Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Μήνυμα ενάντια στη βία από τους μαθητές του Λυκείου Βάμου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου Βάμου Χανίων
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου Βάμου
Μήνυμα ενάντια στη βία στέλνουν οι μαθητές του Λυκείου Βάμου Χανίων. Με τη συμμετοχή τους σε δράσεις για την ενδοσχολική βία, απαντούν σε ερωτήματα για την επιθετική συμπεριφορά μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες, τη λεκτική ή ψυχολογική βία, τα ηλεκτρονικά μηνύματα ή SMS με απειλητικό και εκβιαστικό περιεχόμενο, τη ρατσιστική και φασιστική βία εις βάρος του διαφορετικού.
Μάλιστα, επιλέχθηκαν από τον «Συνήγορο του Παιδιού» και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς μαζί με άλλα 9 σχολεία της χώρας για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην Αθήνα, στο πλαίσιο της «Ημέρας Κατά της Βίας στο Σχολείο».  
ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
 «Το φαινόμενο της σχολικής βίας είναι ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα σήμερα. Ευτυχώς στο σχολείο μας δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, σε αντίθεση με άλλα σχολεία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο το ζήτημα απασχολεί πολύ τα παιδιά και δεν είναι τυχαίο πως από τα 65 τα 55 επέλεξαν το συγκεκριμένο πρότζεκτ», εξηγεί η κ. Μαρία Λιακοπούλου, εκπαιδευτικός που εργάστηκε μαζί με τα παιδιά για την υλοποίηση και την επιτυχία του προγράμματος. Παράλληλα, τα παιδιά ξεκίνησαν να εργάζονται και σε μια εργασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά τη ρατσιστική και φασιστική βία.
«Η συμμετοχή των παιδιών στο όλο πρόγραμμα λειτούργησε θετικά. Ανακάλυψαν αλήθειες που δεν είχαν συνειδητοποιήσει ποτέ και δέθηκαν περισσότερο με τον εαυτό τους και τους καθηγητές τους. Βοήθησαν πολύ σε αυτό και οι κοινωνικές δράσεις που υλοποιήσαμε ως σχολείο», σημειώνει ο διευθυντής του Λυκείου Βάμου, Γιάννης Σαρρής.
Ο ίδιος επισημαίνει πως το ζήτημα της ενδοσχολικής βίας «δεν μπορείς να το απομονώσεις από τα γενικότερα προβλήματα. Δεν έχεις αποτέλεσμα και δεν προάγεις πρακτικές για τον περιορισμό της βίας. Τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει ότι αυτό το θέμα από κάποιους -μάλλον όχι ηθελημένα- είναι ενταγμένο σε μια λογική αξιολόγησης.
»Προσεγγίζεται τελείως επιφανειακά, ακαδημαϊκά και με τη λογική "ας δοθεί στους εκπαιδευτικούς μια βεβαίωση ότι συμμετείχαν σε μια ημερίδα, μια διάλεξη, ένα σεμινάριο, ώστε να έχουμε τη συνείδησή μας καθαρή". Θεωρώ ότι αυτό το πράγμα δεν οδηγεί πουθενά και είναι μια πολύ ανώδυνη προσέγγιση των φαινομένων βίας. Το θέμα της βίας, του ρατσισμού και του φασισμού είναι συνδεδεμένα με τα γενικότερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας».
Τα ίδια τα παιδιά τονίζουν: «Εργαστήκαμε πολύ πάνω στο θέμα της ενδοσχολικής βίας. Φτιάξαμε μια αφίσα, ένα βίντεο με δικές μας προσπάθειες, αλλά το βασικότερο είναι ότι μιλήσαμε πολύ για τη βία μέσα σε μια σχολική μονάδα. Ποιοι την ασκούν και ποια είναι τα θύματα;
Ηταν ένα καλό μάθημα για όλους μας. Η βία δεν είναι η λύση πάντοτε σε έναν καβγά, μια αντιπαράθεση».
(Χανιώτικα νέα - 6/4/2013)
(Ελευθεροτυπία - 6/4/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=355777

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου