του λαού, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του. Η συμμετοχική δημοκρατία αποτελεί όχι απλώς ζητούμενο, αλλά αναγκαιότητα.
(Ελευθεροτυπία - 5/3/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=348191

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου