Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Παγκρήτιο Δίκτυο κατά βιομηχανικών Α.Π.Ε.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η υλοποίηση έργων βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κρήτη πριν από την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης υπονομεύει την αξία διάφορων τοπίων της Κρήτης. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ σε χθεσινή ανακοίνωσή του με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την περασμένη Παρασκευή, των προσφυγών που υπέβαλε για τα 3 έργα βιομηχανικών ΑΠΕ που εντάχθηκαν τον Ιούνιο του 2012, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση εν μέσω εκλογών, ως fast track.
Σύμφωνα με το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, «πρόκειται μόνο για την πρώτη φάση μιας διαδικασίας, όπου ο δικηγόρος μας ανέπτυξε αναλυτικά τους λόγους των προσφυγών μας, αναδεικνύοντας ότι έργα εκτός κλίμακας γίνονται ερήμην της κοινωνίας, με μόνο σχεδιασμό αυτό των αγορών. Χωρίς μελέτες σκοπιμότητας, χωρίς μελέτες οικονομικές και τεχνικές, δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα που θ' άλλάξουν το νησί και την ίδια τη ζωή μας και -επιπλέον- το λογαριασμό θα τον πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι!
»Στη διαδικασία παρέστησαν και υποστήριξαν τη διαδικασία ένταξης των έργων στο Ν. 3894/2010 δικηγόροι και των τριών εταιρειών και δικηγόρος που εκπροσωπούσε τη Διυπουργική Επιτροπή.
»Το Συμβούλιο θα πάρει την τελική του απόφαση σε κλειστή συνεδρίαση, μετά την υποβολή υπομνημάτων από τους νομικούς που θα τα υποβάλουν μέχρι το τέλος του Μαρτίου».
Το Δίκτυο υπενθυμίζει ότι πρόκειται για τα έργα:
* Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου, κυριότητας της Τέρνα Ανεργειακή ΑΒΕΤΕ.
* Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10 MW, στην Κρήτη και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου, κυριότητας του Ομίλου ELICA GROUP.
* Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας, ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως, κυριότητας της Σολάρ Πάουερ Πλαντ Λασίθι Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας ΜΕΠΕ.
Fast track
Ακόμα στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι τρεις εταιρείες, οι οποίες είχαν υποβάλει αιτήσεις για τα παραπάνω σχέδια και είχαν λάβει άδειες παραγωγής για κάποια από τα επιμέρους έργα, έσπευσαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία υπαγωγής στο fast track, που επιτρέπει την ολοκλήρωση της αδειοδότησης μέσα σε δύο μήνες από τη στιγμή που οι μελέτες θα παραδοθούν στο ΥΠΕΚΑ από την Invest in Greece (Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.!). Σε περίπτωση που η αδειοδότηση δεν ολοκληρωθεί, τεκμαίρεται ότι η έγκριση δόθηκε και -μάλιστα- διώκονται πειθαρχικά οι υπάλληλοι για την καθυστέρηση!
»Θεωρήσαμε αυτονόητο να προσφύγουμε για να δηλώσουμε από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς αυτούς, όπως άλλωστε δεσμευτήκαμε να κάνουμε από την πρώτη στιγμή που συγκροτηθήκαμε ως Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, αλλά και για να προλάβουμε τις εξελίξεις».
(Ελευθεροτυπία - 5/3/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=05/03/2013&id=348166

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου