Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Πιο φτωχοί

Η Κρήτη, η Ελλάδα, ο Κόσμος, είναι από χθες πιο φτωχοί. Ο θάνατος του Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίου Γαλανάκη, του Παππού της Κρήτης, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ο δημιουργός  της ΑΝΕΚ, της ΕΤΑΝΑΠ, οικοτροφείων και κοινωφελών ιδρυμάτων, ζει, ωστόσο, μέσα στις καρδιές μας. Στις καρδιές όλων όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, έστω και λίγο, αλλά και των εκατομμυρίων πολιτών που έχουν πληροφορηθεί το τεράστιο έργο του.
Τον θυμάμαι, όταν τον είχα επισκεφτεί, πριν αρκετά χρόνια, στο σπίτι του, στη Χαλέπα, για να του ζητήσω να απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση η οποία είχε διοργανωθεί στα Χανιά από  τα "Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας" με αφορμή ένα τεύχος - αφιέρωμα στην Κρητική Πολιτεία.
Ηταν με τα παλιά του ράσα και έβαφε ο ίδιος το σπίτι του. Ετσι ήταν ο Ειρηναίος Γαλανάκης.  Ηταν απλός γιατί μέσα του ήταν γεμάτος. Δεν ήθελε να αποδείξει τι είναι. Γιατί γνώριζε. Δεν είχε έπαρση γιατί ήταν σοφός. Και οι σοφοί δεν έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης. Ηταν Ανθρωπος. Εννοούσε να μοιράζεται και να μοιράζει αγάπη προς όλα τα πλάσματα του κόσμου. Το έργο του "μιλάει" μόνο του. Τώρα, ο Ειρηναίος Γαλανάκης συνεχίζει το μεγάλο του ταξίδι στις γειτονιές του ουρανού και των άστρων. Είναι σίγουρο ότι και εκεί θα μοιράσει αγάπη.
Γ. ΛΥΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου