Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Τρεις μικρές εταιρείες κατακτούν το εξωτερικό

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Βιολογικά προϊόντα της κρητικής γης, που παράγουν μικρές τοπικές εταιρείες, κατακτούν τις αγορές του εξωτερικού! Ο δρόμος άνοιξε χάρη στο μεράκι των ανθρώπων που ίδρυσαν τις μικρές αυτές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν και διακινούν αγνά προϊόντα, όπως βιολογικό ελαιόλαδο, λαχανικά και φρούτα εξαιρετικής ποιότητας, και στην προβολή που επιτυγχάνουν μέσα από τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις αλλά και από το Διαδίκτυο.
Στην Κίσσαμο Χανίων λειτουργεί η ΑΣΠΕΡΣΑ ΕΠΕ, η οποία, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα της, συνεχώς διεισδύει σε νέες αγορές όπως Γερμανία, Δανία, Αυστρία, Ρωσία, Βουλγαρία.
Η ΑΣΠΕΡΣΑ εστιάζει στην προώθηση των βιολογικών κρητικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις. Η εταιρεία ανήκει στον βιολόγο Νεκτάριο Μαριανάκη και στον πολιτικό μηχανικό - marketer Νεκτάριο Μαραθάκη.
Διαθέτει κηπευτικά βιολογικά προϊόντα (αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές, λαχανικά, μπρόκολο κ.ά.) και φρούτα (εσπεριδοειδή, μήλα κ.ά.) με πιστοποιήσεις από εγκεκριμένους κρατικούς φορείς. Τα προϊόντα που συλλέγονται για να φύγουν προς αγορές του εξωτερικού προέρχονται από όλη την Κρήτη. Η ιστοσελίδα της εταιρείας είναι: http:// www.bioaspersa.com/gr.
ΒΙΟΛΕΑ
Στον Αστρικά Κολυμπαρίου λειτουργεί η ΒΙΟΛΕΑ, μια εταιρεία παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου που κατάφερε να κατακτήσει τις ξένες αγορές. Ο ιδρυτής της ΒΙΟΛΕΑ, Γιώργος Δημητριάδης, χρησιμοποιεί τις δυνατότητες που παρέχουν το Διαδίκτυο και οι εκθέσεις τροφίμων στο εξωτερικό. Το 1991 ανέλαβε τη διαχείριση 2.000 ελαιοδέντρων της οικογένειάς του. Το 1995, διαπιστώνοντας ότι έπρεπε να στραφεί σε άλλους τρόπους καλλιέργειας, ίδρυσε τη ΒΙΟΛΕΑ και μέσω Διαδικτύου πέτυχε εξαγωγές:
- Βιολογικού ελαιόλαδου: 45 τόνοι ετησίως σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Γερμανία, Αγγλία, σκανδιναβικές χώρες, Ιαπωνία και Κορέα.
- Lemonio: παράγεται από άλεσμα βιολογικών ελιών και λεμονιών. Χρησιμοποιείται σε ψάρια, χόρτα, όσπρια, λαχανικά. Εξάγονται 10 τόνοι ετησίως και το 2009 σε έκθεση στη Γερμανία χαρακτηρίστηκε «καινοτόμο τρόφιμο της χρονιάς».
- Nerantzio: βιολογικό ελαιόλαδο με βιολογικά νεράντζια. Χρησιμοποιείται σε είδη αρτοποιίας, όσπρια, κοτόπουλο. Εξάγονται 5 τόνοι ετησίως και από το 1998 έχει κατακτήσει την ιαπωνική αγορά.
Στις ΗΠΑ το βιολογικό ελαιόλαδο παραδοσιακής παραγωγής της ΒΙΟΛΕΑ κατάκτησε την προτίμηση των γευσιγνωστών του περιοδικού «saveur». Ο ιστότοπος της ΒΙΟΛΕΑ είναι στη διεύθυνση: http://www.biolea.gr/
Terra Creta
Στο Κολυμπάρι Χανίων λειτουργεί η TERRA CRETA ΑΒΕΕ, η οποία ιδρύθηκε το 2001 και σε λίγα χρόνια αναπτύχθηκε σε περισσότερες από 20 αγορές ανά τον κόσμο και κατάφερε να αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στη μεγαλύτερη έκθεση βιολογικών προϊόντων της Ευρώπης, «BIOFACH 2011», έγινε διαγωνισμός γευσιγνωσίας σε ειδικά διαμορφωμμένο χώρο της έκθεσης και, ανάμεσα σε 108 βιολογικά ελαιόλαδα, το Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης απέσπασε την ανώτερη διάκριση «ΤΟΡ 10».
Επίσης, την πρώτη θέση έλαβε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της TERRA CRETA ΠΟΠ Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης σε έρευνα-δοκιμή (test) που πραγματοποίησε το ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό «Tydenik Kvety» στην Τσεχία. Η ιστοσελίδα της εταιρείας είναι: http: //terracreta.gr/gr_pages/gr_index.html.
(Ελευθεροτυπία - 5/3/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=348274

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου