Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Για τον δημόσιο χώρο

Για τέταρτη συνεχή χρονιά αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε λίγους μήνες οι εκδηλώσεις της ομάδας: p-public του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο δημόσιος χώρος. Ενα θέμα επίκαιρο καθώς δεν είναι λίγες οι περιοχές στις οποίες οι πολίτες δεν μπορούν πια να απολαύσουν τον δημόσιο χώρο. Ούτε να περιδιαβούν τα πεζοδρόμια...
Η ομάδα p-public απαρτίζεται από νέους Χανιώτες αρχιτέκτονες, οι οποίοι επέστρεψαν πριν λίγα χρόνια στην πόλη τους και πόλη μας και νοιάζονται για το μέλλον της.
Την πρότασή τους για το αύριο της πόλης είχαν παρουσιάσει πριν τρία χρόνια στο Μεγάλο Αρσενάλι. Τότε, είχαν προτείνει μεταξύ άλλων την πεζοδρόμηση δρόμων της πόλης, την αντιμετώπιση ως ενιαίο δημόσιο χώρο, το Δημοτικό Κήπο με το Πολεμικό Μουσείο κ.ά..
Ακόμη, όπως είχαμε και τότε σημειώσει, είχαν παρουσιάσει το παραλιακό μέτωπο σε μια διαδρομή 9,35 Km από τη Χρυσή Ακτή μέχρι τον Κουμπελή ως ενιαία διαδρομή με βασικό στόχο την απρόσκοπτη διαδρομή πεζού - ποδηλάτη, είχαν καταγράψει τα ρέματα της πόλης όπως: το ρέμα Χαλέπας, του Αγίου Παντελεήμονος και του ποταμού Κλαδισού, είχαν, επίσης, διατυπώσει προτάσεις για την παλιά πόλη.
Οι νέοι αρχιτέκτονες με τη δουλειά τους αποδεικνύουν ότι η πόλη μπορεί να παραμείνει ανθρώπινη. Να μην "πνιγεί" στο τσιμέντο και στο επακόλουθο που είναι η... μοναξιά. Αλλά, να διατηρήσει το χρώμα της. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να υποστηριχθεί η προσπάθειά τους για τα Χανιά του μέλλοντός μας!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 16/3/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου