Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ακόμα χωρίς Euronews παρά την απόφαση του ΕΣΡ

Παρά τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), η ΕΡΤ έως αυτή τη στιγμή δεν έχει αποκαταστήσει την επίγεια αναμετάδοση του Euronews.
Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι ιδρυτικό μέλος του Euronews είναι η ίδια η ΕΡΤ! Ωστόσο, την ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα του Euronews στην ελληνική γλώσσα, στις 18 Δεκεμβρίου 2012, η ΕΡΤ αιφνιδίως διέκοψε την επίγεια αναμετάδοση.
Ετσι, οι τηλεθεατές στη συχνότητα του Euronews ξαφνικά είδαν και εξακολουθούν να βλέπουν χρωματιστές… μπάρες. Το ευρωπαϊκό κανάλι προσέφυγε στις 27 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο, όπως πληροφορούμαστε από την ιστοσελίδα του ΕΣΡ, συνήλθε στις 25 Φεβρουαρίου και ασχολήθηκε με την προσφυγή του EURONEWS, κατά της απόφασης της ΕΡΤ για διακοπή της αναμετάδοσης μέσω των επίγειων συχνοτήτων της του αγγλόφωνου και γαλλόφωνου προγράμματος της».
Σύμφωνα με την απόφαση όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ:
«Η ΕΡΤ Α.Ε. έχει συνάψει κατά την 9.7.1992 σύμβαση για τη σύσταση νομικού προσώπου, με την επωνυμία: EURONEWS S.A, προς το σκοπό της τεχνικής λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού πολύγλωσσου τηλεοπτικού προγράμματος ενημέρωσης με τον τίτλο «EURONEWS»… Το πρόγραμμα αυτό, κατά την αγγλική και γαλλική γλώσσα, μεταδιδόταν από την ΕΡΤ Α.Ε. προς ενημέρωση των ελλήνων πολιτών επί των ευρωπαϊκών ζητημάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΕΣΡ κατά την συνεδρίαση της 27.11.2012 αποφάνθηκε ότι είναι δυνατή η μετάδοση από την ΕΡΤ Α.Ε. των ως άνω ξενογλώσσων προγραμμάτων και στην ελληνική γλώσσα. Όμως κατά την 18.12.2012 η ΕΡΤ Α.Ε. διέκοψε την εκπομπή των δύο ξενόγλωσσων προγραμμάτων και της αποδόσεώς των στην ελληνική γλώσσα. Η EURONEWS S.A. δια της υπό κρίση προσφυγής της ισχυρίζεται ότι αυτή η ενέργεια της ΕΡΤ Α.Ε. δεν εξασφαλίζει την από του Νόμου επιβαλλομένη πολυμορφία του προγράμματός της. Η ΕΡΤ Α.Ε. ισχυρίζεται ότι μεταδίδει τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών BBC, CNN, TVS, Deutsche Welle και ότι δια αυτών εξασφαλίζεται η πολυμορφία των εκπομπών της. Όμως είναι έξω από κάθε λογική η μη μετάδοση από την ΕΡΤ Α.Ε. προγράμματος εταιρείας για τη σύσταση της οποίας είχε συμπράξει. Πλέον τούτου τα προγράμματα των εν λόγω τηλεοπτικών σταθμών έχουν αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτών κυρίως επί των ζητημάτων των αντιστοίχων κρατών, ενώ το πρόγραμμα της EURONEWS S.A. έχει αντικείμενο την ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως επί των γενικοτέρων ζητημάτων αυτής. Επομένως, δια της υπό της ΕΡΤ Α.Ε. διακοπής της εκπομπής του αγγλοφώνου και γαλλοφώνου προγράμματος της EURONEWS S.A., τα οποία είναι κατανοητά από τους Έλληνες λόγω της ευρυτάτης κατανοήσεως των αντιστοίχων δύο γλωσσών, καθώς και της αποδόσεως αυτών στην ελληνική γλώσσα, παραβιάστηκε η υποχρέωση της ΕΡΤ Α.Ε. προς τήρηση της υποχρεώσεώς της προς πολυμορφία του προγράμματός της».
Ετσι, το ΕΣΡ επέβαλλε στην ΕΡΤ «τη διοικητική κύρωση της συστάσεως όπως αποκαταστήσει την πολυμορφία του προγράμματός της διά της προβολής των ξενόγλωσσων προγραμμάτων της EURONEWS και ειδικότερα την γαλλόφωνη και αγγλόφωνη εκπομπή της, καθώς και την απόδοση αυτών στην ελληνική γλώσσα, με απειλή επιβολής αυστηροτέρων κυρώσεων».
Ωστόσο, έως τώρα, αντί για το Euronews, συνεχίζαμε να βλέπουμε μπάρες στους ψηφιακούς δέκτες μας, στη συχνότητα του ενημερωτικού καναλιού.
Τι περιμένει η ΕΡΤ για να υλοποιήσει την απόφαση του Euronews; Ολοι οι τηλεθεατές έχουν δικαίωμα στη λήψη του καναλιού μέσα από τις επίγειες συχνότητες.
Γ. ΛΥΒ.

2 σχόλια:

  1. Από τον αναγνώστη ,Multimedia Team λάβαμε το ακόλουθο σχόλιο:

    Στο 39 κανάλι λοιπόν εκπέμπει η NOVA την σχέση NOVA-ΕΡΤ για μένα δεν είναι ξεκάθαρη (ποιος πληρώνει το μάρμαρο?)
    Το άλλο ερώτημα ήταν..Οι πληροφορίες μου λένε ότι είναι έτοιμα τα μηχανήματα τις digea στη μαλάξα, αλλά και αλλού υποθέτω...και περιμένουν τις υπογραφές κάποιων καρεκλοκένταυρων...και να σου πώ γιατί όλα αυτά (Ελληνική τηλεόραση σχεδόν δεν βλέπω) Το μόνο καλό που έχουν τα ψηφιακά είναι η χαμηλή κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με την απόδοση τους.
    Οι λογαριασμοί ρεύματος που πληρώνουμε εμείς (μόνο στα Χανιά-Ρέθυμνο)πρέπει να είναι τεράστιοι...100kw ΕΡΑ Χανίων+Ραδιόφωνα+τηλεόραση και δεν γουστάρω να είμαι άλλο κορόιδο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απάντηση: Το ότι θα μπουν τα ψηφιακά δεν σημαίνει ότι θα μειωθούν οι λογαριασμοί που πληρώνουμε. Δεν ξέρω να υπάρχει τέτοια απόφαση. Μακάρι να υπάρχει. Επίσης, δεν είναι σίγουρο ότι ειναι έτοιμα τα μηχανήματα στη Μαλάξα. Οι πληροφορίες λένε ότι έχει παγώσει η ψηφιακή μετάβαση προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή