Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Καύσιμα: Ανοδος στις τιμές, πτώση στην κατανάλωση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι καταναλωτές εξαιτίας των υψηλών τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη. Τα νοικοκυριά δεν αγοράζουν ή αγοράζουν με μέτρο, τα έσοδα του κράτους έχουν μειωθεί με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του Φ.Π.Α. και πρατηριούχοι βρίσκονται ένα βήμα πριν το "λουκέτο" στις επιχειρήσεις τους.
Στα Χανιά η πτώση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης αγγίζει το 70% με τα νοικοκυριά να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ζεστασιάς. Σε ό,τι αφορά τη βενζίνη, πολλοί περιορίζουν τις μετακινήσεις τους καθώς η πτώση στην αγορά της φτάνει το 20% σε σχέση με πέρυσι και το 50% σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.
Οπως μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλης Κώτσος, σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, «αυτή τη στιγμή η πτώση είναι στο 70%». Και μπορεί τα δημόσια ταμεία να «έχουν ένα όφελος από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, επειδή πενταπλασιάστηκε», αλλά «έχουν τεράστιες απώλειες από τον Φ.Π.Α. λόγω της μείωσης της κατανάλωσης».
«Οπότε», σύμφωνα με τον κ. Κώτσο, «αυτό που λένε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών ότι έχουν κέρδος από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης είναι ένα ψέμα».
Ο ίδιος προσθέτει: «Το θέμα δεν είναι μόνο οι απώλειες που έχει το ελληνικό Δημόσιο. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος έχει παγώσει. Και ότι δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα και στην επιβίωση του κόσμου και στο περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι ότι θρηνήσαμε θύματα εξαιτίας του ότι δεν είχαν οι άνθρωποι να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης και χρησιμοποιούσαν μαγκάλια και οτιδήποτε άλλο».
Για το ίδιο θέμα, χθες, η Ενωση Πρατηριούχων Βενζίνης και Πετρελαιοειδών Νομού Χανίων, εξέδωσε ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρός της κ. Κώτσος και ο γραμματέας της Ιωάννης Δρακακάκης, στην οποία επισημαίνεται ότι «τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο, κάνοντας μαύρο χιούμορ, στο οποίο αναφέρεται ότι η γενιά μας είναι η τελευταία γενιά που πρόλαβε τα καλοριφέρ αναμμένα. Το λυπηρό είναι ότι το ανέκδοτο αυτό, παρ’ όλη την υπερβολή του, περιγράφει την πικρή, δυστυχώς, πραγματικότητα, αφού τον χειμώνα ετούτο στα περισσότερα νοικοκυριά, αλλά και σε Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως σχολεία, Νοσοκομεία κ.λπ., τα καλοριφέρ είτε δεν άναψαν καθόλου είτε άναβαν για ελάχιστες ώρες». Ακόμα η Ενωση σημειώνει ότι «η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, σε συνδυασμό με τη γενικότερη υπερφορολόγηση των καυσίμων, οδήγησε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε απαγορευτικά υψηλές τιμές με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Τα περισσότερα νοικοκυριά, μη μπορώντας να σηκώσουν το βάρος για την κάλυψη της δαπάνης για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, εάν δεν προσπάθησαν να συμβιβαστούν και να συμβιώσουν με το κρύο, στράφηκαν σε εναλλακτικές, αλλά και αμφιβόλου ποιότητας, αποτελεσματικότητας και επικινδυνότητας μορφές θέρμανσης, όπως τζάκια, σόμπες κ.λπ. Ετσι, όχι απλώς δεν επετεύχθη ο κυβερνητικός στόχος περί αύξησης των κρατικών εσόδων, τα οποία μάλιστα μειώθηκαν λόγω της περιορισμένης κατανάλωσης, αλλά επιπροσθέτως δημιουργήθηκαν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, όπως λ.χ. από τη δημιουργία του νέφους αιθαλομίχλης. Αποκορύφωμα δε των τραγικών συνεπειών που επέφερε η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ήταν ο θάνατος των δύο φοιτητών στη Λάρισα εξαιτίας των αναθυμιάσεων από το αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχαν για να ζεσταθούν».
ΓΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Ακόμα οι κ. Κώτσος και Δρακακάκης υπογραμμίζουν ότι οι επαγγελματίες της αγοράς των καυσίμων, ήδη πριν την εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, είχαν προβλέψει ότι το μέτρο αυτό θα είναι αναποτελεσματικό, αφού θα οδηγήσει σε τέτοια πτώση της κατανάλωσης, ώστε, παρά την αυξημένη φορολόγηση, τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία θα είναι μειωμένα. Γι’ αυτό λίγες ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, η Επιτροπή σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης που είχε συσταθεί από τις Ομοσπονδίες και Ενώσεις βενζινοπωλών και μεταπωλητών, απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και του έθεσε το ζήτημα. Ομως ο κ. υπουργός απάντησε ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, διότι η εξίσωση του φόρου αποτελούσε επιταγή της τρόικας και προαπαιτούμενο προκειμένου η χώρα μας να πάρει τη δόση του δανείου.
Ομως, όπως προσθέτουν οι ίδιοι «πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο μία είδηση, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή σχετικά με τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, δηλώνει αναρμόδια να καθορίζει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Και συνεχίζουν: «Κατόπιν τούτου διερωτόμαστε ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των τιμών στα καύσιμα και καλούμε τον κ. υπουργό Οικονομικών να τοποθετηθεί σχετικά με την απάντηση της Κομισιόν αναφορικά με τον καθορισμό των τιμών των καυσίμων και αν όντως ήταν προαπαιτούμενο της τρόικας, πρέπει να διεκδικήσει μέχρι τέλους την αναθεώρηση του μέτρου για την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, αφού, σύμφωνα με την Επιτροπή, η αρμοδιότητα αυτή εναπόκειται αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση».
Καταλήγοντας καλούν «την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα της φορολόγησης των καυσίμων μειώνοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και καθορίζοντας άλλο δίκαιο σύστημα υπολογισμού του Φ.Π.Α., δηλαδή ο Φ.Π.Α. να καθορίζεται υπολογιζόμενος επί της αξίας του καυσίμου προ της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς μόνο έτσι αφενός θα αυξηθεί η κατανάλωση κι αφετέρου θα αυξηθούν τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία».
ΓΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗ
Σε ό,τι αφορά την τιμή της βενζίνης, η αμόλυβδη επωλείτο χθες στα Χανιά έως και 1,899 ευρώ το λίτρο. Οπως μας λέει ο κ. Κώτσος, σε κάποια πρατήρια επωλείτο και σε τιμές κάτω από 1,80 ευρώ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «υπάρχει πτώση και στην κατανάλωση βενζίνης. Και η πτώση απ’ ό,τι διαφαίνεται από τα Χριστούγεννα και μετά, δηλαδή στο νέο έτος, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, κυμαίνεται έναντι του 2012, γύρω στο 20%. Εάν βέβαια δούμε την πτώση στην τελευταία τριετία και μετά τις απανωτές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του Φ.Π.Α. η μείωση αγγίζει το 50% - 60%».
(Χανιώτικα νέα - 13/3/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/117590-noikokuria-se-adieksodo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου