Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Οι συχνοί μικροσεισμοί σώζουν από μεγάλους

Η καθημερινή έκλυση σεισμικής ενέργειας απομακρύνει τον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού, τόνισε στη διάρκεια ειδικής ημερίδας ο σεισμολόγος και ευρωβουλευτής Γ. Σταυρακάκης
Ο Γ. Σταυρακάκης
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μολονότι η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να κατέχει πρωτιά στην Ευρώπη σε σεισμική δραστηριότητα, όσο γίνονται μικροί σεισμοί σε καθημερινή βάση απομακρύνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης ισχυρού σεισμού, λόγω της συνεχούς έκλυσης σεισμικής ενέργειας.
Αυτό υποστήριξε ο πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ευρωβουλευτής Γιώργος Σταυρακάκης, μιλώντας σε διημερίδα με θέμα «Ατυχήματα, Καταστροφές και Επαρχιακά Μέσα Ενημέρωσης», η οποία διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ), στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου Χανίων, από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο.
Ο κ. Σταυρακάκης παρομοίασε το σεισμό μ' έναν κεραυνό «στο εσωτερικό της γης», τονίζοντας ότι και οι σεισμολόγοι προσπαθούν να μάθουν τα μυστικά του, ενώ διέψευσε τη φημολογία ότι οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης συνδέονται με σεισμούς: «Η έρευνα βασίζεται σε "μικροσεισμούς", είναι μία μέθοδος η σεισμική τομογραφία. Πριν από τις έρευνες, στο Λιβυκό Πέλαγος, σε ιστορικούς χρόνους, είχαμε πολύ ισχυρότερους σεισμούς απ' αυτούς που τυχαία μπορεί να καταγράφονται σήμερα», είπε.
«Οπου βλέπετε όμορφο τοπίο να ξέρετε ότι υπάρχει επικινδυνότητα, γιατί η ομορφιά του τοπίου έγινε από δυναμικές κινήσεις: Ιόνια νησιά, Κρήτη, τα όμορφα νησιά της χώρας μας. Διαφορετικά θα ήμασταν Σιβηρία. Θα ήμασταν μία έρημος όπου δεν κινείται απολύτως τίποτα», σημείωσε.
Ο κ. Σταυρακάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς, όπως είπε, «ο σεισμός είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στην Ελλάδα. Και ευτυχώς αυτό το φαινόμενο βρίσκεται συνέχεια σε εξέλιξη. Διότι, αν σταματήσει -το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει-, αν δηλαδή δεν έχουμε συνεχή έκλυση της σεισμικής ενέργειας, τότε όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο ισχυρότερος σεισμός θα συμβεί».
Υποστήριξε ότι η περιοχή της Κρήτης «είναι από τις πλέον καλά μελετημένες περιοχές εδώ και 20-30 χρόνια. Πριν από μερικά χρόνια στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχαμε ένα πολύ μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου με θαλάσσιους σεισμογράφους - έγιναν εκρήξεις νότια της Κρήτης, βόρεια της Κρήτης, ανατολικά και αριστερά, και μία τομή βορειοανατολικά-νοτιοδυτικά. Καταλάβαμε το μηχανισμό γένεσης στην περιοχή μας. Γιατί ο μηχανισμός γένεσης ενός ισχυρού σεισμού στα Χανιά μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός από ένα μηχανισμό γένεσης είτε στη Μεσαρά είτε στην περιοχή του Νομού Λασιθίου. Γνωρίσαμε ακριβώς τη δομή κάτω από την περιοχή της Κρήτης και μπορέσαμε και φτιάξαμε ένα μοντέλο καταβύθισης: πώς, δηλαδή, η ευρωπαϊκή πλάκα έχει ξεκολλήσει και βυθίζεται νότια της Κρήτης».
Σημείωσε πως «πάνω στο νησί δεν υπάρχουν ενεργά ρήγματα μεγάλου μήκους, γι' αυτό ακριβώς δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ισχυρούς σεισμούς. Αντίθετα, το χαρακτηριστικό της περιοχής της Κρήτης είναι ότι τα μεγάλα ενεργά ρήγματα βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο και σε μεγάλες αποστάσεις».
(Ελευθεροτυπία - 13/5/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=13/05/2013&id=363194

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου