Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ανάγκη έργων στο φρούριο Φίρκα

Επείγει η υλοποίηση έργων αποκατάστασης στο φρούριο Φιρκά καθώς, αν και την 1η Δεκεμβρίου θα γίνει ο εορτασμός για τα εκατό χρόνια από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ο πυργίσκος που γίνεται η ύψωση της σημαίας παραμένει σε… ετοιμόρροπη κατάσταση!
Το πρόβλημα επισημαίνει ο δήμαρχος Χανίων Μαν. Σκουλάκης, ο οποίος ζητά την  ένταξη της χρηματοδότησης των μελετών αποκατάστασης του φρουρίου Φιρκά  σε  χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.
Για τον λόγο αυτό έστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, αλλά και προς τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Στην επιστολή του ο κ. Σκουλάκης επισημαίνει ότι προ ενός έτους, σε συνεννόηση του Δήμου Χανίων με την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Ε.Β.Α.), το Τμήμα Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) και τη γενική γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ. κα Μενδώνη, αποφασίστηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για τη σύνταξη μελετών, που αφορούν στις οχυρώσεις της παλιάς πόλης Χανίων. Μεταξύ των μελετών που συντάχθηκαν είναι και τρεις μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, με τις οποίες ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του μνημείου. Οι μελέτες αφορούν στη νοτιοδυτική πτέρυγα, στο εξωτερικό τείχος και στην αποκατάσταση του Ναυτικού Μουσείου, το οποίο είναι σε κακή κατάσταση. Η μελέτη εγκρίθηκε με σχετική απόφαση.
Επίσης, όπως αναφέρεται σε χθεσινό δελτίο Τύπου του Δήμου Χανίων, ο κ. Σκουλάκης σημειώνει πως «επίκεντρο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εκατονταετίας, 1η Δεκεμβρίου 2013, από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα είναι η πόλη των Χανίων και συγκεκριμένα το φρούριο Φιρκά, που είναι και ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της πόλης μας με την παρουσία των πολιτειακών και πολιτικών Αρχών».
Καταλήγοντας ο κ. Σκουλάκης τονίζει, απευθυνόμενος στον υπουργό, αλλά και στη γενική γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ.: «Προκειμένου το μνημείο (ιδίως το Ναυτικό Μουσείο και ο ετοιμόρροπος πυργίσκος που γίνεται η ύψωση της σημαίας) να είναι σε μια ανεκτή κατάσταση την 1η Δεκεμβρίου και να διεξαχθούν αξιοπρεπώς οι σημαντικές εκδηλώσεις, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ) και να ξεκινήσει κατά το δυνατό συντομότερα».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 5/4/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/118932-anagki-ergwn-apokatastasis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου