Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Προς αναβολή -λόγω πανελληνίων- η ψηφιακή μετάβαση στην Κρήτη;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Προς αναβολή οδηγείται το θέμα της ψηφιακής μετάβασης στην Κρήτη καθώς λίγες μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και τη δημοσίευση σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (24/4/2013), όλα δείχνουν ότι πιθανότατα θα δοθεί παράταση ενός μηνός, λόγω των πανελληνίων εξετάσεων.
Πώς συνδέονται οι πανελλαδικές με τα… ψηφιακά κανάλια; Η μετάδοση των θεμάτων από το υπουργείο Παιδείας στα εξεταστικά κέντρα γίνεται επί χρόνια με κρυπτογραφημένο σύστημα μέσα από τις αναλογικές ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Το υπουργείο Παιδείας όταν πληροφορήθηκε την ανακοίνωση για switch off σε Μαλάξα και Ρογδιά στις 31 Μαΐου, αντέδρασε φοβούμενο τυχόν πρόβλημα στη μετάδοση των θεμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα Χανιά η μετάδοση μπορεί να γίνει μέσω της Σκλόκας στην οποία λειτουργούν αναλογικοί πομποί της ΕΡΤ, τόσο για τα ραδιοφωνικά όσο και για τα τηλεοπτικά προγράμματά της. Αλλά "καλού - κακού", στα υπουργεία σκέφτονται τώρα να διατηρήσουν -μέχρι να ολοκληρωθούν οι πανελλαδικές- τις αναλογικές συχνότητες στη Μαλάξα στα Χανιά, όπως και στη Ρογδιά στο Ηράκλειο.
Ετσι, αν δεν βρεθεί εναλλακτική (εφεδρική) λύση, δεν αποκλείεται σήμερα ή τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί αναβολή της ψηφιακής μετάβασης για τις 28 Ιουνίου.
«Αυτό είναι και το πιο πιθανόν, σχεδόν βέβαιο», μας έλεγαν χθες στελέχη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Του ίδιου Υπουργείου που στις 19 Απριλίου 2013 ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι στις 31 Μαΐου 2013 θα αρχίσει η ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής "Ρογδιά" στον Νομό Ηρακλείου και "Μαλάξα" στον Νομό Χανίων.
Και όλα αυτά ενώ στις 24 Απριλίου 2013 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αριθμό Φύλλου 1018, η απόφαση για διακοπή της αναλογικής τηλεοπτικής μετάδοσης από Ρογδιά και Μαλάξα στις 2 τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου, ώστε να αρχίσει η μετάδοση των ψηφιακών. Την απόφαση υπογράφουν ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Συμεών Κεδίκογλου και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης. Μόνο που ακόμη και στην απόφαση αυτή υπάρχει λάθος αφού αναφέρεται ότι θα διακοπεί «η εκπομπή τηλεοπτικών προγραμμάτων με αναλογική τεχνολογία από τα επιτρεπτά κέντρα ψηφιακής εκπομπής στις θέσεις "Ρογδιά" και "Μαλάξα" του Νομού Ηρακλείου της Κρήτης...». Η Μαλάξα φυσικά βρίσκεται στα Χανιά και όχι στο Ηράκλειο όπως υπέγραψαν οι υπουργοί.
Πάντως, έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τόσο η ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και εκείνη της Digea, έδιναν την 31η Μαΐου ως ημέρα της ψηφιακής μετάβασης.
(Χανιώτικα νέα - 29/4/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/120390-pros-anaboli-i-psifiaki-metabasi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου