Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Euro/group/vision

Του ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΖΑΖΗ
anestiskazazis@hotmail.com

Να, λοιπόν, που αποδεικνύεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μεγαλύτερη φαντασία από όλους μας. Να, λοιπόν, που αποδεικνύεται ότι κανένας 'υψηλά' δικτυωμένος δημοσιογράφος δεν είχε προβλέψει την απόφαση του Εurogroup. Να, λοιπόν, άλλη μια φορά, που πολίτες ευρωκράτους καλούνται να πληρώσουν το βαρύ τίμημα του νομισματικού αδιεξόδου.
Το πρόβλημα της Κύπρου ήταν γνωστό τουλάχιστον από τις αρχές του 2012. Η σύγχρονη, όμως, πολιτική πραγματικότητα αποδείχτηκε ιδιαίτερα κοντόφθαλμη και επικίνδυνα αναβλητική. Στις δηλώσεις τους, το σύνολο των Κυπρίων πολιτικών, άφηναν να εννοηθεί ότι το τραπεζικό χάος θα έβρισκε λύση από την κυβέρνηση που θα κέρδιζε στις εκλογές του Φεβρουαρίου. Εδώ και δύο χρόνια οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου κατηγορούσαν τη Γερμανία για καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων λόγω των επερχόμενων εκλογών στη χώρα τον Οκτώβριο του 2013. Αλλά σαν από μια μοιραία σύμπτωση ακολουθούσαν την ίδια τακτική.
Το τραγικό στοιχείο δεν είναι μόνο η απόφαση της Παρασκευής για κούρεμα των καταθέσεων, αλλά κυρίως τα όσα προηγήθηκαν της απόφασης αυτής. Προσεκτική ανασκόπηση του γερμανικού, γαλλικού και του βρετανικού Τύπου δίνει πληροφορίες που θα στοιχειώνουν για χρόνια την πορεία της Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της κυπριακής οικονομίας.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση γνώριζε τουλάχιστον 10 ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Παρασκευής ότι συζητείται το επίμαχο μέτρο. Παρόλα αυτά δεν αντέδρασε, πιστεύοντας ότι κατά τη διάρκεια του Εurogroup θα βρισκόταν μια πολιτική λύση. Και αν πολιτική λύση η Λευκωσία θεωρούσε την πιθανή σθεναρή αντίδραση της Αθήνας, τότε κάτι τέτοιο θα ήταν ουτοπικό. Αφού η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμα να αποφασίσει ποια θα είναι τα μέτρα μνημονίου που η ίδια θα πρέπει να ακολουθήσει μέσα στο 2013. Αν οι πληροφορίες αυτές δεν ευσταθούν, τότε γιατί την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη Κύπριοι αξιωματούχοι είχαν επαφές στην Ελλάδα με τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Π. Τσακλόγλου, με θέμα την εξαγορά των κυπριακών θυγατρικών Τραπεζών από ελληνικές; Προς το παρόν διαφαίνεται, δυστυχώς, ότι η πλευρά Αναστασιάδη δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι βρέθηκε προ τετελεσμένων.
Το ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί, για τη σφοδρότητα των μέτρων, να ρίχνει το μπαλάκι στην κυπριακή πλευρά, αποδεικνύει ότι η δεύτερη μάλλον άργησε να 'διαβάσει' τις προθέσεις των εταίρων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εδώ και έναν μήνα δούλευε το σχέδιο κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων. Πώς είναι δυνατό κανένας παράγοντας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να μην είχε λάβει γνώση;
Και τέλος, δύο μέρες πριν το Εurogroup της Παρασκευής συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών 5 κρατών: Γερμανίας, Αυστρίας, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου και Ελβετίας. Είναι τυχαίο το ότι και οι πέντε χώρες είναι γερμανόφωνες; Αν πληγούν οι καταθέσεις των Κυπρίων, οι Τράπεζες ποιών χωρών θα ευνοηθούν κατά κύριο λόγο, αν όχι των προαναφερομένων;
Καμία χώρα πλην του Λουξεμβούργου δεν αντιτάχθηκε στο κούρεμα. Ούτε η Ελλάδα ούτε καμία άλλη χώρα του νότου. Ετσι το Λουξεμβούργο βγαίνει αλώβητο, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να παίρνει μέρος στη συζήτηση που φωτογραφίζει την Κύπρο ως χώρα πλυντήριο μαύρου χρήματος. Ακόμα κι αν αυτό είναι αλήθεια για το νησί, τότε μήπως ήρθε ο καιρός να πέσουν οι μάσκες; Μήπως πρέπει πια να φανεί ότι η διαφορά μεταξύ Κύπρου από τη μια και Λιχτενστάιν, Ανδόρας, Λουξεμβούργου και άλλων φορολογικών παραδείσων από την άλλη, είναι ότι οι δεύτερες αποτελούν επίσης πλυντήρια μαύρου χρήματος, με τη μόνη διαφορά ότι αυτές έχουν καλύτερη «εγγύηση κατασκευαστή»;  
Τα πρώτα συμπεράσματα αφορούν τη συμμαχία των μνημονιακών χωρών, η οποία έσπασε τη στιγμή που η συνεργασία των λεγόμενων αναπτυξιακών ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο. Η αφαίμαξη της περιφέρειας δυναμώνει τον πυρήνα της ευρώπης με κύριο αποδέκτη τα γερμανικά ταμεία. Ταυτόχρονα, ράγισε ένας από τους πιο κλασικούς καπιταλιστικούς κανόνες, αυτός της ασφάλειας των καταθέσεων. Εστω κι αν το κούρεμα δεν επιρρεάσει τους μικροκαταθέτες, το σημαντικό είναι ότι ένα ακόμα κάστρο έπεσε.
Η συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου δεν είχε αποτελέσματα στο Εurogroup και μακάρι να μην περιοριστεί μόνο στην Eurovision. Να ανταλλάξουμε δηλαδή 12άρι και να πάμε χαρούμενοι... για ύπνο βαθύ. Αν και υπάρχει η πιθανότητα ακόμα και αυτή η «πολιτιστική συμμαχία», φέτος να καταρρεύσει!
(Χανιώτικα νέα - 20/3/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου