Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Γυμνοί "βασιλιάδες", χειμαζόμενοι πολίτες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το γύρο του Διαδικτύου έκανε η φωτογραφία που δείχνει τη Γερμανίδα καγκελάριο στα νιάτα της, στη θάλασσα, με δυο φίλες της, χωρίς ρούχα. Τη φωτογραφία, που δεν γνωρίζω εάν είναι αληθινή ή προϊόν μοντάζ, ανέβασε στο Facebook ένα γερμανικό μουσικό συγκρότημα και αμέσως ο παγκόσμιος ιστός πήρε «φωτιά», με τα like να διαδέχονται το ένα το άλλο.
Δεν γνωρίζω, επίσης, αν στα νιάτα της η κ. Μέρκελ ήταν «παιδί των λουλουδιών». Δεν το αποκλείω. Μόνο που τώρα τα λουλούδια έχουν αντικατασταθεί από τον ήχο του χρήματος που, όχι σπάνια, γυμνώνει τον άνθρωπο από συναισθήματα.
Τώρα, τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Σόιμπλε τυγχάνει να είναι οι εκφραστές ενός νέου γερμανικού ολοκληρωτισμού.
Το μήνυμα που λαμβάνουν οι χώρες, οι οποίες έχουν πρόβλημα ρευστότητας, είναι το «ου μπλέξεις». Γιατί το μπλέξιμο μεταφράζεται σε οικονομικά μέτρα εξαθλίωσης της κοινωνίας και αμφιβόλου αποτελέσματος ως προς τις οικονομίες των κρατών αυτών.
Η κριτική, όμως, δεν μπορεί να αφορά μόνον την κ. Μέρκελ, τον κ. Σόιμπλε, το ΔΝΤ και την τρόικα, που ποσώς ενδιαφέρονται για την... Ευρώπη των λαών και άλλα ηχηρά παρόμοια. Οι εγχώριοι πολιτικοί, που ευθύνονται για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο... έλεος της τρόικας, πού βρίσκονται; Εκείνοι που έδιναν υποσχέσεις για... ισχυρή Ελλάδα στην Ενωμένη Ευρώπη και για ανάπτυξη μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της σπατάλης και που διαχειρίστηκαν το... άδειασμα των ταμείων του κράτους, χωρίς να έχουν ζητήσει ούτε μία συγγνώμη από το λαό.
Η κρίση, ωστόσο, δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά και πολιτιστική. Το «στοίχημα» για την κοινωνία είναι να πορευτεί σε δρόμους αλληλεγγύης και να μην οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις μέσα από τη δικαιολογημένη οργή της για τα μέτρα που της έχουν αδειάσει την τσέπη. Η αγανάκτηση, αν δεν μετουσιωθεί σε στοχασμό και πολιτική σκέψη, αλλά καταναλωθεί σε ύβρεις και μούντζες, δεν θα οδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Το ζητούμενο είναι η αλλαγή πολιτικής, ώστε η κοινωνία στο πλαίσιο της συμμετοχικής δημοκρατίας να έχει λόγο στα κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς η... αντιπροσώπευση ουκ ολίγες φορές την έχει απογοητεύσει. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα και στην πράξη διαψεύστηκε. Διαψεύστηκε και προσφάτως, καθώς το «χαράτσι» παραμένει στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο κόσμος, όμως, δεν αντέχει άλλο. Οχι μόνον οι άνεργοι αλλά και οι εργαζόμενοι, ο μισθός των οποίων δεν φτάνει για την κάλυψη βασικών αναγκών.
Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα. Και να ελέγξει εάν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Τι να περιμένουμε; Τα χειρότερα; Γιατί, κατά πώς φαίνεται, τα νούμερα δεν... βγαίνουν. Μήπως είναι καιρός να φωνάξουμε αυτό που βλέπαμε από την αρχή; Οτι, τελικά, ο βασιλιάς είναι... γυμνός;
(Ελευθεροτυπία - 2/4/2013) 
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=354548

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου