Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Οχι στην ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας

«Ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας» και «αυθαίρετες και καταχρηστικές διώξεις πολιτών» κατήγγειλε χθες από τα Χανιά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης. Αφορμή οι διώξεις σε βάρος πολιτών που διώκονται για τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι διώξεις αφορούν την κινητοποίηση της 29ης Ιουνίου του 2011, που είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, την κινητοποίηση της 28ης Οκτωβρίου 2011, που είχε γίνει στον απόηχο των απεργιών της 19ης και 20ής του ίδιου μήνα, τη διαδήλωση της 10ης Φεβρουαρίου 2012, ημέρα ψήφισης του Μνημονίου ΙΙ, καθώς και την κινητοποίηση της 25ης Μαρτίου 2012, όπου η ΕΛΜΕ μαζί με άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς είχε διοργανώσει συγκέντρωση και διαμαρτυρία κοντά στο χώρο πραγματοποίησης της μαθητικής παρέλασης.
Για τις 3 πρώτες από τις παραπάνω διαδηλώσεις, για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σχηματισμού της δικογραφίας, φέρονται ως κατηγορούμενοι 8, 11 και 9 πολίτες αντίστοιχα, ενώ ήδη έχει προσδιοριστεί και δικάζεται τον Ιούνιο η υπόθεση που αφορά τη διαμαρτυρία που είχε πραγματοποιηθεί την 25η Μαρτίου του 2012, για την οποία κατηγορούνται 3 από τους συμμετέχοντες.
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Σταθάκης μαζί με τους βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστο Καραγιαννίδη έχουν ήδη υποβάλει σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στην οποία χαρακτηρίζουν τις συγκεκριμένες διώξεις «αυθαίρετες, καταχρηστικές και εκδικητικές» και επισημαίνουν ότι επιχειρείται η «στοχοποίηση των κοινωνικών κινημάτων και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «κοινό στοιχείο των διώξεων αυτών είναι το γεγονός ότι στηρίζονται σε πανομοιότυπες μαρτυρίες 2-3 αστυνομικών, στις δε δικογραφίες εμφανίζονται οι ίδιοι πάντα αστυνομικοί να προχωρούν σε μηνύσεις».
Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Σταθάκης, ο οποίος ήδη κατέθεσε ως μάρτυρας σε μία από τις 3 υποθέσεις διώξεων, εξέφρασε την ελπίδα οι υποθέσεις να μην καταλήξουν στο δικαστήριο, αλλά να οδηγηθούν στο αρχείο, καθώς, όπως υπογράμμισε, πρόκειται για κινητοποιήσεις ειρηνικού χαρακτήρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου