Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ετοιμασίες για ψηφιακή τηλεόραση από 26 Ιουνίου στα Χανιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ετοιμασίες για την ψηφιακή τηλεοπτική εκπομπή στα Χανιά. Χθες, ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσε ότι επιστολή προς το Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαος Δασκαλάκης με τον οποίο τον ενημερώνει -και επίσημα- για την ημερομηνία έναρξης του ψηφιακού σήματος στα Χανιά.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών «από την 2η  πρωινή  ώρα της 26ης Ιουνίου οι κάτοικοι που εξυπηρετούνται από το κέντρο  εκπομπής «Μαλάξα» θα λαμβάνουν στους τηλεοπτικούς δέκτες τους, αποκλειστικά και μόνο ψηφιακό σήμα».
Όπως αναφέρεται επίσης στην επιστολή «ο Δήμος Χανίων επηρεάζεται σε ποσοστό 95% (ποσοστό κάλυψης ψηφιακού σήματος)» ενώ σε αυτή τονίζεται ότι «η οριστική μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή συνιστά ένα καθοριστικό βήμα στην πορεία της πλήρους μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, γεγονός που θα συμβάλλει στην τακτοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου της χώρας».
ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΜΑΛΑΞΑ
Να υπενθυμίσουμε ότι οι συχνότητες που θα εκπέμπεται ψηφιακά το τηλεοπτικό πρόγραμμα των σταθμών από τη Μαλάξα, είναι:
•Δίαυλος 21 (474 MHz) για δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
•Δίαυλος 24 (498 MHz) για δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
•Δίαυλος 38 (619 MHz) για σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης.
•Δίαυλος 39 (618 MHz) για δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας (ήδη είναι σε λειτουργία καθώς αναμεταδίδονται δύο συνδρομητικά της NOVA και μέσω ΕΡΤ το γαλλικό TV-5 Monde ενώ είναι σε εκκρεμότητα η αναμετάδοση του Euronews).
•Δίαυλος 49 (698 MHz) για ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
•Δίαυλος 56 (794 MHz) για ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
•Δίαυλος 57 (762 MHz) για σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης.
ΔΕΚΤΕΣ MPEG4 ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ
Προυπόθεση για τη λήψη των ψηφιακών καναλιών είναι οι τηλεοπτικές συσκευές να διαθέτουν δέκτες MPEG 4. Τέτοιους ενσωματωμένους δέκτες έχουν οι περισσότερες τηλεοράσεις που έχουν αγοραστεί από το 2009 και μετά.
Οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να αγοράσουν ψηφιακό δέκτη (αποκωδικοποιητή) και να τον συνδέσουν στην τηλεόρασή τους. Ωστόσο, οι τηλεθεατές περιοχών των Χανίων που έχουν λήψη των καναλιών από τα τοπικά κέντρα εκπομπής και όχι από τη Μαλάξα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια, αφού θα συνεχίσουν την αναλογική λήψη.  Στο προσεχές διάστημα, αλλά άγνωστο το πότε ακριβώς, προβλέπεται η ψηφιοποίηση και των τοπικών αυτών αναμεταδοτών που στον Νομό Χανίων βρίσκονται στις τοποθεσίες Πλακάλωνα, Βίγλα (εξυπηρετεί την Παλαιόχωρα) και Κοτσυφιανά.
Σημειώνεται ότι για τη λήψη του ψηφιακού σήματος δεν απαιτείται αλλαγή κεραίας!
ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ... ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ
Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες διακόπηκε η αναλογική αναμετάδοση των δύο δορυφορικών καναλιών που αναμεταδίδονταν με αναλογικό σήμα από τη Μαλάξα. Πρόκειται για το Rai Uno από τον δίαυλο 30 και το Tv-5 από τον δίαυλο 49.
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΣΚΛΟΚΑ
Ακόμα και μετά το κλείσιμο των αναλογικών πομπών από τη Μαλάξα, θα συνεχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, η αναλογική μετάδοση των δημοσίων καναλιών από το Κέντρο Εκπομπής της Σκλόκας Χανίων. Από εκεί εκπέμπουν: Η ΕΤ-1 στους διαύλους 7 και 65, η ΝΕΤ στον δίαυλο 27 και η ΕΤ-3 στον δίαυλο 47.
(Χανιώτικα νέα - 23/5/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου