Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ανθίζει το Κινηματογραφικό Εργαστήρι Χανίων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Με διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς ταινιών μικρού μήκους, το Κινηματογραφικό Εργαστήρι Χανίων το οποίο επέκτεινε τη δράση του και στο γειτονικό Ρέθυμνο, στέλνει το δικό του μήνυμα πολιτισμού. Αλλωστε, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην κρίση την οποία διανύουμε.
Μέσα από τη συνεργασία του με σχολεία, μαθητές μετατρέπονται σε μικρούς κινηματογραφιστές, έχουν γυρίσει τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους και έχουν κερδίσει βραβεία σε μαθητικούς διαγωνισμούς κινηματογράφου!
Φέτος, κατάφερε να κερδίσει το 1ο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους στην κατηγορία ταινιών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την ταινία «Λουλούδια σπασμένα» του δημοτικού σχολείου Αρμένων Ρεθύμνου.
Το Κινηματογραφικό Εργαστήρι Χανίων δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του κινηματογραφιστή Θοδωρή Θωμαδάκη, με σκοπό την κινηματογραφική εκπαίδευση μέσω της παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού. Οι εκπαιδευόμενοι κινηματογραφιστές οργανώνουν και υλοποιούν μικρού μήκους ταινίες, γνωρίζοντας όλα τα στάδια παραγωγής ταινίας. Το εργαστήρι έχει τμήματα για όλες τις ηλικίες (παιδιά δημοτικού - γυμνασίου - λυκείου, ενήλικες αρχάριους και για ενήλικες με μικρή εμπειρία).
Ο Θοδωρής Θωμαδάκης  λέει στην «Ε»  ότι «το Κινηματογραφικό εργαστήρι Χανίων λειτουργεί φέτος με 2 τμήματα στα Χανιά, αρχαρίων και προχωρημένων και ένα τμήμα στο Ρέθυμνο. Σκοπός του είναι να φέρει σε επαφή τους μαθητές του με τον κινηματογράφο μέσα από τα πρακτικά μαθήμα
τα. Κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να γυρίσει την δική του ταινία. Πέρυσι, ταινίες των μαθητών του εργαστηρίου συμμετείχαν σε διάφορα φεστιβάλ μικρού μήκους ανά την Ελλάδα. Το Κινηματογραφικό Εργαστήρι ξεκίνησε τις συνεργασίες με τα σχολεία τη χρονιά 2011-12 και η πρώτη ταινία: «Μάθημα Ανατομίας» του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων κέρδισε την 1η πρώτη τιμητική διάκριση στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους».
Ο Θοδωρής Θωμαδάκης προσθέτει ότι «το Κινηματογραφικό Εργαστήρι φέτος συμμετείχε με 3 ταινίες και κέρδισε το πρώτο βραβείο στις ταινίες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με την ταινία «Λουλούδια σπασμένα» του Δημοτικού Σχολείου Αρμένων Ρεθύμνου και το ειδικό βραβείο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την ταινία “Saved by the bell” του 2ου Γυμνασίου Χανίων.
Μάλιστα, στις 10 Μαρτίου είχε γίνει παρουσίαση τεσσάρων σχολικών ταινιών μικρού μήκους στον Κινηματογράφο «Αττικόν» στα Χανιά από το Κινηματογραφικό Εργαστήρι
Πρόκειται για τις ταινίες μικρού μήκους: «Που πηγαίνουμε;» από το 7o Δημοτικό Χανίων, «Saved by the bell» από το 2ο Γυμνάσιο Χανίων, ντοκιμαντερ με θέμα: «Ενδοσχολική βία» από το ΕΠΑ.Λ. Ελ. Βενιζέλου και «Λουλούδια σπασμένα» από το Δημοτικό Αρμένων Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Θωμαδάκη, «κάθε ταινία έχει και μια διαφορετική ιστορία. Ήταν μια εμπειρία που με βοήθησε να προχωρήσω ένα ακόμη βήμα στο θέμα της κινηματογράφησης με παιδιά. Νοιώθω πως βελτιώθηκε η "ματιά μου" στα πράγματα και πως πλησίασα περισσότερο την ψυχολογία και τον κόσμο των παιδιών. Νομίζω πως αρχίζω και τα καταλαβαίνω περισσότερο. Η αγάπη που πήρα από τα παιδιά ήταν πολύ μεγάλη. Ηταν μια ανακάλυψη. Σαν να κάναμε ένα ταξίδι μαζί, σαν να μου εκμυστηρεύτηκαν και να μοιράστηκαν μαζί μου τα όνειρα τους».
Να σημειώσουμε ότι οι ταινίες υπάρχουν στο κανάλι του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου στο Youtube και μπορεί να τις δει οποιοσδήποτε, αρκεί να μπει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.youtube.com/user/thodorist1866?feature=mhee
(Ελευθεροτυπία - 26/3/2013) 
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=2013-03-26&s=ki-omws-kati-kineitai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου