Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ολο το σύστημα... μετεξεταστέο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το βλέμμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο μέλλον της χώρας μας. Δηλαδή, στη νέα γενιά με αφορμή τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Στα παιδιά που προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα με χαμόγελο και αισιοδοξία για μια θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στους αυριανούς φοιτητές και μεθαυριανούς εργαζομένους.
Το ερώτημα είναι: Πού θα εργαστούν τόσο οι σημερινοί όσο και οι αυριανοί πτυχιούχοι; Στην Ελλάδα στην οποία μέχρι τότε, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, θα έχει έρθει η... ανάπτυξη ή στο εξωτερικό, όπου ήδη μεταναστεύουν νέοι Ελληνες επιστήμονες, αφού στο εσωτερικό δεν έχουν δουλειά;
Κι αν υποθέσουμε πως έρχεται η... ανάπτυξη, ανοίγουν θέσεις εργασίας και οι περισσότεροι πτυχιούχοι απορροφούνται στο εσωτερικό, με τι μισθούς θα πληρώνονται; Με βασικό μισθό γύρω στα 500 ευρώ; Με εισόδημα, δηλαδή, που δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, αν συνυπολογίσουμε τα χαράτσια, τους λογαριασμούς και τους φόρους.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το 2007 ακόμα, μιλούσαμε για τη «γενιά των 700 ευρώ». Την ίδια χρόνια είχε παρουσιαστεί -και απασχολήσει τα ΜΜΕ- μια «εναλλακτική κίνηση πολιτών στο Διαδίκτυο» με την ονομασία «η Γενιά των 700 ευρώ (G700)» στην οποία, σύμφωνα με τις σχετικές αναρτήσεις, συμμετείχαν νέοι, στην ηλικιακή ομάδα 25 με 35 ετών, που «προβληματίζονται έντονα για τη γενιά τους και αυτά που τους επιφυλάσσει το μέλλον».
Τότε, εκπρόσωποι της κίνησης είχαν προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ το 2009 το μπλογκ τους http://g700.blogspot.gr/ τιμήθηκε με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Ωστόσο, το 2012 η G700 ανέβασε την τελευταία της ανάρτηση με την επισήμανση ότι «έκλεισε τον κύκλο της».
Ακόμα, τα μέλη της ανέφεραν ότι «όταν ανεβάσαμε την G700 στην μπλογκόσφαιρα τον Ιανουάριο του 2007, η ανεργία των νέων ήταν απλά μία ακόμη παράμετρος μιας δύσκολης αγοράς εργασίας», αλλά σήμερα «ένας στους δύο πλέον είναι χωρίς δουλειά. Δεκάδες χιλιάδες αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό». Και κατέληγαν ότι «δεν θέλουμε να γίνουμε χαμένη γενιά. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, απαιτείται να θέσουμε τις δικές μας άμεσες κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες. Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει σε μια Ελλάδα και μια Ευρώπη που μας αξίζει».
Τώρα, η λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ έδωσε τη θέση της σε αυτήν των 500, σε μια Ελλάδα στην οποία η ακρίβεια δεν... υποχωρεί. Σήμερα, δεν αρκούν οι κοινότοπες ευχές για καλή επιτυχία στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Αλλά χρειάζονται προσπάθειες και κοινωνικές πιέσεις ώστε τα πτυχία τους να έχουν αντίκρισμα σε μια αγορά εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς. Για μια αξιοπρεπή ζωή σε ένα μέλλον στο οποίο δεν θα αναγκάζονται τόσοι άνεργοι και νέοι επιστήμονες να μεταναστεύουν για εργασία...
(Ελευθεροτυπία - 21/5/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=364861

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου