Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Επιστρέφει το Euronews με απόφαση του Ε.Σ.Ρ.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Επιστρέφει οσονούπω το Euronews στους τηλεοπτικούς δέκτες! Το 'πράσινο φως' άναψε από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο, όπως έγινε γνωστό, με απόφασή του την περασμένη Τρίτη 26 Φεβρουαρίου καθορίζει ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να επαναφέρει την αγγλική και τη γαλλική έκδοση του καναλιού. Με ψήφους 5 - 2 το Ε.Σ.Ρ. επιβάλλει στην ΕΡΤ την κύρωση της σύστασης για τη διακοπή του σήματος του Euronews.
Ετσι όπως μεταδόθηκε, η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει την αγγλική και τη γαλλική έκδοση του Euronews και να επιτρέψει την ελληνική, για την οποία έχει ήδη γνωμοδοτήσει η Αρχή.
Σύμφωνα με την απόφαση, η διακοπή μετάδοσης του Euronews από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση παραβιάζει την πολυμορφία της ενημέρωσης και κατά συνέπεια η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει την ξενόγλωσση έκδοση του Euronews. Υπενθυμίζεται ότι εκτός επίγειας αναμετάδοσης παρέμενε το Euronews από τις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έκανε πρεμιέρα στην ελληνική γλώσσα. Τότε, η ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «διακόπτει προσωρινά την επίγεια ψηφιακή μετάδοση του σήματος του πολύγλωσσου τηλεοπτικού σταθμού Euronews καθώς μέχρι σήμερα η διοίκηση της ΕΡΤ δεν έχει λάβει απάντηση στις ενστάσεις που διατύπωσε αναφορικά με την έλλειψη εγγράφου συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιριών για τη συνεργασία τους στο εγχείρημα μετάδοσης του προγράμματος του Euronews στην ελληνική γλώσσα δίχως βλαπτικές συνέπειες για την ΕΡΤ, το ελληνικό Δημόσιο και την εθνική νομοθεσία που ρυθμίζει τους κανόνες της εγχώριας ραδιοτηλεοπτικής αγοράς».
Το Euronews, στο οποίο μάλιστα η ΕΡΤ είναι ιδρυτικό μέλος, προσέφυγε στο Ε.Σ.Ρ., το οποίο και το δικαίωσε. Εμείς, από αυτές τις στήλες, είχαμε από την πρώτη στιγμή υποστηρίξει ότι όλοι οι τηλεθεατές έχουν δικαίωμα στη λήψη του καναλιού.
Στα Χανιά το Euronews αναμεταδίδεται από την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ - NOVA  και η λήψη του είναι ελεύθερη από τον δίαυλο (κανάλι 39) από τον οποίο ελεύθερα αναμεταδίδεται και το Γαλλικό TV-5.
Οταν η ΕΡΤ διέκοψε την επίγεια αναμετάδοση του Euronews, το σήμα του καναλιού αντικαταστάθηκε από… μπάρες.
Τώρα, το Euronews αναμένεται να επιστρέψει. Αρκεί οι τηλεθεατές να έχουν τηλεόραση με διαμόρφωση Mpeg 4 για να το 'πιάσουν'.
Πάντως, έως χθες το απόγευμα, παρά την απόφαση του Ε.Σ.Ρ., η ΕΡΤ δεν είχε αποκαταστήσει το σήμα του Euronews.
(Χανιώτικα νέα - 2/3/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116905-epistrefei-to-euronews/
Σχετικές πληροφορίες από δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας": http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=346712

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου